ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯПЕДАГОГІЧНОЇ ГРОМАДСЬКОСТІ ЩОДО ПРОЄКТУ ДЕРЖАВНОГО СТАНДАРТУ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (2020)

«Оксамит» пропонує  читачам точку зору щодо питання реформування освіти в Україні у зв’язку з  прийняттям рамкового Закону України «Про освіту», яку  висловлює у шостому відкритому зверненні педагогічної громадськості щодо проекту Державного стандарту базової середньої освіти (2020) відповідальна особа від широкої громадськості – Ольга Олександрівна Гузь, учитель-методист зарубіжної літератури, учитель вищої категорії НВК № 26  Кропивницького, відмінник освіти України, лауреат Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2004» в номінації «Зарубіжна література». Ольга Олександрівна Гузь закликає колег, батьків і небайдужих українців до обговорення  цього важливого питання. 

МІНІСТРУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Копії:
ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ,
ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРУ УКРАЇНИ,
Комітету Верховної Ради України з питань освіти і науки

ШОСТЕ ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
ПЕДАГОГІЧНОЇ ГРОМАДСЬКОСТІ ЩОДО ПРОЄКТУ ДЕРЖАВНОГО СТАНДАРТУ БАЗОВОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (2020)

Учителі, науковці, батьки, учні та всі небайдужі громадяни України звертають Вашу увагу на НЕПРОФЕСІЙНІСТЬ і ЗЛОЧИННІСТЬ проєкту нового Державного стандарту базової середньої освіти, що РУЙНУЄ НАЙКРАЩІ ВІТЧИЗНЯНІ ТРАДИЦІЇ І ВСЮ СИСТЕМУ ЛІТЕРАТУРНОЇ ОСВІТИ, яка є вагомим здобутком Української держави за часи Незалежності.
У проєкті Державного стандарту базової середньої освіти фактично закладено ЗНИЩЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ТА ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУР, які відіграють велику роль у формуванні світогляду, моралі, ціннісних орієнтацій юного покоління.
Відповідно НОВА УКРАЇНСЬКА ШКОЛА БУДУЄТЬСЯ БЕЗ КНИЖОК, БЕЗ ЧИТАННЯ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ УКРАЇНИ ТА СВІТУ.
Починаючи з 12 червня 2019 р., коли проєкт уперше був виставлений на громадське обговорення на сайті МОН України, широка громадськість намагалася достукатися до розробників документа і чиновників, вести конструктивний діалог із ними й долучитися до створення дійсно якісного документа задля реформування освіти.
До МОН України було направлено п’ять звернень від наукової та педагогічної громадськості, сотні листів і пропозицій щодо МОВНО-ЛІТЕРАТУРНОЇ ГАЛУЗІ.
Проте фактично всі пропозиції й зауваження громадськості були ВІДКИНУТІ, ЗНЕХТУВАНІ невеличкою групою людей, які створювали проєкт Державного стандарту базової середньої освіти.
Тепер, коли оновлений проєкт знову виставлений на громадське обговорення (4 березня 2020 р. – день, коли Верховною Радою були припинені повноваження Міністра освіти і науки України Ганни Новосад), широка педагогічна громадськість заявляє про КАТЕГОРИЧНЕ ЗАПЕРЕЧЕННЯ ПРОПОНОВАНОГО ПРОЄКТУ В ЦІЛОМУ Й МОВНО-ЛІТЕРАТУРНОЇ ГАЛУЗІ ЗОКРЕМА.
Вважаємо, що цей проєкт Державного стандарту базової середньої освіти, зокрема мовно-літературну галузь, НЕ МОЖНА ВИПРАВИТИ Й НЕ МОЖНА ЗАТВЕРДЖУВАТИ з таких причин.
1. Мовно-літературна галузь у проєкті спрямована винятково на вивчення мов. Літературний компонент у ній становить НЕ БІЛЬШЕ 10 %, що значно збіднить духовний простір учнів і призведе до примітивізації середньої освіти, а відтак – і примітивного виховання особистості. Водночас літературна освіта сприяє вирішенню важливих завдань державної і суспільної ваги: вихованню патріотизму, формуванню гуманістичного світогляду особистості, національної ідентичності, навичок міжкультурної комунікації, розвитку емоційного інтелекту.
2. У розділі «Знання» мовно-літературної галузі ВІДСУТНІЙ такий важливий компонент, як ХУДОЖНЯ ЛІТЕРАТУРА (УКРАЇНСЬКА ТА ЗАРУБІЖНА). Відповідно розробники проєкту Державного стандарту фактично ВИКРЕСЛИЛИ УКРАЇНСЬКУ ТА ЗАРУБІЖНУ ЛІТЕРАТУРУ із системи середньої освіти.
