Марченко: Якби ми вивели з тіні більшу частину доходів, можливо, не було б таких суттєвих перекосів з фінансуванням Пенсійного фонду

Сергій МАРЧЕНКО

Недавня заява міністра фінансів України Сергія Марченка про те, що сорокарічним на пенсію розраховувати не варто, спричинила шквальну реакцію в українському суспільстві.

Під час круглого столу: «Пенсійна реформа в Україні: бути чи не бути», який відбувся 22 вересня в Інституті Горшеніна, міністр так прокоментував свої слова: «Дійсно, йшла мова персонально про мене. Я мав на увазі, що сорокалітнім та молодшим треба задуматися про те, що нинішня система мусить бути змінена. На це є декілька причин: – це демографічний тренд – менша народжуваність, росте кількість населення похилого віку, яке живе довше».

У своєму виступі пан міністр зауважив, що по факту в Україні сьогодні проживає майже 11 млн пенсіонерів, а єдиний соціальний внесок сплачують 9,7 млн працюючих. Кількість людей похилого віку 65+ становить 25 % і показник постійно зростає.

Міністр прогнозує, що ситуація у майбутньому не покращиться, тому потрібна серйозна суспільна дискусія щодо обов’язкового впровадження накопичувального рівня пенсійної системи. Це так званий другий рівень пенсійної реформи, де частина обов’язкових пенсійних відрахувань буде спрямована на персональні рахунки громадян.

За словами пана Марченка спільними зусиллями Міністерства соціальної політики, профільного комітету, разом з Національною комісією цінних паперів і фондового ринку та Мінфіном вже напрацьовано відповідний законопроект, який готується до подання на розгляд Верховної Ради. Вивчається досвід інших країн. За прогнозом світового банку до 2050 року незабезпеченість пенсійних фондів складатиме 400 трильйонів доларів США.

«Діюча солідарна система потребує повної перекалібровки, але це не значить, що є мотивація не платити ЄСВ”, – заявив міністр.

“Ми спитали Податкову, скільки у нас громадян, які отримують будь-які доходи. Від 15 до 70 років – це десь 29 млн осіб, із них лише 14 млн, які отримують будь-які доходи. Віднімемо заробітчан – 2,5 – 3 млн, віднімемо безробітних – близько 2 млн осіб. Виникає питання: а де пропало ще 10 млн економічно активних осіб, які ніде не проходять по базам даних Податкової, офіційно не сплачують податки. Якби ми вивели з тіні більшу частину доходів, можливо, не було б таких суттєвих перекосів з фінансуванням Пенсійного фонду і не була б такою мізерною пенсія”, – поділився своїми міркуваннями Сергій Марченко.

Міністр переконаний, що тон дискусії у суспільстві має бути направленим на те, що потрібно робити, а не чекати патерналізму, сподіваючись, що хтось вирішить наші проблеми. Особливо це стосується сорокарічних громадян і ще молодших, які мають самостійно приймати важливі рішення. Альтернатива солідарній системі є – це впровадження накопичувального рівня пенсійної системи вже з 2023 року.

Тамара МАРКЕЛОВА, головний редактор

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code