Національна оперета України – театр, який не перестає дивувати

Афіша Національної оперети України представляє нам величезний вибір вистав та концертів: від сучасних модерних постановок до класичних мюзиклів та оперет. З кожним новим сезоном творчий колектив театру знаходить все нові культурно-мистецькі проекти, не перестає дивувати та бентежити уяву вибагливого глядача. І тим приємнішим став музичний сюрприз від оперети цієї осені – знайомство з британською музикою на головній сцені Національної оперети України у рамках україно-британського проєкту «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ», створеного за підтримки Українського культурного фонду та Британської Ради.

І тут постало логічне запитання: а що ми знаємо про британську музику, особливо народну, класичну, автентичну. Дуже мало або майже нічого, за винятком музикознавців-британістів. Сучасна музика Великої Британії нараховує значну кількість музичних виконавців, які вплинули на сучасну світову музику, і перші у цьому списку звісно ж The Beatles, Nazareth, Led Zeppelin, Blue, а також інші гурти і співаки.

Тим цікавішою стала презентація проєкту «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ», яка відбулася 21 жовтня 2021 року. Програма концерту складена з найпопулярніших британських творів різних епох – це народні мелодії та їхні сучасні інтерпретації, хорові твори та інструментальні композиції, фрагменти семіопер часів бароко, музика з оперет і опер ХІХ і ХХ століть, твори Айвора Герни, Х’юберта Перрі, Генрі Перселла, Едварда Елгара, Георга Фрідріха Генделя.

Той, кому пощастило потрапити на безкоштовний концерт, отримав велику втіху і насолоду. Автентична британська музика така прекрасна і гармонійна, що її хочеться слухати знову і знову. То жвава, життєрадісно-яскрава, то патетично-патріотична, то з відтінком задуми та смутку раз-по-раз переносила глядача у казки Туманного Альбіону, розкішні зали короля Артура, або на традиційні полювання у ліси та поля Шотландії, де мисливці в ошатних строях з цілими зграями гончаків йдуть за здобиччю по її сліду.

Концерт «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ» став для українських слухачів справжнім путівником британської музичної культури. Всього у програмі концерту прозвучало 26 прем’єрних творів у виконанні солістів, хору і симфонічного оркестру.

Цікаво, що хор хлопчиків та юнаків КДМЛ ім. М. Лисенка також був задіяний у волонтерських заходах проєкту. Спеціально для концерту юні співаки підготували та виконали шотландські народні пісні в обробках легендарного українського композитора Олександра Кошиця.

Під час підготовки до концерту ментор з Британії, професор вокального мистецтва Королівської Музичної Академії, хоровий диригент Норвічського собору (Norwich Cathedral), вокаліст Бірмінгемської опери Марк Вайльд провів майстер-класи для українських солістів-вокалістів та хору. Під час репетицій Марк навчав учасників вокальній мові, яку важко опанувати без занурення в музичні традиції туманного Альбіону. У цьому проєкті він виступив не тільки у ролі педагога і співака, а ще і провідника у світ іншої культури.

Марк Вайльд у режимі онлайн взяв участь у пресконференції та концерті. Він особисто виконав улюблену британцями ліричну Кашмірську пісню (Kashmiri Song).

Проєкт присвячений пам’яті режисера, фундатора і художнього керівника Бірмінгемської опери Грема Віка (30.12.1953-17.07.2021) відомого в світі своїми новаторськими постановками. «Опера належить кожному», – стверджував Грем Вік і доводив це, залучаючи до участі у своїх постановках тих, хто просто любить оперу, яку він вважав демократичною і доступною для всіх.

Україно-британський проєкт «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ» заслуговує на дуже високу оцінку глядацької аудиторії. Це безумовно успішний проєкт і його концертну програму бажано продовжувати демонструвати на сцені театру.

Сьогодні без хиби можна говорити, що Національна оперета – це театр музики народів світу, театр, який об’єднує, який надає максимум можливостей для творчого самовираження артиста і духовного збагачення глядача, театр, який не перестає дивувати, відкриваючи нові музичні горизонти, завойовуючи серця нових прихильників – музикоманів.

Матеріал підготувала Тамара МАРКЕЛОВА

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code