У Києві відбувся урочистий прийом з нагоди тридцятиріччя Китайсько-Українських дипломатичних відносин

Посол Китаю в Україні Фань Сяньжун

18 січня у Києві відбувся урочистий прийом з нагоди тридцятиріччя Китайсько-Українських дипломатичних відносин.

30 років тому, а саме 4 січня 1992 року, Китай та Україна встановили дипломатичні відносини. Китай визнав незалежність України, оголосив про підтримку її суверенітету та територіальної цілісності, ставши, таким чином, однією з перших держав, що встановили дипломатичні відносини з Україною. За 30 років праці китайським дипломатам є про що звітувати, особливо про співпрацю в торговельно-економічній галузі. Культурні та освітні обміни також відіграють значну роль у відносинах двох країн.

Надзвичайний та Повноважний Посол Китайської Народної Республіки в Україні Фань Сяньжун  поінформував засоби масової інформації про результати тридцятирічних Китайсько-Українських дипломатичних відносин.

Виступ пана Посла на прийомі з нагоди тридцятиріччя Китайсько-Українських дипломатичних відносин

Як каже одна китайська приказка, 30 років – це вік, коли людина впевнено підводиться на ноги, тобто за тридцять років підготовки людина стає зрілою, цілеспрямованою та життєздатною. Я вважаю, що так можна охарактеризувати й тридцять років китайсько-українських відносин. За 30 років вони вже перетворилися на потужне, добре й перспективне стратегічне партнерство між двома державами. 30 років дипломатичних зв’язків – це 30 років великих історичних досягнень, що стосуються різних верств суспільства. Особливо варто відзначити те, що Китай став найбільшим торговельним партнером України. Це дійсно історичний успіх. Успішний розвиток китайсько-українських відносин зумовлений багатьма факторами.

Основа стабільності китайсько-українських відносин – це політична взаємодовіра. Політична взаємодовіра, як правило, завжди є важливим елементом безперервного та сталого розвитку відносин між державами. Між народами Китаю та України існує традиційна міцна дружба. Народи двох держав мають лише теплі, добрі почуття один до одного. Щойно Україна здобула незалежність, Китай одразу встановив із нею дипломатичні відносини та твердо висловив підтримку її суверенітету та територіальної цілісності, а також того шляху розвитку, який обрав український народ. Китай чітко заявив про невтручання у внутрішні справи цієї держави. Україна твердо підтримала принцип одного Китаю. Ці принципи стали фундаментальними в справі розвитку відносин між двома державами. Попри те, що за 30 років у світі та у наших державах відбулися великі зміни, ці принципи завжди залишаються незмінними.

Обидві сторони постійно підтримують зв’язки на урядовому рівні. Лідери, Голови парламентів, Прем’єри та Міністри наших двох держав пишуть та вітають один одного з нагоди великих подій, що відбуваються у двох державах, разом поділяючи радість та нещастя – так само, як це роблять друзі та родичі. Особливо варто відзначити першу телефонну розмову між Головою КНР Сі Цзіньпіном та Президентом України Володимиром Зеленським у липні 2021 року. Обидва лідери визначили перспективи розвитку двосторонньої співпраці й надихнули, таким чином, суспільства двох держав на досягнення нових успіхів. Дипломатичні відомства Китаю та України підтримують тісні контакти та своєчасно проводять консультації у різних форматах з найважливіших питань, що стосуються двосторонніх відносин, забезпечуючи їх успішне просування на правильному шляху розвитку. Ці політичні зв’язки відіграють ключову роль у розвитку китайсько-українських відносин.

Джерело активності китайсько-українських відносин – це постійна та глибока співпраця в найрізноманітніших галузях, особливо – в торговельно-економічній. Протягом 30 років  дипломатичних відносин, китайсько-українська співпраця в усіх сферах постійно поглиблюється, форми співпраці стають дедалі різноманітнішими, механізми співпраці – досконалішими, а рівень співпраці – вищим. В цілях керівництва та координації співпраці двох держав, на рівні Віцепрем’єр-міністрів було засновано Китайсько-українську міжурядову комісію зі співробітництва, яка охоплює такі сфери співпраці, як торгівля, інвестиції, сільське господарство, освіта, культура, охорона здоров’я, наука та техніка, космонавтика тощо. Співпраця, що спочатку була сконцентрована на торгівлі, наразі проявляється вже у всіх сферах. Цей процес наче дерево, що охоплює всі галузі своїми гілками, які постійно ростуть. За тридцять років обсяг двосторонньої торгівлі зріс більш ніж у 60 разів, адже спочатку він складав лише 230 млн. доларів США, а у 2020 році досяг 14,66 млрд. доларів. Лише за період з січня по жовтень минулого 2021 року товарообіг досягнув 15,76 млрд. доларів США, у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року зростання склало 32,2 %. Це новий рекорд у китайсько-українській торгівлі, а Китай стабільно залишається найбільшим торговельним партнером України. Україна, своєю чергою, стала найбільшим торговельним партнером Китаю з продажу кукурудзи та олії. Також минулого року наші держави підписали першу в історії «Угоду між урядами Китайської Народної Республіки та України про поглиблення співпраці в галузі інфраструктури», вселяючи надію на те, що у цій дуже важливій для українського народу сфері обидві сторони співпрацюватимуть у нових формах та з більшою ефективністю. Китай – це перша в світі держава за потужністю інфраструктури, яка має можливості побудувати в Україні ще більше чудових проєктів. Задля того, щоб створити сприятливіші умови для торгівлі, зараз сторони проводять спільне дослідження щодо її лібералізації. Крім того, між нашими державами розвивається співпраця у рамках ініціативи «Один пояс та один шлях», про що особливо свідчить значний прогрес посилення логістичної взаємодії та інших аспектів взаємозв’язку інфраструктури. Україна за своїм розташуванням пов’язує Європу та Азію, має унікальну та величезну географічну перевагу й потенціал у сфері логістики та мультимодальних контейнерних перевезень. Сьогодні щорічно курсує понад 10 тисяч вантажних потягів рейсу Китай – Європа. Приємно, що тепер між Китаєм та Україною також було відкрито рейс вантажних потягів, що створило умови для більш зручної та швидкої комунікації. Ці потяги, що символізують китайсько-українську дружбу, тепер постійно мчать уперед.

