Морально-етичні питання розпалювання міжнаціональної ворожнечі в контексті антиукраїнської інформаційної війни

IMG 341123 грудня 2014 року у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбувся круглий стіл на тему: «Морально-етичні питання розпалювання міжнаціональної ворожнечі в контексті антиукраїнської інформаційної війни», організований з метою викриття та консолідації зусиль у протидії українофобії, русофобії, антисемітизму та іншим видам ксенофобії, з якими стикнулося українське суспільство в контексті ведення Російською Федерацією неоголошеної війни проти України…

IMG 3411     23 грудня 2014 року у прес-центрі Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» відбувся круглий стіл на тему: «Морально-етичні питання розпалювання міжнаціональної ворожнечі в контексті антиукраїнської інформаційної війни», організований з метою викриття та консолідації зусиль у протидії українофобії, русофобії, антисемітизму та іншим видам ксенофобії, з якими стикнулося українське суспільство в контексті ведення Російською Федерацією неоголошеної війни проти України.
     У своєму виступі голова Національної комісії Василь Костицький наголосив на тому, щоу понад 30% рішень, прийнятих Комісією з початку 2014 року, зафіксовано факт порушень статті 2 Закону України про захист суспільної моралі саме за категорією «розпалювання національної та релігійної ворожнечі, приниження та образа нації за національною ознакою», що свідчить про посилені спроби дестабілізації через штучне створення міжнаціональних конфліктів в Україні.
     «У нас є деякі тривожні сигнали, пов’язані з тим, що, можливо, будуть спроби саме тут інспірувати міжнаціональні конфлікти, додавши їх до тих несподіваних, а може, очікуваних для спецслужб, фактів псевдо або справжнімивибухами та терактами. Ми очікуємо, що другий вектор дестабілізації в державі може бути скерований на Український багатонаціональний народ, яке стало нашим досягненням та умовою створення нової ідентичності Української політичної нації», – зазначив очільник Національної комісії.
     За словами Василя Костицького, спроби сіяти національно-релігійну ворожнечу стали складовими антиукраїнської інформаційної війни.
«Сіяння національно-релігійної ворожнечі стало, на жаль, складовою антиукраїнської інформаційної війни. Кожного року кількість інформаційних продуктів, які сіють національно-релігійну ворожнечу, принижують людей за національно-релігійною ознакою, зростала у три-чотири рази. Комусь було вигідно параллельно сіяти і комплекс меншо вартості українців, подавати їх смішними, зневажати християнські свята, сіяти антисемітизм, ображати українських мусульманта руйнувати нашу суспільну злагоду», – підкреслив він.
     У свою чергу голова Правління Всеукраїнського Благодійного Фонду«Заради тебе» Юлія Гольденберг у виступі на тему: «Пропаганда – зруйнований світогляд та можливі наслідки»зазначила, що в інформаційному полі ведеться війна з застосуванням консциєнтальної зброї (лат. – conscientia, що означає технології роботи зі свідомістю, метою яких є позбавлення людей спроможності критично оцінювати ситуацію, заплутати їх ціннісні орієнтири, відволікти увагу від реальних цілей та дій агресора, викликати негативні емоції і ін.), яка націлена на створення паралельної реальності, через яку можливо маніпулювати людьми, та поділ на категорії «свій-чужий».
    Під час виступу Муфтій Духовного управління мусульман України «УММА», експерт з шаріатських питань Саід-хазрат Ісмагілов підкреслив, що розпалювання міжнаціональної ворожнечі, в тому числі через інформаційні канали,єне тільки релігійним гріхом, а й злочином проти віри, моралі та людяності. Релігійний діяч, який до вересня ц.р. проживав у м. Донецьк, розповів присутнім про особливості пропагандистської інформаційної кампанії, яка велася на східних територіях України, та різко засудив будь-які прояви нетерпимості на національному, етнічному чи релігійному ґрунті чи закиди до розпалення ворожнечі.
    Головний Рабин Києва та України громад прогрессивного Іудаїзму Олександр Духовний, звернувшись до релігійних першоджерел, нагадав присутнім Золоте правило іудаїзму – любити ближнього як самого себе, наголосивши на тому, що перетворення країни на справедливу, демократичну та заможну державу є особистою відповідальністю кожного, хто проживає на українській землі, незалежно від мови, релігії, національного походження тощо.
     Ровшан Тагієв, голова Громадської організації «Асамблея національностей України», під час виступу наголосив на важливості ролі етносів у виході з української кризи та необхідності консолідації внутрішніх та зовнішніх зусиль щодо врегулювання ситуації на Україні, в тому числі це стосується недопущенняпереростання політичного конфлікту, розпаленого Росією проти України, в етнічний, як це відбулося в Азербайджані, Абхазії та інших країнах.
    Єкатерина Мітяєва, радник з виконання програм Міжнародної організації «Всесвітня Єврейська Допомога» (WJR) виступила з доповіддю на тему: «Виклик розуму і раціоналізму: спроба літературного пояснення того, що відбувається в Росії», в якій представила деякі обґрунтування та осмислення сучасних політичних процесів та імперських амбіцій Росії.
     Голова Донецької обласної громадської організації «Правовий захист» Вадим Черкасс, який наразі тимчасово проживає у м. Київ, розповів учасникам круглого столу про реалії та наслідки формування т.зв. «руского міра», побудова якого, зокрема, на соціально-психологічних і духовно-культурних спекуляціях та маніпуляціях свідомістю людей, була заздалегідь підготована та розгорнута декілька років тому, та закликав до об’єднання зусиль у протидії нав’язаній Кремлем ідеології, наданні юридичної оцінки подій на окремих територіях України, формуванні активної громадянської позиції та важливості патріотичного виховання молоді.
    Олександр Житомирський, голова Громадської спілки «Обласна Рада національних об’єднань», голова Комітету з питань культури та захисту суспільної моралі Запорізької обласної народної ради, висловив думку про те, що поняття «громадянин» має об’єднавчий потенціал, оскільки всі громадяни України єрівноправними, мають рівні обов’язки та незалежно від етнічної приналежності є українськими. На його думку, поняття «мораль» та «громадянин» повинні бути підняті на найвищий рівень, так само як і економічна складова в концепції сталого розвитку України. Разом з тим, Олександр Житомирський від імені Народної Ради Запорізької області повідомив про її звернення до усіх Народних Рад України щодо недопущення ліквідації Національної комісії.
     На завершення заходу голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі Василь Костицький резюмував пропозиції учасників круглого столу та закликав зберігати атмосферу порозуміння та толерантності між представниками національних общин та релігійних конфесій як цінне надбання держави Україна.
     За результатами обговорення теми учасниками круглого столу ухвалено відповідну Резолюцію.

