«Ти зіткана з весни» – суспільно-культурний проект стає традицією

Капела бандуристів Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра, керівник Ірина Родіонова

Ідея суспільно-культурного проекту «Ти зіткана з весни» виникла як альтернатива жіночому дню 8 Березня у 2016 році. Усі ми знаємо історію цього жіночого свята, яке починає свій відлік з першого Міжнародного жіночого дня 1911 року. Але у редакції журналу «Оксамит» виникла ідея вийти за його часові межі, щоб не тільки в день чи переддень, а протягом першого весняного місяця розповідати про жінок, їхню роль в історії, творенні сьогодення. Ми готуємо портретний нарис про кожну жінку – учасницю проекту, розповідь про її життя, погляди, уподобання подаємо на сторінках журналу чи знайомимо глядачів безпосередньо під час самого заходу.

Ідея суспільно-культурного проекту «Ти зіткана з весни» виникла як альтернатива жіночому дню 8 Березня у 2016 році. Усі ми знаємо історію цього жіночого свята, яке починає свій відлік з першого Міжнародного жіночого дня 1911 року. Але у редакції журналу «Оксамит» виникла ідея вийти за його часові межі, щоб не тільки в день чи переддень, а протягом першого весняного місяця розповідати про жінок, їхню роль в історії, творенні сьогодення. Ми готуємо портретний нарис про кожну жінку – учасницю проекту, розповідь про її життя, погляди, уподобання подаємо на сторінках журналу чи знайомимо глядачів безпосередньо під час самого заходу.

Ми знаємо, що у березні в Сполучених Штатах святкується місяць історії жінок – про це оголошує президент країни, видаючи щорічні прокламації. У США з 1988 року щорічні прокламації, що позначають березень як місяць історії жінок, стали регулярними.

Сьогодні ми радіємо, що наш проект «Ти зіткана з весни» об’єднав несхожих за напрямами діяльності, але близьких по духу людей. Адже, як не прикро це визнавати, єдності у суспільстві бракує, про це зазначали у своїх виступах наші героїні.

Мета проекту – привернення суспільної уваги до захисту українства, до єдності поміж нас, збереження пам’яток архітектури, культурно-мистецької спадщини, підтримки українського виробника, національних традицій та звичаїв, національного костюму, мовної культури. А ще – долі жінок. Немає однакової жіночої долі. Наші жінки неповторні, як весняні квіти. Вони сильні, талановиті, мужні, самодостатні, не бояться змінювати світ навколо і змінювати себе.

Свято цьогоріч набрало особливого забарвлення, оскільки співорганізаторами проекту виступили: громадська організація Академія будівництва України та благодійний фонд «Крила перемоги».

У святко-вишуканому привітному арт-просторі центру дозвілля першим звернувся до присутніх з вітальним словом, як і годиться, його господар – Петро Мусійович Куликов, ректор Київського державного університету будівництва і архітектури. заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії в галузі науки і техніки, доктор економічних наук, професор. Віце-президент Будівельної палати та Академії будівництва. Надзвичайно приємно, що серед гостей свята було багато чоловіків, і від їхнього імені Петро Мусійович побажав жіноцтву особистого щастя, успіхів у праці та творчості.

Тетяна Школьна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ти зіткана з весни» – це свято весни, краси, пробудження землі, почуттів. Тому співати українські веснянки – це добра традиція. І ми її не порушили.  Тетяна Школьна – заслужена артистка України, кандидат мистецтвознавства, солістка Національної філармонії України, учасниця ансамблю “Кралиця» порадувала гостей своїм чарівним голосом, співаючи веснянок.

