Майя Санду запропонувала перейменувати молдовську мову на румунську

Президент Молдавії Майя Санду запропонувала парламенту розглянути питання про внесення поправок до конституції для офіційного перейменування державної мови з молдовської на румунську, повідомляє РІА Новини.

Фактично мова йде про одне й те ж мовою, так як молдавський вважається офіційним діалектом румунської. Незначні відмінності між ними спостерігаються на рівні літературної норми, фонетики і лексики. У декларації незалежності республіки офіційною мовою держави названий румунський, тоді як конституція країни визначає його як молдавський.

За словами Санду, внести поправки в основний закон країни щодо мови влади зобов’язує рішення Конституційного суду (КС) від 2017 року, проте до цих пір парламент не розглянув жодної подібної ініціативи. «Проблема буде вирішена, ми вже створили програми, щоб люди могли вивчати і використовувати румунську мову», – сказала президент. При цьому вона підкреслила, що влада намагатиметься зробити все можливе для збереження на території країни мов національних меншин – гагаузької і українського.

Уряд Молдови схвалив законопроект про зміну в Конституції назви офіційної мови з молдовської на румунську. У статті Конституції пропонується замінити синтагму “молдовська мова, що функціонує на основі латинської графіки” на “румунську мову”.

Підставою для такого рішення став висновок Конституційного суду про те, що текст Декларації про незалежність Молдовської республіки, в якій державною мовою названа румунська, переважає над Конституцією, де вказана молдовська.

Деякі сучасні лінгвісти вважають, що “румунська” і “молдовська” є різними назвами однієї мови, в той час як інші джерела вважають молдовську мову однією зі східно-романських мов.

Мовні відмінності між румунською і молдовською мовами стали виникати в XIX столітті. За часів СРСР, у першій половині минулого століття, ці відмінності стали збільшуватися.

Однак з 1950-х років відбувався зворотний процес зближення молдовської та румунської мовних норм, які зараз практично не відрізняються.

Проти перейменування державної мови в Молдові виступає колишній президент країни і лідер Партії соціалістів Ігор Додон. Він неодноразово заявляв, що молдавський і румунський – дві різні мови, а також пропонував винести питання про це на загальнонаціональний референдум.

Раніше КС Молдови скасував закон про функціонування мов, який визнавав за російським офіційний статус мови міжнаціонального спілкування. Розглянути питання про це суд попросили кілька депутатів парламенту, інші ж виступили різко проти і назвали таке рішення «точкою неповернення».

За матеріалами Інтернет джерел

Тамара МАРКЕЛОВА

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code