Про підсумки V Українського жіночого конгресу, що пройшов у Києві 15-16 вересня

Ювілейний V Український Жіночий Конгрес «Лідерство жінок як цінність» відбувся 15-16 вересня 2021 року та об’єднав національних і міжнародних високопосадовців, бізнес, громадський сектор та медіа на найбільшій лідерській події України у сфері рівності жінок і чоловіків.

Учасники та учасниці обговорили участь жінок у політиці, становище жінок у сфері безпеки і миробудування, роль жінок в економіці та інноваціях, лідерство жінок у громадах та місцевій політиці, окрім того було презентовано нові проєкти і можливості.

Гендерна рівність – це найбільш справедлива та відчутна зміна в житті країни, зазначила заступниця Голови Верховної Ради України Олена КОНДРАТЮК, відкриваючи V Український Жіночий Конгрес. “Усе це є прикладом успішного та дієвого жіночого лідерства, яке змінює не просто правила гри, а впроваджує в життя і суспільну свідомість, уже як звичне явище, нову етику та культуру взаємодії жінок та чоловіків”, – додала вона.

“Ще один виклик – пандемія коронавірусу. Лікарі, медсестри, молодший медичний персонал – здебільшого працівниці жіночої статі. Вони вкотре демонструють лідерство в захисті здоров’я наших громадян”, – відзначив Голова Верховної Ради України Дмитро РАЗУМКОВ.

У партнерстві з Українською асоціацією дослідників жіночої історії відбулася презентація історичного проєкту Українського Жіночого Конгресу. “До 30-річчя української незалежності ми вирішили звернути увагу не на ті знакові, видатні жіночі постаті, про які багато говорять, а спробувати придивитися, що відбувалось в регіонах, на місяцях, ще 100 років тому”, – професорка УКУ Оксана КІСЬ.

Севгіль МУСАЄВА, головна редакторка видання “Українська правда”, відзначила недостатню кількість жіночих постатей в українській історії. Голова Українського інституту національної пам’яті Антон ДРОБОВИЧ називає однією з причини цього явища, що жіночі досвіди не документували, у цьому була складність роботи під час дослідження. “При цьому, всі 10 історій я почув вперше і вони стали для мене відкриттям. Історики, як правило, працюють з тими матеріалами, які збережені. Але історично спостерігалась звичка не чути і не документувати те, що говорила жінка”, – сказав він. Тому окремим зусиллям дослідників є методологічна поправка на час.

Перша леді Олена ЗЕЛЕНСЬКА відкрила другий день V Українського Жіночого Конгресу. Виступаючи з промовою, дружина Президента, зокрема, розповіла про результати участі України в «Партнерстві Біарриц». «Рівність – це не лише про рівні права, це ще й про рівні можливості та доступ для кожного члена суспільства до будь-якого суспільного простору: аеропорту, потяга, ресторану, кафе, аптеки чи бізнес-центру. Все це – частина наших зобов’язань у межах «Партнерства Біарриц» і один з великих напрямів моєї діяльності, який називається «безбар’єрність», – наголосила перша леді.

Більшість опитаних українців забезпечення рівноправності чоловіків і жінок ставлять на найвищий рівень. Це результати соціологічного дослідження, які представив політичний аналітик Фонду “Демократичні ініціативи” під час V Українського Жіночого Конгресу. Найвищі оцінки ставлять молоді люди від 18 до 39 років, які народилися і набули повноліття в незалежній Україні. Рівноправність також вище оцінюють люди з вищою освітою, зазначив Петро БУРКОВСЬКИЙ. За його словами, впровадження гендерних квот схвалює також абсолютна більшість опитаних. Результати соціологічного дослідження розглянуть в Уряді, зазначила Віцепремєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга СТЕФАНІШИНА.

“Коли говорять, що тема рівності в Україні нова, принесена і зовсім не актуальна для українського суспільства, то хочеться відзначити, що Наталя Кобринська ще у 19 століття запровадила ідею прагматичного фемінізму. Ми мусимо пам’ятати тих жінок, які починали цю боротьбу”, – відзначила співзасновниця Українського Жіночого Конгресу, народна депутатка України 8 скликання Світлана ВОЙЦЕХОВСЬКА.

Суспільства, де є гендерна рівність, а права людини доступні для всіх, безпечніші та мають більше шансів на сталий, заможний та стабільний мир. Зазначила Міністерка закордонних справ Швеції – Діюча Голова ОБСЄ Анн ЛІНДЕ. Вона наголосила на важливості виконання Національного плану дій з виконання Резолюції “Жінки мир безпека”.

