Олевськ -серце українського Полісся

oles6Журнал «Оксамит» продовжує «екскурсію»   великими та малими містами нашої країни. Сьогодні ми знайомимо читачів із містом, яке називають «серцем українського Полісся» – Олевськ, що на Житомирщині. Розташоване воно на Київському Поліссі. Територія – 1024,5 га, кількість населення – 10,2 тис. Найбільша гордість Олевська – це його мешканці: щирі, працьовиті та гостинні люди! Не зважаючи на свою віддаленність від обласного центру та столиці, Олевськ функціонує, багато в чому не поступаючись великим містам, розбудовується, розвивається, прагнучи досягти зразка європейського міста.

oles1Журнал «Оксамит» продовжує «екскурсію»   великими та малими містами нашої країни. Сьогодні ми знайомимо читачів із містом, яке називають «серцем українського Полісся» – Олевськ, що на Житомирщині. Розташоване воно на Київському Поліссі. Територія – 1024,5 га, кількість населення – 10,2 тис. Найбільша гордість Олевська – це його мешканці: щирі, працьовиті та гостинні люди! Не зважаючи на свою віддаленність від обласного центру та столиці, Олевськ функціонує, багато в чому не поступаючись великим містам, розбудовується, розвивається, прагнучи досягти зразка європейського міста.

