Тотальний блекаут в “ЛНР”: що відбувається на окупованих територіях Луганщини

Тотальний блекаут в “ЛНР”: що відбувається на окупованих територіях Луганщини

В окремих районах окупованій Луганській області (ОРЛО) в період з 8 по 10 жовтня вимкнуть світло і зв’язок. Крым того, можливі перебої зі зв’язком через масштабне відключення електроенергії. У “ЛНР” також попередили про зміни роботи “митниці” в цей період.

“Відключення буде віяловим. З метою забезпечення нормального функціонування об’єктів життєзабезпечення, недопущення та своєчасного реагування на можливі позаштатні ситуації, а також координації дій служб і виконавчих органів розпорядженням голови ЛНР передбачений ряд заходів”, – заявили в “МНС ЛНР”.

Офіційно блекаут в ОРЛО викликаний ремонтом високовольтної лінії “Шахти-Перемога” (основне джерело подачі електроенергії).

Ситуація демонструє, що ідея незалежного енергопостачання т.зв. “ЛНР” без участі України фактично провалилася

Зазначу, що постачання електроенергії на окуповані території до 2017 року відбувалися з території України і РФ. З української території вона йшла з підконтрольної частини Луганщини, з Луганської ТЕЦ. Але після введення нових потужностей Кремінської ТЕЦ, фактично поставки електроенергії в ОРЛО були припинені. Основна частина електроенергії йшла з території РФ — ЛЕП “Перемога-Шахти”. І тут є ряд цікавих моментів.

Перший, полягає в тому, що імпорт електроенергії з Росії здійснювався за контрактом Укрінтеренерго від 30 грудня 2014 року. Відповідно до цього контракту, кількість імпортованої електроенергії — приблизно 327 млн кВт / год на місяць. Умови контракту — 100% передоплата у валюті. І тут виникає питання не стільки в блекауті, скільки в поставках електроенергії. Якщо це досі оплачує Україна, чому вартість електроенергії, яка закуповується в РФ, в рази більше, ніж подальший продаж її в ОРЛО?

Другий момент — ситуація демонструє, що ідея незалежного енергопостачання т.зв. “ЛНР” без участі України фактично провалилася. Йдеться про те, що дана лінія не витримала напруги, відбуваються збої. Відповідно, всі пропагандистські заяви, що самопроголошена “республіка” повністю забезпечує себе електроенергією — неспроможні.

Нагадую, що в липні 2019 роки вже була аналогічна ситуація — аварійне вимкнення енергомереж в т.зв. “ЛНР”.

І третій важливий момент полягає в тому, що на українській стороні для ремонту високовольтних ліній немає необхідності вимкнення напруги. Свого часу був підписаний договір з Францією, нам поставили нове обладнання. Так що нинішній блекаут в ОРЛО демонструє ще і технічну відсталість РФ. Ремонт високовольтних ліній вони здійснюють дідівськими методами — шляхом вимкнення напруги.

Д. Снєгирьов

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code