Про постановочний характер візиту Зеленського в Золоте і таємницю розведення сил

26 жовтня президент Володимир Зеленський відвідав село Золоте-4,  де раніше була досягнута домовленість про розведення військ. Під час розмови, президента обурило запитання одного з добровольців про можливу зустріч з ветеранами щодо протестів «Ні капітуляції!». Зеленський сказав, що військові-добровольці не мають права висувати президенту будь-які ультиматуми. Також він зазначив, що йому байдуже з ким підписувати перемир’я, а головне – повернути території і припинити війну, в якій гинуть люди.

На  мою думку, візит президента Зеленського в Золоте та емоційне спілкування, є гарно спланованою «театральною постановкою» влади, про що свідчить низка факторів.

По-перше, зверніть увагу на той факт, що главу держави супроводжував заступник глави Нацполіції  Вадим Троян, а присутні на відео добровольці є його ветеранами-побратимами з полку «Азов».

По-друге, я переконаний, що таким відео сюжетом Банкова намагається підвищити суб’єктність Зеленського, продемонструвати, що він здатен працювати з ветеранським середовищем, може приїздити на передову і спілкуватися навіть з озброєними людьми. На користь цієї версії, свідчить і той факт, що Управління державної охорони, всупереч інструкціям, допустила озброєних людей до президента.

Наступне, на що я звернув увагу – це маніпуляції з подачею інформації про візит Зеленського на передову і нещодавня жорстка заява Конгресу США щодо полку «Азов».

Спочатку з’явилося порізане відео, де Зеленський емоційно спілкується з ветеранами АТО. Це був умисний, контрольований витік інформації, аби спровокувати медійну емоційну реакцію суспільства. А пізніше з’явилося повне відео, яке дозволяло Офісу президента спростувати заяви політичних опонентів і, фактично, звинуватити їх у маніпуляціях громадською думкою.

Наразі влада намагається взяти протестні настрої у ветеранському середовищі під свій контроль. І ще один момент – поїздка Зеленського в Золоте майже співпала у часі із заявою Конгресу США про те, що полк «Азов» є терористичним угрупованням. Якщо ця картинка в Золотому була зроблена для наших західних партнерів, то вона практично вдалася.

Також не виключаю, що відео постановка в Золотому, могла бути зроблена, аби продемонструвати, що в Україні існує певна третя сила, яка перешкоджає процесу розведення сил і верифікації політичної частини Мінських домовленостей.

Якби розведення сил не відбулося, то Зеленський міг би пояснити це не лише обстрілами позицій ЗСУ бойовиками, але й існуванням т. зв. «фактору вулиці». Тобто донести Заходу те, що доносив Київ останні 5 років: Україна начебто і готова до імплементації Мінських домовленостей, але настрої в українському суспільстві не дозволяють піти на розведення. Однак розведення почалося. Відбудеться воно чи ні, невідомо. Але сигнальні ракети з обох боків випущені і процес пішов.

Варто зазначити, що навіть якщо «фактор вулиці» в даному епізоді не планувався, він не випадає із загальної картини – це відео і наявність «вулиці», як третьої сторони, повинні були продемонструвати настрої українського суспільства й довести неможливість виконання Мінських угод на практиці. В цьому контексті відео вкладається у загальний «пазл» про два способи завершення війни: або побудовою «стіни» на лінії розмежування, або силовим збройним шляхом. На користь цієї версії,  свідчать заява Леоніда Кучми про те, що Мінські домовленості «мертві» і заява заступника міністра оборони Олександра Поліщука про те, що переговори слід переносити з Мінська в Донецьк і виходити на двосторонній діалог Росії та України.

Ще один цікавий момент, на який звернув увагу – це розбіжність у заявах представників Національної поліції і штабу ООС. Найперша заява була про те, що уся зброя із Золотого вивезена, а добровольці перебувають на цій території незаконно. Пізніше Вадим Троян заявив про те, що правоохоронці не будуть проводити жодних силових акцій стосовно добровольців, а якщо це станеться, він піде у відставку.

Такж пролунали суперечливі заяви щодо вивозу зброї. Якщо в перших повідомленнях офіційних осіб йшлося про те, що зброя була вивезена в присутності поліції, то пізніше  ветерани полку «Азов» заявили про те, що частина зброї залишилася або передана на зберігання побратимам. До речі, не випадковим є і сьогоднішній візит Авакова до Маріуполя, на базу полку «Азов». Там він чітко заявив про те, що, з одного боку, добровольці не порушують чинне законодавство, а з іншого, Золоте є «жовтою лінією» і перебування там озброєних людей не передбачене законом. І це при тому, що добровольці у Золотому перебувають не на позиціях, а сконцентровані в селищі, тобто, у місцях свого базування і жодним чином перешкоджати можливому розведенню не будуть.

Підсумовуючи зазначу, що резонансний візит Володимира Зеленського в Золоте був інформаційно-психологічною операцією з метою дискредитації політичних опонентів, які не змогли прорахувати подібні кроки чинної влади.

Дмитро Снєгирьов

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code