Віктор Лещинський, віце-президент найавторитетнішої будівельної громадської організації Академія будівництва України, керівник експертної компанії «ПРОЕКСП», співорганізатор заходу познайомив присутніх з представниками свого колективу, розповів про велику роль жінки у такій здавалось би, на перший погляд, не жіночій галузі, як будівельна.  Зокрема, пан Віктор сказав: «У нас сьогодні незвична подія – у стінах найбільшого і найвідомішого будівельного вишу країни – часопис «ОКСАМИТ» зібрав своїх героїв. Гортаючи сторінки журналу за різні роки, я особисто переконався – кожна людська доля – великий урок для інших. А ще згадав вічні на всі часи слова Екзюпері про те, що «Найбільша розкіш у світі – це розкіш людського спілкування». Тож журнал «ОКСАМИТ» гідно виконує свою місію – його автори розказують українцям один про одного. І ці історії – незабутні. Маю честь сьогодні представляти героїнь проекту «Ти зіткана з весни». Вони – працюють у різних сферах. Архітектори, проектувальники, будівельники, або військові лікарі. Але кожна з них робить наше життя кращим. Без жінок неможливе втілення найсміливіших проектів! Від ветеранів будівельної галузі у проекті бере участь Анна Розсоху, віддала одній із самий мирних професій – будівництву багато років життя».

Віктор Лещинський

Представляючи наступну героїню, співорганізаторку цього важливого суспільно-культурного  проекту, Віктор Лещинський слушно зауважив, що на мирній території і там, де мир поки лише бажаний. скрізь в Україні жінки докладають вмінь і зусиль, аби зробити життя комфортнішим, безпечнішим, а той просто рятують життя іншим людям. «Серед нас сьогодні Вікторія Крамаренко, заступник головного лікаря з питань медсестринства Київської міської клінічної лікарні № 2 «Опіковий центр», волонтерка і активний учасник Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова, засновник БФ «Крила Перемоги».

З початку бойових дій на сході України 2014 року Вікторія щомісяця виїжджала у вільний від роботи час (вихідні дні) на власному транспорті з метою гуманітарної та медичної допомоги в 72 бригаду, у район населених пунктів Докучаєвська, Миколаївки та Петровського. Кілька днів тому Вікторія Вікторівна повернулася з чергової ротації. Ось такі вони, зіткані з весни, а водночас – сміливі українські медики».

Вікторія Крамаренко

Вікторія Крамаренко прийшла не сама. Виступаючи перед присутніми, вона представила своїх колег-волонтерок, активних учасниць Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова. Пані Вікторія нагадала про те, що саме у цей день Україна відзначає День українського добровольця та як співорганізаторка проекту «Ти зіткана з весни» закликала усіх не бути небайдужими до свого сьогодення та майбуття, до долі наших дітей, честі і пам’яті своїх славних батьків. Долі жінок у війні, у справжній російсько-українській війні, яка точиться на Сході, бувають дуже складними. Найстрашніше це втрати… «Нехай прийде мир разом із весною, нехай посміхнеться доля Україні і кожному із нас», побажала учасникам заходу Вікторія Крамаренко.

Зауважу, що у рамках проекту «Ти зіткана з весни» відбувалася  презентація чергового числа журналу «Оксамит». На його сторінках унікальні інтерв’ю, публіцистичні матеріали, статті на історичну та соціальну тематику, розповіді про волонтерів: Вікторію Крамаренко та Юлію Толмачову, відому волонтерку з Житомира, нагороджену Орденом княгині Ольги III ступеня. Її силі, мужності, хоробрості можуть позаздрити й чоловіки. Не залишить байдужим нікого і нарис про долю бранки нацистських концтаборів 93-літню Анастасію Гулей.

Тамара Маркелова з Елеонорою Дишлевою (справа) та Діаною Дмитренко (зліва)

Про Миргородських воїнів-афганців розповів на сторінках журналу у розлогому інтерв’ю головному редактору Сергій Солоха, заступник голови Миргородської міської організації ветеранів Афганістану. Коли на екрані горталися сторінки журналу, зал зустрічав оплесками представницю чудового міста-курорту Миргород. Воїни-афганці доручили представляти їх на святі у столиці юній Елеонорі Дишлевій, учениці Миргородської дитячої музичної школи ім. Анатолія Коломійця. Елеонора – переможець Міжнародних та Всеукраїнських конкурсів, активна учасниця мистецьких акцій у рідному місті. За останні два роки має значні досягнення: 2017 р. – 6 призових місць в 6 конкурсах, 2018 – 11 призових місць в 7 конкурсах в різних номінаціях,переможець регіонального відбору – конкурсу «Яскраві діти України».

