Російсько-українська війна: чи чекати восени погіршення ситуації

Російсько-українська війна: чи чекати восени погіршення ситуації. На мою думку, Росія вимагатиме відновлення діалогу з Києвом суто на своїх умовах.

У наступні місяці Росія буде продавлювати згубну для нас “формулу Штайнмаєра”, використовуючи міжнародний тиск на Україну, в тому числі із допомогою Франції та Німеччини.

Утім, процес обміну полоненими, робота мінських і нормандських форматів будуть заблоковані. Відкриття КПВВ (і старих, і нових) не прогнозується. Умовою відновлення діалогу стане прийняття законів про амністію, про вибори в ОРДЛО і так далі.

Наразі, це вже в завуальованій формі запропоновано українським урядом: законопроєкт про соціально-економічний розвиток Луганської та Донецької областей, проєкт закону про перехідне правосуддя тощо.

Що стосується важливих для нас подій на міжнародній арені, то слід розуміти, що “Північний потік-2″ буде не тільки добудований, але і запущений. Ілюзій у нас бути не повинно.

У зв’язку із добудовою ПП-2 можлива активізація військового протистояння з метою показати нестабільність України як країни-транзитера. Так РФ домагатиметься скасування положень енергетичної хартії, що обмежують прокачування через цей газопровід російського газу лише на рівні 50%.

Нагадаю, 15 липня 2021 року Суд Євросоюзу виніс рішення у справі щодо газопроводу OPAL:”Газпрому” не дозволили використовувати більше 50% потужності газопроводу OPAL, що з’єднує перший “Північний потік” із системою газопроводів Західної Європи. Цю ухвалу можна вважати прецедентною, оскільки аналогічні обмеження можна буде поширити і на аналогічний газопровід EUGAL, що є продовженням “Північного потоку-2”.

Припускаю, що для зняття цих обмежень у Російській Федерації і можуть спровокувати черговий виток ескалації військового протистояння. Причому, як на окремих ділянках фронту, так і більш повномасштабно. Про це, наприклад, свідчить стрімко накопичення бронетехніки на полігонах в ОРДЛО в останній місяць — понад 450 одиниць, половина всієї, що є в наявності.

Ну і на все це накладається проведення у вересні виборів до Держдуми РФ, через що активізувався процес паспортизації жителів окупованих районів Донеччини і Луганщини.

Як відомо, у 2019 році президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким на спрощений порядок отримання російського паспорта можуть претендувати жителі ОРДЛО, а також громадяни України, які в березні 2014 року проживали в Криму.

24 червня Президент Володимир Зеленський заявив, що питання видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей немає у Мінських домовленостях.

Д. Снєгирьов

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code