Його керманич, міський голова Анатолій Васильович Повар – ініціативний та вмілий керівник, ефективний управлінець, член правління АммУ, член Колегії Державного агентства земельних ресурсів України, доброзичлива та відповідальна людина, яка вже 9 років очолює міську владу Олевська, активно та принципово відстоюючи інтереси громади. Є керівником громадської організації «Дрсвлянська Січ», яка займається активною благодійницькою діяльністю.
На думку Анатолія Васильовича, лише злагоджена співпраця міської влади та громади є запорукою розвитку та зросту будь-якого міста.
Напевно, саме завдяки цьому Олевськ став одним із трьох міст України, котрі брали участь в унікальному проекті ЄС «Сталий міський розвиток», що упродовж трьох років реалізовувався за фінансової підтримки Свросоюзу в низці малих міст України, Білорусі та Грузії. Програма проекту спрямована на створення умов для зміцнення потенціалу міста на основі ефективного функціонування реального сектора економіки, підвищення рівня добробуту населення, збереження історико-культурної спадщини, розвитку та формуванню сучасної інфраструктури. Для участі у проекті Асоціація малих міст України оголосила конкурс. Відбірковий комітет розглянув 16 заявок, що були надіслані, і затвердив перелік міст-прстендснтів, серед яких був і Олевськ.oles2
– Цей проект передбачав розробку для міста реального, орієнтованого на виконання стратегічного плану сталого розвитку громади, який би був спрямований на економічне зростання, шляхом стимулювання інвестицій у нові та існуючі підприємства з високим потенціалом розвитку, – розповідає міський голова. – Над розробленням проекту працювали більше 20 лідерів територіальної громади: представники бізнесу, органів місцевого самоврядування (депутати міської ради та члени виконавчого комітету міської ради, спеціалісти), промислових підприємств, громадськості, освітніх установ регіону.
І, як бачимо, спільними зусиллями олевчани досягли того, що серед 16-ти міст України їх розробка проекту стала однією з трьох найкращих.
Для нас «Стратегічний план сталого розвитку міста Олевськ» – це не просто оперативні та стратегічні цілі, викладені на папері задля участі в проекті. Це не нагода заявити про себе, – зазначає А. В. Повар, – не одноразова подія, а ефективний інструмент системного менеджменту і процес, який має тривати безперервно. Це реальний план дій, які будуть конкретизовані в щорічних Стратегічних планах соціально-економічного розвитку міста, цільових та галузевих програмах розвитку.
Серед основних напрямів розвитку міста було визначено першочергові: створення комфортного середовища для життя; створення привабливих умов для інвесторів та бізнесу; створення свідомого, інформованого середовища активних громадян.
Для введення проекту в дію в Олевську створені всі умови. Місцева економіка тут будується на базі 37 приватних, 2-х державних підприємств та ряду установ і організацій. Основними є: державне підприємство «Олевське лісове господарство», ВАТ «Олевський хлібозавод». Орендне підприємство теплових мереж, Олевська райспоживспілка, ВА «Райагропромтехніка», ПП «Буд по слуги – 1» та ДП «Будпослуги – 2», «Олсвськгазбуд», «Олевський лісгосп АПК». Місто має мережу об’єктів соціально-культурного призначення: Олевська гімназія, ЗОШ № 2, № 3, Центр художньо-естетичної творчості учнівської молоді, дитяча музична школа, ДЮСШ, районний будинок куль-
тури. Тут діють п’ять громадських неурядових та благодійних організацій.
Вдале географічне розташування сприяє зростанню зацікавленості з боку іноземних інвесторів. Адже місто знаходиться поряд із кордоном (Білорусь), наявна митниця та міжнародний пункт пропуску через кордон, крім того Олевськ розташований на перетині залізничних і автомобільних шляхів, неподалік від траси нової автомагістралі міжнародного значення Київ-Ковєль, що прямує на Варшаву. Також тут добре налагоджений транспортний зв’язок із Києвом, Житомиром, Львовом.
oles3Значні природні сировинні лісові ресурси та торф’яні запаси сприяють створенню підприємств із виробництва будівельних матеріалів та альтернативних видів палива. У місті є велика кількість незадіяних підприємств та недобу-дов, площі яких можна використати для промислового будівництва. Приваблює Олевськ й історичними об’єктами та пам’ятками архітектури: Бабина гора, Свято-Миколаївська церква VI ст., Вокзал (архітектурна пам’ятка 1903 р.), будинок лісника, унікальна природна пам’ятка «Кам’яне село» (в Олевському районі), а також чудова природа, колоритний ландшафт, сприятливі кліматичні умови – все це є ресурсами для зеленого туризму та відпочинку.
А. В. Повар впевнений, що завдяки консолідації дій місцевої влади та громади, Олевськ зможе у найближчому майбутньому ввести в дію всі пункти проекту «Стратегічний план сталого розвитку міста» і своєю інфраструктурою не поступатиметься європейським «колегам».
А поки проект поступово реалізується, в Олевську, як і у всіх інших містах нашої країни, звичайно, вистачає проблем.
– Міське господарство – це щоденна клопітка робота. І проблем трапляється набагато більше, ніж сподіваєшся. Олевськ мас безліч економічних негараздів – інфраструктура технічно зношена і морально застаріла, незадовільний стан доріг, частина вулиць міста не газифікована… Ясна річ, що бюджет малого міста не дозволяє виправити всі негаразди, до того ж і держказначейство «змішує фарби». Ми вирішуємо проблеми сучасно – залучаємо іноземні кошти. Так, маємо нові амбітні проекти, зокрема проект «Доступ до публічної інформації в малих містах України», що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу, в результаті виконання якого буде створено інтернет-портал та встановлено інформаційний кіоск, що створить умови доступу громадян до публічної інформації.
