Ескалація на Донбасі:напередодні виборів до Держдуми РФ прискорила видачу паспортів на окупованих територіях

Вибори до Державної думи Російської Федерації мають відбутися в період 17-19 вересня. Загострення ситуації на сході України напередодні виборів — не випадкове. Збіг з навчаннями — не випадковий.

Зверну увагу, що напередодні виборів до Держдуми  РФ прозвучали заяви про можливість об’єднання квазіреспублік. З одного боку — розмови про т.зв. об’єднання повинні показати мешканцям окупованих територій можливість інтеграції самопроголошених “республік” з РФ. Дати примарну надію. З іншого боку — це інструмент політичного тиску на Україну.

Нагадаю, що в Мінських угодах фігурують окремо “ЛНР” і “ДНР”. Говорити про їх суб’єктність немає сенсу, але стоять підписи ватажків двох окремих утворень.  Варто зауважити, що про неможливість об’єднання в березні говорив сам ватажок “ДНР” Пушилін. Тоді він зазначив, що хоча у “республік” однакова ідейна складова, проте законодавча база, економічна і промислова складова відрізняються. Більше того, за словами Пушиліна, ватажки “ДНР” не вели розмов про об’єднання з “ЛНР”.

А один з колишніх ватажків терористів Стрєлков, пояснював, що дані квазіутворення були створені з метою реінтеграції їх в Україну на умовах РФ. “При створенні “ДНР” і “ЛНР” передбачалося, що “республіки” в майбутньому перетворяться в області з особливим статусом і повернуться до складу України”, – розповів він. Він також висловив упевненість, що створення єдиної “республіки” безглуздо. За його словами, квазі утворення готували в рамках геополітичного протистояння Росії і України.

Показово, що зміна риторики свідчить про те, що після заяви України про можливість перегляду Мінських угод або розширення переговорного формату за рахунок тих же США, Росія вирішила відігравати “принцип бумеранга”. Мовляв, якщо ви підете таким шляхом, то буде запущений механізм об’єднання квазіреспублік.

На мою думку, прискорені теми паспортизації в ОРДЛО говорять про те, що РФ залишає за собою право монопольного впливу на ці території. Видано, за різними оцінками, до 1 млн російських паспортів. Розгорнуто 140 пунктів для електронного голосування. Також прийнято рішення про вивезення охочих безпосередньо проголосувати на території Росії. Причому полегшена транспортна логістика між Росією і “республіками”. У дні голосування впускати-випускати мають намір тільки їх.

Жодних сумнівів, що російсько-білоруські військові навчання “Захід-2021” також міцно підв’язані до виборів і до ситуації на Донбасі. Загострення ситуації на сході України — не випадкове. Збіг з навчаннями — не випадковий. Заява РФ про неможливість продовження роботи спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на двох КПВВ (“Гуково” і “Донецьк” на потоптаному росіянами українському кордоні в районі ОРДЛО) — не випадкова. Все це слід сприймати як елемент тиску на офіційний Київ напередодні проведення виборів до Держдуми. Плюс — демонстрація сили перед внутрішніми споживачами. Мовляв, ми і зброєю можемо брязкати, і  місії ОБСЄ вказати на двері, і кого завгодно “нагнути”. А російський електорат таке любить.

Крім того зазначу збільшення кількості “відпускників” (російських військовослужбовців) на території ОРДЛО. Ще нещодавно офіційно називалася чисельність окупаційних сил в 35 тисяч (це і учасники незаконних збройних формувань, і кадрові російські військовослужбовці). А днями було названо вже в 37 тис. Що говорить про збільшення російських окупаційних сил і призводить до збільшення кількості провокацій на лінії розмежування. Все це можна безпосередньо пов’язати з датою проведення виборів і датою початку російсько-білоруських військових навчань.

Д. Снєгирьов

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code