Про «Головний меседж українських жінок на 65-тій сесії Комісії ООН»

Мабуть важко знайти людину, яка б заперечила тезу, що найсильнішою зброєю жінки є краса.  У цьому мали змогу пересвідчитися безпосередньо учасники, гості та багатотисячна аудиторія онлайн-глядачів прес-конференції, що відбулася 11 березня у стінах столичної  інформагенції Укрінформ. Стильні жовто-блакитні квіти-обереги  – головний символ делегації українських жінок  в ООН –  додали патріотичності та святковості і без того елегантному вбранню учасниць. Атмосфера щирості, теплі вітання, гарний настрій перед початком заходу створили той особливий затишок, відчуття спільності,  єдності та згуртованості, який налаштував присутніх на відверту розмову.

Варто наголосити, що прес-конференція «Головний меседж українських жінок на 65-тій сесії Комісії ООН», зібрала повну залу не просто красивих і розумних представниць жіночих організацій та рухів, а фахівців різних галузей, тих, хто добре розуміється на проблемах сьогодення. Подія віддзеркалила ставлення українського жіноцтва до таких важливих питань як:  пандемія  коронавірусу,  російська агресія,  домашнє насильство, гендерна нерівність тощо, звернула увагу аудиторії на те, що саме довіри, взаємопідтримки, єдності, згуртованості, конструктивного діалогу не вистачає сьогодні українському суспільству.

65-та сесія Комісії ООН відбудеться 15-26 березня 2021 року  в штаб-квартирі Організації Об’єднаних Націй у Нью-Йорку. З огляду на пандемію цьогорічна  Сесія пройде в режимі онлайн. Основна тема Сесії для обговорення і проведення експертних консультацій –  «Повна та ефективна участь жінок та прийняття рішень у суспільному житті, а також ліквідація насильства для досягнення гендерної рівності та розширення прав і можливостей усіх жінок та дівчат».

Світлана Саламатова

Розпочинаючи прес-конференцію, голова делегації і керівник проекту «Українські жінки в підтримку діяльності ООН», голова ГО «Геополітичний альянс жінок» Світлана Саламатова привітала присутніх та звернулася насамперед до жінок України, які не вважають себе лідерками, але є такими у повсякденному житті. Саме для цієї аудиторії пані Світлана розповіла про проект і про жінок – учасниць проекту.

Проект «Українські жінки в підтримку діяльності ООН» народився з ініціативи ГО «Інститут  культурних зв’язків – Україна» (ICA Ukraine),  який є частиною великого нетворку, що називається Міжнародний інститут  культурних зв’язків. Ця організація має спеціальний консультативний статус в Економічній і Соціальній раді ООН. Цей статус та афілійоване представництво в Україні дає можливість сформувати велику делегацію жінок, яка бере участь у щорічному засіданні комісії ООН з положення жінок. Делегація 2021 року складається з 19 жінок-лідерок. І це вже четверта делегація. Всього проект представив понад 60 жінок з України  в ООН.

За словами Світлани Саламатової найчастіше під час зустрічей та етерів їй задають питання щодо принципів формування делегації.  Для тих, хто має серйозні наміри долучитися до спільноти  жінок-лідерок вона повідомила,  що є декілька принципів, за якими формується склад делегації.

1-й принцип:  представницьке різноманіття жінок-лідерок – від органів місцевого самоврядування, громадськості, бізнесу до органів державного управління. «Цей принцип непорушний протягом 4-х років», – зауважила пані Світлана.

2-й принцип:  вміння співпрацювати і взаємодіяти в команді, поважати,  цінувати і підтримувати одне одного. Разом розвивати і рухати громаду, яка називається українська нація.

«Ми хочемо бути тією моделлю країни, яку ми будуємо для наших дітей. Це основне… З кожною із вас ми будемо розмовляти серцем. Знаходьте нас у соцмережах», – сказала на завершення свого виступу голова делегації та авторка проекту Світлана Саламатова.