Учасники заходу:
Михайло Подюк, заступник директора Департаменту у справах релігій та національностей, начальник відділу експертно-аналітичної роботи та зв’язків з релігійними організаціями Міністерства культури України; Микола Недюха, доктор філософських наук професор, завідувач кафедри історії теорії держави і права МАУП, голова Київського обласного синергетичного товариства, член Науково-консультативної ради Національної комісії; Данило Радівілов, науковий співробітник Інституту сходознавства ім. А.Ю. Кримського НАН України; Галина Яблонська, народна артистка України, Голова ГО«Матері і сестри – молоді України»; Ісса Хусам, заступник директора ВАГО «Альраід»; Емір Валєєв, голова Ісламського культурного центру м Києва; Аркадій Монастирський, Президент Єврейського форуму України; Володимир Лупашко-Музиченко, голова ГО «Зібрання романської культурної спадщини»; Салман Садаєв, голова Правління ВГО «Діаспора чеченського народу»; Ігор Шабан, голова Комісії УГКЦ для сприяння єдності між християнами; Ірена Гільова, голова Київського Польського культурно-освітнього товариства ім. А.Міцкевича; Тімур Асланов, представник Громадської організації «Асамблея національностей України»; Володимир Пальчик, представник ВБФ «Заради тебе»; Олег Гузік, представник Духовного управління мусульман України «УММА»; Людмила Олійник, представник Національного офісу системи ООН-Хабітат.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code