3. У пропонованому проєкті Державного стандарту базової середньої освіти відбулася підміна понять. Поняття «українська література» і «зарубіжна література» замінені на «оригінальна і перекладна літератури», що мають зовсім інші значення, а відповідно ВИЛУЧАЮТЬ УКРАЇНСЬКУ ТА ЗАРУБІЖНУ ЛІТЕРАТУРУ із системи середньої освіти.
4. У проєкті Державного стандарту базової середньої освіти ХУДОЖНІЙ ЛІТЕРАТУРІ ВІДВЕДЕНА ЛИШЕ ІЛЮСТРАТИВНА РОЛЬ ДО ВИВЧЕННЯ МОВИ, що свідчить про псевдонауковість підходу розробників. Замість формування відкритого простору читання художньої літератури, атмосфери творчого діалогу з класичною й сучасною художньою літературою, розробники відвели їй суто прагматичну, утилітарну роль, вважаючи, що вчити мову краще на будь-яких інших текстах чи медіатекстах, але тільки не на творах художньої літератури! Це хибний шлях і для освіти, і для України, адже держава, в якій не читають книжки, приречена на занепад.
5. Головний напрям проєкту Державного стандарту базової середньої освіти – це ІНТЕГРАЦІЯ ПРЕДМЕТІВ (не тільки інтеграція літератур, а й інтеграція літератури в мову чи інтеграція будь-яких інших предметів). Однак в Україні фактично НЕ БУЛО ШИРОКОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ щодо інтегрованого навчання в середній освіті, не вироблені методики й технології інтегрованого навчання, відповідно результати інтеграції в галузі середньої освіти є сумнівними. Фактично таких реальних, підтверджених практикою результатів немає! Тому перш ніж запроваджувати інтеграцію в галузі середньої освіти на всіх рівнях, потрібно передбачити перехідний період і запровадити пілотні проєкти, експерименти з інтеграції в різних галузях, вивчити ефективність експериментального навчання, а також забезпечити вільний вибір учителів і шкіл – вибирати інтегровані чи неінтегровані курси.
6. Проєкт Державного стандарту базової середньої освіти у ключових моментах, аспектах і фрагментах тотожний Державному стандарту початкової освіти (2018), що фактично заперечує поступальний розвиток вітчизняної освіти й нівелює сам процес реформ. Чим відрізняються вміння та навички учнів середньої школи від початкової школи? На це питання пропонований проєкт Державного стандарту базової середньої освіти певної відповіді не дає.
7. Процедура створення проєкту Державного стандарту базової середньої освіти була НЕДЕМОКРАТИЧНОЮ, ЗАКРИТОЮ ДЛЯ ГРОМАДСЬКОСТІ. До неї не були долучені визнані фахівці в галузі мовознавства, літературознавства, шкільної методики викладання мов і літератур. Тому пропонований проєкт є РЕЗУЛЬТАТОМ КУЛУАРНИХ ДОМОВЛЕНОСТЕЙ, а не широкого й відкритого демократичного обговорення.
ВИМАГАЄМО:
1) НЕ ЗАТВЕРДЖУВАТИ пропонований проєкт Державного стандарту базової середньої освіти, зокрема мовно-літературну галузь.
2) СТВОРИТИ НОВУ ГРУПУ РОЗРОБНИКІВ мовно-літературної галузі з відомих фахівців та за участі представників педагогічної громадськості.
3) РОЗРОБИТИ новий проєкт Державного стандарту базової середньої освіти (із широким висвітленням у пресі, на електронних освітніх платформах), який буде спрямований на збереження і розвиток кращих вітчизняних традицій та реформування середньої освіти на засадах європейської демократії й поваги до думки вчителів, науковців, батьків, учнів.

НЕ МОЖНА СПАЛЮВАТИ КНИЖКИ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ШКОЛІ! ЗБЕРЕЖЕМО УКРАЇНСЬКУ ТА ЗАРУБІЖНУ ЛІТЕРАТУРУ
ДЛЯ НАШИХ ДІТЕЙ! НАШЕ МАЙБУТНЄ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ЧИТАННЯ!

Відповідальна особа від широкої громадськості – Ольга Олександрівна Гузь, учитель-методист зарубіжної літератури, учитель вищої категорії НВК № 26 м. Кропивницького, відмінник освіти України, лауреат Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2004» в номінації «зарубіжна література».
6 березня 2020 р.

Залишайте свої підписи в коментарях під цим зверненням.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code