Щодо розгляду справи нацгвардійця Віталія Марківа

23 листопада  2018 року  в місті Павія відбулося судове засідання по справі військовослужбовця Національної гвардії України Віталія Марківа, якого в Італії підозрюють у вбивстві італійського фотожурналіста Андреа Рокеллі. Італійський суд заслухав перших свідків.

Нагадаю, у липні 2017 року в Італії за підозрою в причетності до загибелі у 2014 році на Донбасі журналіста Роккеллі був затриманий військовослужбовець НГУ Віталій Марків.

Підозру Віталію Марківу висунула прокуратура міста Павія (регіон Ломбардія). За даними італійських правоохоронних органів, Марків може бути причетним до подій 24 травня 2014 року. В той день в районі села Андріївка поблизу Слов’янська Донецької області під мінометний вогонь потрапила група іноземних журналістів. Італійський фоторепортер Андреа Роккеллі та його російський перекладач Андрій Миронов загинули. Першими про факт загибелі журналістів повідомили представники так званої «Донецької народної республіки» на своїй сторінці у Твіттері.

Тіла загиблого італійського журналіста і його російського перекладача були перевезені у Слов’янськ, який на той момент контролювався проросійськими бойовиками. Фактично говорити про незаангажовані результати матеріалів розтину тіл загиблих наразі не доводиться. За інформацією з відкритих джерел, Роккеллі та Миронов загинули від осколкових поранень, які отримали внаслідок мінометного обстрілу.

Поліція Італії, яка арештувала Віталія Марківа, кваліфікує кримінальне провадження як навмисне вбівство. «У нас немає підстав не довіряти правоохоронним органам Італії. Кваліфікація кримінального провадження, яке розслідується в Італії – це навмисне вбивство журналіста Роккеллі», – сказав заступник генерального прокурора України Євген Єнін. Утім, за інформацією п. Єніна, італійська сторона не зверталася до України ані по правову допомогу стосовно допиту Віталія Марківа, ані із запитами щодо нього.

На можливу причетність підрозділу, в якому воював Віталій Марків, до вбивства італійського журналіста Андреа Роккеллі вказав французький журналіст Роглон. В рамках кримінального провадження, розпочатого прокуратурою м. Павія, він вказав на те, що смерть Роккеллі і Миронова стала наслідком застосування зброї підрозділом НГУ, в якому проходив службу затриманий Віталій Марків.

За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. Варто зауважити, що на той момент на озброєнні бійців батальйону, у складі якого воював Віталій Марків, не було мінометів, а лишень стрілецька зброя. В рамках наявного в Україні кримінального провадження, яке розслідується СБУ, допитали низку свідків, які свідчать про наявний в той день перехресний обстріл.

Варто зазначити, що Роккеллі і його перекладач Миронов відвідали так звану «сіру зону» без погодження цього візиту із офіційною владою України, а сама територія, на якій перебували загиблі журналісти, на той момент не контролювалася ЗСУ. Таким чином, військовослужбовці ЗСУ не могли знати про час і місце знаходження Роккеллі і Миронова у так званій «сірій зоні», а, враховуючи незаконний характер перебування журналістів на цій території,- нести відповідальність за життя і безпеку вищезазначених осіб.

Викликає запитання кваліфікація кримінального провадження, а саме: навмисне вбивство, враховуючи той факт, що йдеться про загибель Роккеллі внаслідок мінометного обстрілу з відстані, яка унеможливлює візуальну персональну ідентифікацію останнього.

На останньому засіданні були присутні адвокати, яких призначили захищати у цій справі інтереси держави Україна. Звертає на себе увагу той факт, що тендер на юридичні послуги щодо захисту Марківа провели лише минулого тижня, тож італійські адвокати не встигли ознайомитись із деталями справи.

“Вони зразу попросили перенести засідання хоча б на тиждень для ознайомлення з матеріалами, оскільки вони отримали мандат лише декілька днів тому. Суддя це клопотання відхилила і продовжила засідання”, – зазначив активіст української громади в Римі,  журналіст Олекса Городецький .

Примітно, що підозру Віталію Марківу висунула прокуратура міста Павія (регіон Ломбардія).

Так, у липні 2016 року регіональна рада Ломбардії проголосувала за резолюцію «Визнання принципу самовизначення Криму і зняття санкцій з Росії». Ініціатива була представлена партією «Ліга Півночі». Прийнята резолюція уповноважує раду Ломбардії взаємодіяти з національним урядом задля відновлення діалогу з Росією, зміни європейськими інституціями взаємин з РФ. 6 березня 2017 року італійська партія «Ліга Півночі» та російська партія «Єдина Росія» підписали угоду про взаємодію для сприяння економічному та культурному співробітництву.

На 22 жовтня 2017 року за ініціативи президента регіону Ломбардія Роберто Мароні, який належить до сепаратистського ультраправого руху «Ліга півночі», відбудеться консультативний референдум щодо більшої автономії регіону від уряду у Римі.

За інформацією аналітичного відділу ГІ «Права Справа», італійський політик Лука Бартоні, представник партії «Ліга Півночі», підтримує тісні стосунки з громадянкою РФ Іриною Осиповою. В Італії Осипова є керівником асоціації «Російсько-італійська молодь». Асоціація «РИМ», яку очолює Осипова проводить публічні акції на підтримку так званих «ЛНР» і «ДНР». Сама Осипова тісно пов’язана з партією «Брати Італії» і є помічником глави партії Джорджії Мелоне.

Варто зазначити, що Данте Каттанео – мер італійського містечка Черіана Лагетто, за чиєю вказівкою було встановлено скандальний монумент «Мученикам Одеси», також є членом партії «Ліга Півночі».

Показово, що  на пропозицію захисту Марківа провести огляд місця трагедії, щоб зрозуміти, чи міг Марків вести прицільний вогонь з гори Карачун, прокурор зазначив, що не розуміє, що саме може дати такий огляд, а суддя наразі не ухвалила ніякого рішення.

Враховуючи вищенаведені факти і можливу політичну за ангажованість окремих представників італійських правоохоронних органів регіону Ломбардія, СБУ та Генеральна прокуратура України повинні перевірити інформацію щодо можливих контактів італійських слідчих з представниками так званих «республік ЛДНР» у справі Марківа і, у разі її підтвердження, дати юридичну оцінку щодо їх законності. Через адвоката Марківа українські правоохоронці повинні ознайомитися з матеріалами його справи і з’ясувати факт наявності чи відсутності у ній свідчень бойовиків так званої «ДНР».

У разі підтвердження наявності у справі свідчень бойовиків так званої «ДНР», українська сторона має всі юридичні підстави звинуватити співробітників прокуратури м. Павія (регіон Ломбардія) у співпраці з терористичними організаціями «ЛДНР».

Наступне засідання відбудеться 30 листопада.

Довідка.

“Ліга Півночі “- півночно-італійська сепаратистська партія, яка виступає за надання провінціям П’ємонт, Венето та Ломбардія незалежності, тобто створення нової держави із столицею в Мілані. В складі партії – Луча Зайя, президент Венето, Роберт Кота, президент П’ємонту, і Роберто Мароні, міністр внутрішніх справ у четвертому кабінеті Сільвіо Берлусконі.

Дмитро Снєгирьов

 

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code