Нині на росії від трьох до десяти мільйонів українців

Нині у Росії, за різними підрахунками, залишаються від трьох до десяти мільйонів українців. Втім, повноцінно організоване життя свідомих українських громад у РФ можливе лише після розпаду імперії. Про це в інтерв’ю “Українській Хвілі” заявив Павло Ґрод, Президент Світового Конґресу Українців.

“Сьогодні будь-який свідомий український рух у Росії неможливий. Навіть ця форма “шароварщини”, яку раніше дозволяв путінський режим, сьогодні майже зникла. І більшість провідників української громади, які тісно співпрацювали та були членами Світового Конґресу Українців, майже всі виїхали з Росії. Вони були під великою загрозою, кримінальною загрозою. Росія має відвертий етноцид українського народу”, – пояснив Ґрод.

Повністю відновити та зберегти українську громаду в Росії можливо лише після перетворення РФ. “Російський шовінізм має бути знищеним. Ми повинні бачити демократію в Росії. І аж тоді, можливо, нормально розвиватимуться свідомі українські громади в Росії”, – упевнений Президент СКУ.

Руйнування імперії водночас можливе лише за умови перемоги України у війні з Росією, додає Ґрод. Посилити позиції Києва допоможе також майбутнє членство у НАТО. Нині між партнерами України деколи навіть існує конкуренція у підтримці ЗСУ.

“Ми це видимо в Канаді, у Великій Британії, в Австралії”, – каже Ґрод. Втім, важливо й надалі просувати питання України на міжнародній арені, аби рівень підтримки залишався високим, підсумував Президент СКУ.

Фото: Reuters

Comments are closed.