Британські ЗМІ склали підбірку церков, які, на їх погляд, є найкрасивішими у світі.

image001Відзначимо, що цей рейтинг, як і всякий подібний, носить суб’єктивний характер, і багато знаменитих культових споруд не увійшли сюди. Всього британське The Telegraph згадало 23 церкви і каплиці. Зрозуміло, автори не змогли обійти стороною храм Саграда-Фамілія в Барселоні. З численних готичних храмів Європи автори вибрали церкву Матьяша в Будапешті і паризьку Сент-Шапель…

Відзначимо, що цей рейтинг, як і всякий подібний, носить суб’єктивний характер, і багато знаменитих культових споруд не увійшли сюди. Всього британське The Telegraph згадало 23 церкви і каплиці. Зрозуміло, автори не змогли обійти стороною храм Саграда-Фамілія в Барселоні. З численних готичних храмів Європи автори вибрали церкву Матьяша в Будапешті і паризьку Сент-Шапель.
У списку також представлені кілька дивовижних храмів, маловідомих у всьому світі. До їх числа відноситься колумбійська церква Лас-Лахас. Базиліка в неоготичному стилі побудована просто на мосту над високою прірвою, внизу якої тече річка Гуаїтара.
Далі згадується Боргундська ставкірка – норвезька каркасна церква, побудована в XII столітті. Грунтовну споруду з дерева було побудовано в період двовір’я – на стінах будівлі збереглися язичницькі руни. Через те, що в XIX столітті церкву вирішили законсервувати за допомогою смоли, будівля почорніла.
Крім цього, в списку фігурують румунська церква-фортеця Віскрі, середньовічна грузинська високогірна Ґерґетська церква, висічена з цілісного шматка скелі церква Святого Георгія в Ефіопії (знаходиться в напівзруйнованому стані), Палатинська капела на Сицилії, церква Святого Варфоломія Великого в Лондоні (відома по фільму «Чотири весілля і один похорон»), «врісша» в скелю Фельзенкірхе в Німеччині, а також базиліка Різдва Христового у Віфлеємі.
Цікаво, що дві із 23 найкрасивіших церков, на думку укладачів списку, збереглися в мусульманській країні – в Ірані. Мова йде про Віфлеємські церкви в Ісфахані і церкви Святого Стефана на північному заході країни. Обидві церкви вірменські.
Також у добірку потрапили кілька сучасних церков. Наприклад, Нотр-Дам-дю-О у французькому містечку Роншан. Архітектор – знаменитий Ле Кюрбюзье. При створенні будівлі його надихала морська черепашка. Отримана споруда виявилася настільки дивною, що місцеві жителі влаштували бурхливі протести. Зараз церква вважається найзначнішою з художньої точки зору культовою будівлею XX століття. Серед сучасних церков згадані також каплиця Тернового Вінця в США, побудована з дерева і скла, а також ісландська Хадльгрімскіркья, схожа на космічний корабель.

 

image001

Троїцька церква, Грузія

image002
Церква Лас-Лахас, Колумбія

image003
Боргундська ставкірка, Норвегія
image004
Нотр-Дам-дю-О або капела Роншан, Франція

image005

Церква Хатльгрімскіркья, Ісландія

image006
Церква Святої Марії Магдалини в Східному Єрусалимі

image007
Церква Святого Георгія, Ефіопія

image008
Віфлеємська церква в Ісфахані, Іран
image009
Церква Святого Варфоломія, Німеччина

image010
Палатинська капела, Італія

image011
Храм Святого Сімейства, Іспанія

image012
Сент-Шапель, Франція

image013
Церква Св. Варфоломія Великого, Лондон

image014
Церква Святого Стефана, Іран

image015
Храм Різдва Христового

image016
Церква Матьяша, Угорщина

image017
Спас-на-крові в Санкт-Петербурзі

image018
Каплиця тернового вінця, США

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code