Наука й неуки

farion 6da6fУ Національній академії наук України вважають, що проєкт державного бюджету на 2016 рік ставить під загрозу існування науки в Україні (з повідомлення прес-служби НАНУ, до речі, з чималою кількістю помилок…).
Науковці слушно наголошують, що запропонована в проєкті реорганізація наукової сфери суперечить новій та чинній редакції закону “Про наукову і науково-технічну діяльність”, передбачає механічне об’єднання всіх національних академій наук, позбавлення НАН України статусу головного розпорядника бюджетних коштів та катастрофічне скорочення обсягів фінансування установи…

farion 6da6fУ Національній академії наук України вважають, що проєкт державного бюджету на 2016 рік ставить під загрозу існування науки в Україні (з повідомлення прес-служби НАНУ, до речі, з чималою кількістю помилок…).
Науковці слушно наголошують, що запропонована в проєкті реорганізація наукової сфери суперечить новій та чинній редакції закону “Про наукову і науково-технічну діяльність”, передбачає механічне об’єднання всіх національних академій наук, позбавлення НАН України статусу головного розпорядника бюджетних коштів та катастрофічне скорочення обсягів фінансування установи.”Це не тільки позбавить вчених можливості самостійно визначати пріоритетні напрями наукових досліджень, а й взагалі поставить під загрозу подальше існування науки в Україні”, – вважає президія НАНУ.
Нагадаю, що винятково завдяки фракції ВО “Свобода” і моїй особистій вимозі як голови підкомітету з питань вищої освіти у 2014 році під час планування бюджету на 2015 рік вдалося залишити у бюджетному кодексі припис про статус НАНУ як головного розпорядника бюджетних коштів без посередництва МОНу.
Маю запитання: чи чиста совість у науковців під час президентських і парламентських виборів? Чи не долучилися вони до вибору сліпих поводирів чи просто ЗРАДНИКІВ чи МИТАРІВ Яценюка і Порошенка?
ОТОЖ:
• кардинальних змін в організації та фінансуванні наукових досліджень не обговорювали з науковим співтовариством України.
• стаття 30 проєкту нового держбюджету грубо порушує Бюджетний кодекс України, оскільки до предмету регулювання закону про державний бюджет не належать адміністративні відносини з реорганізації держустанов.
• на відміну від України, в ЄС під час кризи бюджетні видатки на науку збільшують. Натомість в Україні під час підготовки Закону про держбюджет на 2016 рік уряд конвульсивно шукав можливостей скоротити видатки.
• Парадокс такої позиції полягає навіть не в тому, що голова уряду, міністр кабінету міністрів, міністр юстиції та інші урядовці мають наукові ступені кандидатів наук, – а в необізнаності щодо засад фінансування науки в ЄС. Адже видатки державних бюджетів на дослідження і розробки у ЄС зростають передусім у період фінансово-економічних криз. Уряди цих країн усвідомлюють, що наука – це основа національних конкурентних переваг зараз і в майбутньому. Натомість ми маємо НЕ НАЦІОНАЛЬНИЙ уряд, а збіговисько чужинців та олігархів, максимально віддалених не лише від НАУКИ та ОСВІТИ, але самої УКРАЇНИ.
Бачили очі, що купували чи, може, краще: “Борітеся поборете!”…

Ірина Фаріон, депутат Верховної Ради України VII скликання, член Політради ВО “Свобода”

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code