Під час заходу до онлайн-розмови долучилася Анжеліка Єва Ярославська Сапега – Посол миру,  голова робочої групи зі створення міжнародних альянсів жінок-лідерок (Польща). Пані Анжеліка поділилася з присутніми думкою, що для збереження геополітичного балансу в світі сьогодні,  існує нагальна необхідність розвивати жіночі альянси, які допомагають жінкам у персональному розвитку, розвивають спільноти та глобальний світ.

Наталії Целовальниченко

Головний меседж українському жіноцтву від голови робочої групи з розширення участі жінок у ліквідації усіх видів насилля в суспільстві Наталії Целовальниченко стосувався проблеми постраждалих жінок унаслідок російської військової агресії проти України. «Саме жінки в більшості випадків постраждали від російської агресії щодо України. Це внутрішньо переміщені особи та ті, які залишилися на тимчасово окупованих територіях. До нас звертаються жінки, які постраждали внаслідок агресії РФ, і Україна неспроможна самостійно вирішити це питання. Тому жіноцтво України об’єднує свої зусилля, щоб приєднатися до міжнародної спільноти із закликом, що будь-яку збройну агресію треба долати разом. Це не тільки справа України, а загальна справа людської спільноти», – вважає пані Наталія.

Наталія Куцмус – голова робочої групи з розширеної участі жінок у подоланні наслідків COVID-19 впевнена, що жінки відіграють потужну роль у протидії пандемії коронавірусу і відіграватимуть її у відбудові світу потім, а отже ця тема заслуговує осмислення світовим співтовариством.

Наталія Куцмус

За її словами, понад 80 % представників гуманітарної сфери, які протидіють пандемії, – жінки. Кожна 10-та жінка була змушена працювати вночі, щоб повноцінно поєднати всі сфери свого життя. Кожна 2-га людина, яка сьогодні втратила своє робоче місце – це також жінка.

Цікавим було онлайн-напуття жінкам-лідеркам від народної депутатки ВР України IX скликання Лесі Забуранної, учасниці проекту 2019 року. Пані Леся поділилася враженнями щодо участі у проекті: «Це дало мені неймовірний  досвід, неймовірне коло знайомств, розширення не лише можливостей, а, власне кажучи, і таке набуття як «open mind». Тут шановні учасниці говорили про те, які є виклики перед жінками, які є можливості. Почну з позитиву. Ми всі бачимо, що відбувається в світі. Якщо ми проаналізуємо можливості жінок, то власне ілюстрація того, що  першою віце-президенткою США стала жінка, свідчить про те, що світ врешті-решт визнає заслужене право жінок бути лідерами. І якщо ми звернемося до досвіду України, то також побачимо, що на сьогодні маємо безпрецедентну картину, коли в  парламенті України є рекордна кількість жінок. Світ має розуміння, що жінка є багатозадачною,  є дуже логічною, однією із ефективних працівників».

Народна депутатка висловила переконання, що лише, коли ми разом, не тільки всередині країни, але й об’єднаємо наші зусилля щодо конструктивної співпраці з міжнародною спільнотою, ми зможемо досягти успіху. Найголовніше – це контакти, нові ідеї, враження, думки, відношення і формування прогресивного внутрішнього підходу. Потрібно мати сміливість, рішучість, силу волі,  щоб скористатися цими можливостями  і стати успішними.

Депутатка Одеської районної ради Інна Волкова приєдналася до участі у заході в режимі онлайн. Вона звернула увагу жінок на  необхідність розвитку молодіжного лідерства, зв’язок між органами державної і місцевої влади, бізнесом та українським жіноцтвом.

«Формування лідерських якостей починається з дитинства. Важливо вчити дитину приймати рішення, бути суб’єктом, а не об’єктом у відносинах. Відсоток жінок буде збільшуватися на усіх рівнях у всіх сферах життєдіяльності. Ми проводили навчання для дівчат протягом 3-х років і сьогодні вже маємо результати. Дівчата розуміють роль лідера, його відповідальність…  Ми активно виступаємо за синергію між поколіннями та між усіма гілками влади».

Підсумовуючи сказане, Інна Волкова наголосила, що амбіції мають бути підкріплені компетенціями. Амбіційність – це прекрасно, але ця якість вимагає знань і наполегливої праці.

