ПРО ЦІННІСТЬ ЛЮДСЬКОГО ЖИТТЯ

Андрій Козка, письменник

ПРО ЦІННІСТЬ ЛЮДСЬКОГО ЖИТТЯ. Соціо-духовні фактори розвитку людства.

Люди завжди хочуть жити в мирі та злагоді і прагнуть духовного розвитку – це цілком співзвучно з нашою внутрішньою природою. Вони прагнуть подолати кризу в головах та в суспільстві. Ми мріємо про краще майбутнє для себе та як громадяни для країни, де ми народились, а дехто мріє про покращення життя всього людства. Свідомо чи несвідомо, фактично кожен бажає щастя, любові та розвитку особистості. Чим же визначається істинна цінність Людини? Очевидно, не лише її захопленнями й умінням щось робити, але й особистими якостями. Важливо не просто робити, а робити добре й займатися корисними справами. Всі хочуть мати порядного, доброго, надійного і чуйного друга. Однак не кожен запитує в самого себе: а чи сам я такий? Живучи в цьому світі, ми щодня стикаємося з різними його реаліями, постійно робимо вибір, формуємо свою дійсність. Залежно від того, що ми обираємо тут і зараз – такий завтра отримаємо результат. Відомо, що випадковостей у житті не буває: все, що відбувається з нами, є наслідком наших думок, дій та вчинків. Бути Людиною – означає чинити так, як хотілося б, аби чинили з тобою, поважати себе та інших.

Покращення в суспільстві можливе лише тоді, коли кожен починає зміни не просто з соціо-політичних факторів, а лише з себе, зі своєї відповідальності, щоб бути людиною з великої літери. Де шукати сакральну інформацію, яка перевірена часом? Невже людське суспільство буде постійно в невігластві й не відатиме, що робить, та знову й знову наступатиме на одні й ті ж граблі, набиваючи собі лоба? Скільки потрібно страждань та крові, аби комусь щось довести в цьому вимірі? Що це за епоха, в якій ми живемо? Який сенс буття та де він є, той загублений рай, про який писав класик Мільтон? Чи існують Закони для людей? Якою невигаданою духовною практикою займатись  прогресивним людям, щоб допомогти всім і собі? На ці та інші питання ми знайдемо відповіді в давніх індоєвропейських мудреців. В Україні їх знають, як благочестивих рахманів, про що згадано в етно-традиції, відомій як «Рахманський Великдень».

Мабуть правий був геній Іван Франко, коли перекладав важливі тексти Індії, та наша Леся Українка, яка писала, що «коли європейці розійшлися по цілому світі, вони пізнали багато чужих мов і, порівнюючи ті мови одну з другою, учені побачили, що багато є дуже схожих між собою, і ті мови, які схожі між собою, вони назвали сім’ями людських мов. Завжди народи одної раси мають мови одної сім’ї. Учені довідались, що всі теперішні головні народи європейські, так само як і давні індуси, перси, греки та римляни, всі вони народи одної традиції арійської, а мови їхні теж належать до одної сім’ї. Найдавніша зо всіх їх мова – се мова давніх арійців, або, як її звуть, мова санскритська та тексти мудрих – Веди».

Отже, ми не маємо права ігнорувати висновки вчених. Ми цікавимось порадами, які є в давніх традиціях. Хоча сама Індія не вся живе за Ведами (були проблеми з окупантами-імперіалістами), але ні в кого немає сумнівів, що дійсно існують люди, які компетентні в цьому, та є носіями давньої традиції.

Щоб жити достойно та цілісно, в гармонії з природою, метафізикою й орієнтуватись у всесвітніх процесах, співвітчизники запросили до України одного з святих мудреців Індії, якій вже багато років мандрує по світу. Це Його Святість Триданді Свамі Шріла Бгакті Бібудга Бодгаян Магарадж, він походить з древнього шляхетного роду. З самого дитинства він ріс в традиції відданості Богу. Нині він керівник Шрі Ґопінатх Ґаудія Матху. В нього є досвід проведення лекцій у майже всіх видатних місцях планети, до його порад прислуховуються, а духовні особи вважають за честь спілкуватися з ним. Він прийняв санньясу (чернецтво) від видатного всесвітньовідомого святого Бгакті Прамод Пурі Ґосвамі Магараджа й присвятив себе розповсюдженню класичних ведичних знань, які можуть (якщо їм слідувати) якісно змінити людство. Про це є дивовижні пророцтва, що саме з Києва (України) почнеться НОВА хвиля духовного розвитку людства!

Я не раз слухав публічні духовні лекції Ґуру, які він давав в приміщенні Академії наук України та в «ведичному освітньо-культурному центрі «Rosa Veda» в центрі Києва. Фактично Ґуру благословив усіх відвідувачів на науковий підхід до самоусвідомлення, до духовного росту та миру в суспільстві. Дійсно лекція про цінність людського життя базується тільки на висновках ведичної мудрості Бгаґавад-гіти та Законів Ману (Законів для людства).

