Перспективи розвитку сучасної України крізь призму Трипільської цивілізації

Наша рідна земля – найчесніший та найправдивіший історик. Вона береже в собі все надбане протягом тисячоліть, щоб в одну мить подарувати поколінню обраних свої скарби. Так було відкрито унікальне й феноменальне явище світового масштабу – «Трипільська культура», яке ще чекає на своє повне наукове дослідження та справедливе світове визнання. Адже тема Трипілля довго замовчувалася, незважаючи на безліч археологічних знахідок.

ABP 6175

ABP 6167

Побутує думка, що саме від Трипілля починається держава Україна. І хоч справедливо зазначає відомий український вчений Віктор Петров, що між сучасними українцями й людністю епохи неоліту лежить кілька етапів етнічних трансформацій, духовна та культурна спорідненість трипільської та сучасної української цивілізацій беззаперечна. Обидві вони займають обшири від Карпат до Дніпра, трипільські племена збирали врожаї майже на тих самих полях, що й наші сучасники, будували свої поселення, що займали сотні гектарів, там, де стоять сучасні міста і села 16 областей України.

ABP 6185

ABP 6201

Трипілля – один з найбільш ранніх центрів розвитку планети, найдавніша хліборобська цивілізація, що існувала понад сім – шість тисяч років тому. Про першоджерельність нашої святої землі, про те, що Україна територіально є колискою світової цивілізації свідчить величезна кількість археологічних знахідок тієї пори, зокрема, унікальної кераміки, культових споруд, житла.

ABP 6223

ABP 6230

Науковці підрахували, що населення у всьому трипільському ареалі сягало щонайменше мільйона осіб.
Через призму Трипільської цивілізації присутні на Форумі піднімали гострі питання, щоб збагнути: хто ми є і куди йдемо? Чому унікальні відкриття Трипілля досі не стали національним історичним брендом, добре знаним у світі? Що маємо робити?

ABP 6233

ABP 6239

У рамках форуму відбулася презентація міжнародного науково-культурного проекту «Дивосвіт – Трипілля» з авторською реконструкцію предметів трипільської культури члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Людмили Смолякової;
виставка ексклюзивних зразків ювелірного мистецтва класичного стилю Ювелірного дому «Лабортас»;
виставка робіт молодого київського ювеліра Павла Ключка.
Творчі номери на тему Трипілля підготували талановиті учасниці дитячого фольклорного ансамблю «Зернятко» під керівництвом Раїси Заклецької та Заслужений артист естрадного мистецтва України, композитор Олег Стаднік.
Частував ресторан “Трипілля” під керівництвом Галини Лосєвої – співвласниці комплексу «Трипільське сонце», члена правління «Українського Кулінарного союзу», члена Всесвітньої асоціації кулінарів усіх континентів (WACS).

 

ABP 6260

ABP 6409

ABP 6420

Фотографував Олександр Авраменко
Голова оргкомітету Форуму Тамара Маркелова

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code