Тарас Білинець

Яскравим подарунком для жінок став виступ Тараса Білинця, лауреата всеукраїнських та  міжнародних конкурсів, артиста сопілкового мистецтва, який виконав на сопілці світові та національні музичні шлягери.

Олена Костинська

Учасниці проекту – яскраві особистості: розумні, талановиті, відповідальні, небайдужі як до людських доль, так і до державних справ. Серед них Олена Костинська, організаторка поетичного марафону, присвяченого вшануванню 205-0ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. 9 березня 2019 року з 14:00 до 21:00 на Майдані Незалежності у Києві пройшли незабутні читання творів Тараса Шевченка у режимі нон-стоп.

Ініціатором та вдалим організатором стала ГО Народно-Конституційна платформи української єдності на чолі з головою Оленою Костинською. Важлива подія не тільки для України, а й для всього світу зібрала відомих людей культурно-інтелектуальну спільноту. Про все це розповіла у своєму виступі пані Олена.

Руслана Лоцман

По родинному тепло зустрічали глядачі Руслану Лоцман, співачку, заслужену артистку України, яка провела понад 500 концертних заходів в рамках проекту «Народна філармонія» на сході країни перед українськими воїнами. Руслана Лоцман – невтомний патріот, борець за збереження української пісні, культури, традицій. Вона заснувала унікальний проект – «Музей живої пісні». Пані Руслана була на обкладинці ювілейного числа «Оксамиту» у жовтні 2018 року.Серед учасниць проекту редакторка Оксана Дмитренко, яка написала цілу низку історій про волонтерів для журналу «Оксамит», територіальний директор з розвитку кавової Академії Turcoffee.club Ірина Теплова з Вінниці.

Представляючи юну співачку та скрипальку з Черкас Діану Дмитренко Віктор Лещинський сказав: «Нинішня весна демонструє парадокси погоди. Але те, що для синоптиків – зміна теплих та холодних повітряних мас, для звичайних людей – ознаки ранньої весни: з її першими квітами, яскравим сонцем і журавлиними ключами, які повертаються у рідні краї. Такою ж ранньою весною є юна Діана».

Наталія Валевська

Цікавим для присутніх був виступ у рамках проекту співачки Наталії Валевської. Пані Наталія вже понад п’ять років поспіль є добрим другом журналу «Оксамит» У 2013 році в листопадовому числі вона була обличчям видання і згадує співпрацю з редакцією з великою щирою вдячністю. Співачка високо оцінила вокальні дані юних дівчаток-вокалісток Елеонори та Діани. Сама пані Наталія заспівала акапельно одну із своїх улюблених українських пісень.

Від чоловічого представництва  вітав жінок Василь Андрєєв – голова профспілки працівників будівельної галузі і промисловості.

Завершальним акордом святкового дійства став виступ капели бандуристів під керівництвом учасниці проекту «Ти зіткана з весни» Ірини Родіонової. Ірина Родіонова – лауреат міжнародних та всеукраїнських конкурсів, випускниця Національної музичної академії України ім. П.І .Чайковського, викладач Київського інституту музики ім. Глієра. художній керівник та засновниця музичного гурту «Nova Capella». Вона активно популяризує українське мистецтво не лише в Україні, а й закордоном. З журналом «Оксамит» Ірину Родіонову поєднує давня дружба, велика любов і віра в те, що ми побудуємо і будемо жити в українській Україні.

Молоді артисти віртуозно виконали пісню «Сину мій». Автором твору є студентка 4 курсу Олена Немеш, солістка – Дарія Іванова. Ліричні українські народні пісні «Іди, іди дощику» і  “Ой, єсть в лісі калина!” у супроводі чарівної музики бандури  у виконанні капели бандуристів Київського інституту музики ім. Р.М. Глієра під керівництвом Ірини Родіонової продемонстрували неабияку майстерність митців і запамяталися глядачам щирістю, українською душею.

Хоча програма свята була вичерпана, але гості ще довго не розходилися: знайомилися, спілкувалися, фотографувалися, ділилися враженнями, висловлювали сподівання на наступні зустрічі.

Організатори бажали усім весняного настрою, миру, любові…

І до зустрічі!

Головний редактор журналу «Оксамит»,

засновниця проекту «Ти зіткана з весни»

Тамара Маркелова

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code