Пригадую переповнену залу слухачів, зацікавлених в якісному розвитку себе та суспільства, про що зараз багато говорять серед різних верств населення, від викладачів університетів, науковців, архітекторів, лікарів, правознавців, політологів, громадських діячів, волонтерів, військових, правохоронців, бізнесменів, журналістів до звичайних громадян, студентів та активних пенсіонерів.

Мене вразило твердження, що в цю залізну епоху (калі-юґу – епоху невігластва, сварок, ліцемерства, непорозумінь між родами й народами) успішні люди шукатимуть духовного поступу в авторитетному методі – спільному оспівуванні Святих Імен Бога («санкіртана-яґ’я, махамантра»). Десь 500 років тому на території Бенгалії явився Шрі Чайтанья Магапрабгу – Золота Аватара. Він приніс людям важливу традицію співу Магамантри, що було передбачено за 5 тисяч років до того в древніх Писаннях, таких як «Бгавіш’я-пурана» й «Калі-пурана».

Про дивовижні трансцендентні діяння цієї Аватари великі святі писали в своїх сакральних текстах. Християнам це також відомо («Бо всяк, хто прикличе ім’я Господнє, – спасеться!»). У цьому  році святкуваня Гаура Пурніми буде 21 березня!

Ми поцікавились – дійсно, ще в 2007 році організація ЮНЕСКО оголосила гімни Вед всесвітньою спадщиною людства!

Передусім, треба бути Людиною!

Отримати людську форму життя – це дуже велика удача. На санскриті «Ман» – це людина (англ. man – також людина). Таким чином «Закони ману» – це закони людства, за якими можуть гармонійно жити всі верстви населення в суспільстві. Також там описані основи учнівства й сімейного життя.

Довідка: Закони Ману – давня індо-арійська збірка законів.

Щоб бути дійсно достойним звання людини, людиною з великої букви, треба дотримуватись п’яти основних ведичних моральних принципів:

  1. Не красти. Тобто не брати нічого без дозволу власника. Тому якщо ми вживаємо їжу, то за високим стандартом ми мали б піднести цю їжу Богові, отримавши таким чином його дозвіл і подякувавши йому за неї. В Бгаґавад-гіті (глава 9, вірш 26) сказано, що коли людина від щирого серця, з вірою й любов’ю піднесе Богові листок, квітку, плід чи воду, то Господь, який любить усіх, прийме це підношення! Все, що чесно заробляє людина, вона повинна підносити Богу, а вже після цього користуватись ним, як милісттю. Це важливий стандарт «Не вкради!». Якщо не дотримуватись цього та інших наведених стандартів людства, то прийдуть неминучі проблеми й труднощі як на індивідуальному так і на глобальному рівні. Ось така мудрість.
  2. Приборкувати свої чуття.

Не потрібно агресії та тваринного невігластва, повинен бути спокійний ум, який заспокоюють молитвами та мантрами. Варіант до дії: повторювання Імен Бога до повного заспокоєння ума та бажання спокійно діяти, виконуючи свій обов’язок без непотрібних тривог. Це допоможе більш конструктивно вирішувати спірні питання з повагою до себе та до інших!

  1. Ненаси́льство. Це фактично філософія та стратегія зміни суспільства, яка відкидає застосування насильства.Присвятити все своє життя, самого себе та близьких служінню Господу – це справжнє ненасильство! Така думка мудрих. Також вживати лише вегетаріанську їжу і не вживати дурманних речовин!

Перед битвою на Курукшетре, про яку розповідається в «Магабгараті» і яка відбулася близько 5-ти тисяч років тому, мудрий Відура повчав свого брата, царя Дгритараштру: “Нехай людина не завдає іншому того, що неприємно їй самій. Це коротко про дгарму, а інше виникає з бажання”.

Ми трошки проаналізували цей принцип з точки зору усіх традиції.

Довідка: міжнародний день ненасильства, встановленний резолюцією Генеральної ассамблеї ООН, святкується кожен рік 2 жовтня у всіх країнах світу. Це День Народження видатного діяча Ґанді. До речі, його настільною книгою була «Бгаґавад-Ґіта» (Пісня Бога). Це відомо з його автобіографії.

Як бачимо, це відоме «золоте правило» в усіх відомих традиціях – «Не робити іншим того, чого не бажаєш собі. В цьому весь закон та пророки!» (Біблія). Конфуціанство: «Не роби іншим того, чого не бажаєш собі» (Лунь Юй 15:23). Коран. В «Сунні» як одне з висловів Мухаммеда, який учив вищому принципу віри так: «Робіть всім людям те, що ви хотіли б, щоб вам робили люди, і не робіть іншим того, чого ви не хотіли б собі!»

  1. Чистота. Охайність. Прямувати шляхом благородства й обов’язку допомагають людині чистота її помислів і вчинків. Там, де панує чистота, буде й успіх, людина повинна бути чистою в усіх аспектах.