За словами А. В. Повара, міська рада має намір брати участь у Програмі територіального співробітництва «Україна-Білорусь», спрямованої на соціально-економічний розвиток прикордонних регіонів.
– Цьогоріч реалізовується 4 грантові проекти і вітчизняних інституцій у різних сферах життєдіяльності міста, – додає Анатолій Васильович. – Наразі готуються проекти повної реконструкції системи вуличного освітлення міста та системи роздільного збору сміття. Також у співпраці з Міжнародним фондом «Відродження» створено Центр з надання адміністративних послуг, 41 вид яких пропонуються у міській раді. З метою відкритості та прозорості роботи ради створено офіційний інтернст-сайт та видасться щомісячний інформаційний бюлетень.Важливо зазначити такий факт, як об’єднання олевчан у вуличні кооперативи. Представники громади створюють власні проекти і отримують кошти для їх реалізації з місцевого бюджету – відбувається так зване співфінансування. В Олевську зареєстровані та успішно функціонують 4 ОСББ та 35 вуличних комітетів.
oles4– Найбільшою проблемою в житті нашого міста є очисні споруди. Для її вирішення замало наявної проектно-кошторисної документації, адже відсутнє фінансування, – ділиться Анатолій Васильович.
– Потребують нагального вирішення і питання щодо закінчення газифікації вулиць міста, проведення централізованого водопостачання та водо-відведення, освітлення вулиць. А ще – економічний розвиток територіальної громади, створення свого іміджу та залучення інвестицій.
Анатолій Васильович наголошує і на тому, що дбаючи про рідне місто, при всьому бажанні, самотужки нічого не зробиш. Тому важливо не тільки мати команду однодумців, а також достатню підтримку та розуміння бізнесових структур:
Так, за допомогою приватного партнера, у нас організовано збирання сміття по місту. Підприємство спільно з міською радою визначило оптимальний графік прибирання ТПВ, який систематично доводиться до населення. У результаті зникла проблема засмічення міста. ОП теплових мереж надає всі житлово-комунальні послуги олевчанам. У співпраці з малим та середнім бізнесом покращуємо благоустрій міста, вирішуємо питання соціального захисту вразливих верств населення.
Мешканці Олсвська свято цінують і бережуть культурні надбання своїх предків та започатковують нові, місцеві традиції. Щороку в Олевську відбувається відкритий обласний фестиваль української сучасної музики «Зорі над Убортю», де всі олевчани та гості міста аж до пізньої ночі насолоджуються виступами відомих солістів із Білорусії, Києва, Житомира тощо. Фестиваль традиційно закінчується молодіжною дискотекою під відкритим небом та незабутнім феєрверком.
Улюбленим святом не лише мешканців Олевська, а й жителів району декілька років поспіль є й «Чорниці-вечорниці», ідея проведення якого належить молодому батьку та депутату міської ради, працівнику банку Русину Юрію Григоровичу. Дякуючи його винахідливості, неординарному мисленню та підтримці представників влади Олєвська в Україні започаткувалося нове дійство з місцевим колоритом. Тут можна побувати на виставці малюнків вихованців і вихователів дитячих садочків «Чорнички насміхаються», побачити виступи юних красунь у костюмах чорничок, поласувати стравами з чорниці, відвідавши кулінарну виставку «Чорнична смакота». У цей день також відбуваються різноманітні кулінарні змагання, які супроводжуються виступами фольклорних колективів та місцевих співаків.
Щоліта в Олевську проходять і народні гуляння на свято Івана Купала. Сценарій проведення заходу кожного разу інший, тому всі з нетерпінням чекають цього свята.
У 2012 році в Олевську за сприяння районної державної адміністрації та Олсвської районної ради «стартував» перший в Україні зимовий фестиваль «Снігофест». Для гостей, котрі родинами йшли на стадіон «Колос», організатори підготували велику кількість різних розваг та конкурсів. Заздалегідь був підготовлений льодовий каток, надавалися послуги прокату ковзанів та лиж, очищений від снігу футбольний майданчик, проводилися різноманітні конкурси для дітей, працювала виставка-ярмарок різних смачних наїдків, і все це дійство супроводжувалося живою музикою. Під час відкриття фестивалю автор ідеї Олександр Станіславович Ковальчук, заступник голови рай держадміністрації, голова оргкомітету ло підготовці «Снігофесту» та міський голова Анатолій Васильович Повар в один голос заявили про те, що понад усе мали бажання подарувати громаді незвичайне свято, яке надалі відбуватиметься щорічно.
Погодьтеся, не кожне мале місто може похизуватися такими традиціями. Як бачимо, олевчани ж вміють і добре працювати, і гарно відпочивати!
Такі масові заходи, які ініціюються представниками місцевої верхівки, не лише залучають жителів міста до культурного відпочинку та сприяють їх духовному розвитку, а й викликають повагу до влади, а відтак і довіру, що є найважливішим чинником у взаємодії між владою та громадою. Адже довіру людей до влади можна досягти лише через увагу влади до самих людей!

Ярослава Журавель

 

oles5

 

oles7

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code