Джерело впевненості китайсько-українських відносин – це давня та міцна традиційна дружба. У Китаї кажуть, що «головне у відносинах між країнами – це близькі почуття симпатії між їхніми народами». Давня традиційна дружба та дедалі тісніші гуманітарні обміни між китайським та українським народами – це сила, яка постійно надає стимулу розвитку відносин між двома державами. У роки світової антифашистської війни український народ надав Китаю героїчну допомогу. На початкових етапах утворення КНР українські фахівці допомогли Китаю в розбудові держави, а в нинішній період пандемії коронавірусу Китай прийшов на поміч Україні. Китай є найбільшим партнером-постачальником відповідних медичних виробів в Україні, включаючи вакцини. За 30 років дипломатичних відносин між сторонами були встановлені зв’язки міст-побратимів між 28 парами міст, завдяки чому контакти між людьми стають тіснішими; в Україні було засновано 8 Інститутів Конфуція та Класів Конфуція, що посприяло виникненню «буму» вивчення китайської мови. Обидві сторони проводять взаємні Дні культури та різні виставки. Таким чином, наші народи пізнають один одного дедалі краще. Гуманітарні обміни стали мостом дружби між народами двох країн.

Президент України Володимир Зеленський підписав два  укази про безвізовий режим для громадян КНР, що надало імпульсу розвитку відносин. Обидві сторони наразі активно обговорюють розробку двосторонньої безвізової угоди між державами. Проводиться діалог про відкриття прямого авіарейсу між державами. Спілкування між народами Китаю та України ставатиме дедалі зручнішим.

Вивчаючи історію, можна краще пізнати теперішнє та майбутнє. Цінний досвід, здобутий за тридцять років китайсько-українських відносин, вартий того, щоб його глибоко вивчити та зробити висновки. Він містить секрет успіху відносин двох держав та є міцною основою їх розвитку на подальших етапах.

Постійне поглиблення китайсько-українських відносин протягом 30 років доводить, що державні відносини можуть розвиватися правильним чином лише на основі рівності, взаємної підтримки та взаємної поваги. Між Китаєм та Україною не існує суттєвих суперечностей та конфліктів. Незалежно від того, які виникають питання, вони завжди обговорюються шляхом дружніх консультацій. Попри те, що існують певні відмінності, пов’язані з історією, режимом, культурою та іншими аспектами, які не можуть бути абсолютно однаковими у двох державах, обидві сторони завжди дотримуються принципів невтручання у внутрішні справи та принципу взаємопідтримки суверенітету й територіальної цілісності. Ця історична та урочиста обіцянка, яка була дана Китаєм та Україною у «Спільному комюніке про встановлення дипломатичних відносин», вже стала нормою для розвитку відносин між двома державами.

За 30 років дипломатичних зв’язків Китай та Україна спільними силами виконали дійсну велику роботу з розвитку двосторонньої співпраці. Тепер на нас чекає нова епоха цих відносин, тому слід розвивати їх ще краще. Для цього вже з’явились усі необхідні умови: це бажання народів двох держав, це великі зусилля з боку урядів двох держав, це постійний стимул від найбільшого в світі китайського ринку. Китай імпортує товари вартістю понад 2,2 трильйонів доларів на рік. Ми готові імпортувати з України ще більше продукції.

Сьогодні наш світ повсякчас переживає усілякі загрози, труднощі та великі зміни. Для того, щоб в цих умовах досягти більшого розвитку та безпеки, всі держави світу мають об’єднуватися та співпрацювати ще активніше. Саме це є правильним шляхом і саме в цьому полягає суть побудови спільноти єдиної долі людства. Китай готовий ще краще співпрацювати із Україною. Нехай постійно процвітатиме дружба та співпраця між нашими двома державами.

Comments are closed.