Талановитий американський письменник Генрі Девід Торо сказав: «Щоранку я омиваю свій розум у величній космогонічній філософії Бгаґавад-Ґіти, проти якої наш сучасний світ з його літературою виглядає безпорадним та блідим». Від святих, якщо вони можливо не дуже гарно виглядали зовнішньо, йтиме аромат квітів, адже їх серце чисте. І навпаки – людина може старатись зовні бути в білій сорочці і при цьому робити недобрі вчинки. Тому гармонія – в чистоті. Великий святий Шріла Бгактіведанта Свамі Прабгупада казав «Чистота – це сила!». Також треба чисто оспівувати Святе Ім`я Господа. Без критики та поважаючи кожного на своєму духовному шляху. Це все є в класичному творі «Гарінама Чінтамані» Бгактивіноди Тхакура. Ця книга являє собою ведичну інструкцію на тему, як правильно (чисто) оспівувати Магамантру. Взагалі, той хто повторює магамантру (Ім’я Бога), є чистий всередині і ззовні – так сказав Ґуру на лекції!

  1. Правдивість. Казати просту правду. Треба говорити її від серця та самому жити по правді. Всі проблеми людства від брехні. Так стверджують мудрі тексти Ведичної традиції. Останній стовп релігійності в цю залізну епоху – правдивість.

Відомо, що в Бгаґавата-пурані (1 та 12 пісні, «Вік деградації») є знання про те, що енергії руйнування присутні в чотирьох аспектах, від яких ми повинні захистити цивілізацію якомога швидше:

  1. Дурманні речовини (в тому числі наркотики, маріхуана, алкоголь);
  2. Бійні та вживання мяса в їжу (що веде до страждань живих істот). Це породжує війни як карму за вбивство та поїдання м`яса;
  3. Порушення сімейних цінностей (подружня зрада, нетрадиційна сім`я також є гріхом);
  4. Азарті ігри, а також золото, коли його багато (як форма золотої лихоманки).

В цих чотирьох аспектах присутні єнергії деградації, руйнування. Якщо ми хочемо бути дійсно цивілізацією, а не деградантами залізного віку, то ми, люди, повинні служити Богові, оспівувати І’мя Бога та уникати вишенаведених аспектів деградації людства. Це формула успіху для всіх і кожного!

Правдивість – це одна з основних граней людських чеснот, моральна якість, що відображає одну з найважливіших вимог моральності. Включає в себе честність, принциповість, вірність взятим зобов’язанням, суб’єктивну переконаність у правоті справи, що проводиться, щирість перед іншими й перед самим собою відносно тих мотивів, якими керується людина, визнання і дотримання прав інших людей на те, що їм законно належить. Протилежністю чесності є обман, кривда, брехня, злодійство, віроломство, лицемірство.

P.S. При зустрічі з Гуру мені пощастило поставили кілька запитаннь Його Святості Шрілі Бгакті Бібудзі Бодхаяну Магараджу:

Ваша Святість, дякуємо за зустріч, скажіть, будьте ласкаві, які Ви бачите перспективи духовності українського та світового суспільства?

– Українці потенційно та фактично дуже духовні люди. Я бачу, що якщо люди будуть дотримуватись стандартів Бгаґавад-Ґіти й вищенаведених стандартів людини, розвиток вашої країни та міжнародної спільноти відбудеться дуже швидко! Я з повагою ставлюся до всіх тих, хто йде духовним шляхом! Моя місія – це послання Шрі Чайтаньї Магапрабгу, яке заповів мені розповсюджувати мій духовний Вчитель.

Скажіть, коли на Вашу думку закінчиться війна на Донбасі?

– Дотримуйтеся стандартів чистоти, правдивості, відповідальності. Чим більше в суспільстві буде духовно розвинутих людей, співу Магамантри та особливо, якщо люди не вживатимуть в їжу м`ясо, то вплив енергії Калі на суспільство зменшуватиметься, і взагалі запанує мир та злагода!

Ми чули про Товариство Чистої Бгакті Йоги. Що таке чиста бгакті йога служіння Богові?

– Дякую за запитання. Згідно Ведичної мудрості йога – це зв’язок з Богом. Такі види йоги як хатха, ґ’яна, аштанґа підводять людину до любові до Бога, про що сказано в Бгаґавад-Ґіті (18-66) та в класичному творі Бгакті-Расамрита-Сіндгу Святого Рупи Ґосвамі (в першому вірші): «Чисте віддане служіння – це безкорислива безперервна діяльність, вільна від карми (діяльності заради плодів), ґ’яни та навіть від йоги. Вона спрямована на задоволення Господа Крішни». Всі інші втілення Бога являють собою або повні частини, або частини повних частин Господа, проте Господь Крішна – первинний Бог-Особа.

Яка мета життя людини?

– Це наука Самопізнання. Повернутись назад до Бога, в Духовний Світ, де немає сансари (народження, хвороб, старості, смерті).

Ви можете благословити нас на чисте віддане служіння Богу?

– Всі благословення вам та всім тим, хто уважно прочитає цю статтю!

Що ви побажаєте всім людям?

– Миру, щастя та гармонії. Співайте чисто Імена Бога (Магамантру) та будьте щасливі. В цьому світі є все, бракує лише духовного розуміння – так казав один святий!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code