Більш доступною в Україні для жінок стала військова освіта. Розповів Командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій НАЄВ. За його словами, на сьогодні 5-та частина (20,1% від загальної чисельності Збройних сил України) – це жінки-військовослужбовці та цивільні працівниці. Також жінки складають понад 10% від загального особового складу, які беруть участь в ООС. Близько 8000 жінок з 2014 року отримали статус “Учасник бойових дій”, понад 6000 жінок нагороджені державними та відомчими нагородами та відзнаками.

Також були обмеження щодо служби на кораблях ВМС України. “Але на американських кораблях, які ми очікуємо до складу ВМС України, будуть відповідні умови для проживання жінок-військовослужбовиць”, – повідомив Командувач Об’єднаних сил Збройних Сил України. Проте у керівному складі ЗСУ жінок дуже мало, хоча багато жінок на це заслуговує. Вважає міністерка у справах ветеранів Юлія ЛАПУТІНА. За її словами, вирішення цієї проблеми – це питання комплексне. Хоча, на думку міністерки, у порівнянні з 2014 роком Україна просувається дуже швидкими темпами.

Голова Представництва Фонду ООН в галузі народонаселення в Україні, UNFPA Хайме НАДАЛЬ говорив про виклики, які стоять перед родинами через наслідки пандемії COVID-19. Надзвичайний та Повноважний Посол Швеції в Україні Тобіас ТИБЕРГ повідомив, що пандемія ковіду більше вплинула на жінок, ніж на чоловіків через непропорційний рівень відповідальності щодо сімейних і домашніх обов’язків. І в Швеції, і в інших країнах жінки беруть на себе більше відповідальності у родині. які компанії більш гнучкі щодо викликів сьогодення та краще налаштовані на підтримку співробітників і з дітьми, розповіла Керівниця Центру “Розвиток корпоративної соціальної відповідальності” Марина САПРИКІНА. Проєкт, який реалізували у партнерстві з Фондом народонаселення ООН, мав на меті розробити рейтинг компаній, дружніх до родин. Критерії: корпоративна культура, гнучкий графік роботи, робоче місце, соціальна та матеріальна підтримка родини. Всього взяли участь 52 компанії.

Звісно, тема нерівності досі не вирішена у всьому світі. Про це зазначила Регіональна директорка ПРООН у Європі та СНД Мір’яна ШПОЛЯРИЧ ЕГГЕР. “За нинішніх темпів прогресу знадобиться майже 145 років, щоб усунути гендерний розрив у політичних можливостей і цілих 267 років для досягнення повної економічної рівності”, – підереслила вона.

Лише за 3 роки понад 60 міст в Україні підписали Європейську хартію рівності жінок на чоловіків на місцевому рівні. Про це Голова Комітету з поточних справ Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Томас АНДЕРСОН розповів під час дискусії “Місцеві громади вільні від дискримінації та сексизму – як втілити у реальність”. Марина БАРДІНА, народна депутатка України, своєю чергою, відзначила, що Україна намагається активно ініціювати процеси у Раді Європи: “Важко розірвати національній і місцевий рівень, бо багато робиться на рівні держави. Дуже тісно переплітається міжнародні ініціативи, національні і місцеві – це частини одного організму”.

Дискримінаційні суспільні норми та гендерні стереотипи визначають, хто має владу, голос та можливості. Тому необхідно кинути виклик цим стереотипам та змінити їх, щоб усі мали рівні можливості. Зазначила в.о. Виконавчої директорки ООН Жінки – Заступниця Генерального Секретаря ООН Оса РЕГЕНЕР під час дискусії “Генерація незалежності, рівності та свободи” у другий день V Українського Жіночого Конгресу.

“Конгрес – дієва платформа, на якій генеруються нові ідеї та сенси”, – зазначила співзасновниця Українського Жіночого Конгресу, народна депутатка України Марія ІОНОВА, яка взяла заключне слово на V Українському Жіночому Конгресі. “Ми лобісти прогресивних змін, які відкривають нові можливості жінкам, до речі і чоловікам в усіх сферах. Започатковуючи Конгрес у 2017 році ми хотіли винести на найвищий державний рівень політику рівних прав та можливостей жінок і чоловіків. Наступні Конгреси посилили гендерний мейнстримінг у реформах”, – сказала вона.

Підсумки і рекомендації П’ятого Українського Жіночого Конгресу будуть адресовані Верховній Раді України, Уряду, місцевій владі, приватному сектору та інститутам громадянського суспільства. З повним текстом підсумкового документа можна буде ознайомитись на сайті УЖК.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code