Поліна Гнедько (Республіка Білорусь), мама двох доньок, лікарка, успішна бізнес-леді, громадська діячка  переконана, що жінки відіграють значну роль у становленні миру, розвитку науки, медицини, освіти. Якості жінок-лідерок здатні творчо й бережливо будувати відносини на усіх рівнях.

Під час прямого включення вона поділилася своїми думками з українськими колежанками: «Жіночий тип мислення особливий. Ми повинні мати великий кругозір, маємо думати про не тільки про себе, але й про сім’ю, дітей, чоловіка, свій власний творчий і конструктивний розвиток. Одне із завдань жіночої спільноти – звернути увагу на рівні права чоловіків і жінок в отриманні знань, можливість навчатися протягом життя, тому що дефіцит знань веде до нерозуміння своєї ролі у вихованні потомства, прищепленні моральних цінностей дітям, які потім стануть творити і будувати світ. Жінка повинна знати свої права, вміти ними користуватися, щоб суспільство було більш досконалим».

Усі виступи були яскравими, часом –  емоційними як самі жінки-лідерки. До уваги читачів короткі меседжі жінок 65-тій сесії Комісії ООН.

Членкиня незалежної делегації українських жінок в ООН_CSW65 Оксана Бялковська:  «Сільські жінки відіграють дуже важливі ролі у власних громадах, а їхня участь як громадян критична для кожної країни та міжнародної спільноти. Ця подія прагне наблизити досвід сільських жінок з введенням від зацікавлених сторін, активістів та урядовців, а також відкрити діалог для обміну найкращою практикою та процесами досягнення позитивних результатів в інших громадах».

Наймолодша членкиня незалежної делегації українських жінок в ООН_CSW65 Карина Тетьора: «У кіноіндустрії, якщо жінка не має чоловічого характеру, їй там робити нема чого. Патріархальне сприйняття світу заважає жінкам займати вищі ланки у кіновиробництві».

 Членкиня незалежної делегації українських жінок в ООН_CSW65 Надія Лисецька: «Потужні жінки, які зробили самі себе, повинні об’єднуватися».

Членкиня незалежної делегації українських жінок в ООН Антоніна Кутова: «Пандемія запустила хвилю насильства. Об’єднавшись, ми можемо вирішити не лише фізіологічні проблеми, але й економічні».

Секретар Громадської ради при Міністерстві юстиції України Юлія Паскевська: «Відчувайте свою унікальність і створюйте жіночі потужні блоки».

Членкиня незалежної делегації українських жінок в ООН_CSW65 Інна Станішевська: «Суспільство повинно мати нетерпимість до насильства. Прояви насильства до тварин переходять в насильство над людиною».

Наталія Каплун

Під час заходу українські жінки-лідерки презентували своє послання щодо становища жінок 65-тій сесії Комісії ООН, яка відбудеться 15-26 березня 2021 року у Нью-Йорку. Його зачитала Наталія Каплун – співорганізаторка проекту, членкиня 62-ї, 63-ї, 64-ї та 65-ї сесій Комісії ООН щодо становища жінок.

«Ми, громадські лідерки України, звертаємося до жінок і чоловіків світу про необхідність збільшити вплив жінок на всіх рівнях прийняття ключових рішень. Ми вважаємо, що міжнародний діалог, партнерська взаємодія і людяна підтримка є шляхами пошуку балансу у світі, що стрімко і драматично змінюється.

Сьогодні настав час для жіночого лідерства, що було доведено успіхами держав на чолі з жінками у боротьбі з пандемією Covid 19. Лідерства, яке визначається небайдужістю, емпатією, любов’ю і піклуванням.

Сучасним світом керують чоловіки, а жінкам відведені здебільшого другорядні ролі. Чоловіче домінування у прийнятті рішень, яке часто йде поруч з владними амбіціями понад усе, призвело до таких жахливих проблем, як виснаження природи, збройні конфлікти, зростання економічної нерівності, злочинності та соціально-стресових розладів. Чому ми, жінки, не беремо на себе лідерство у своїх спільнотах для протидії цьому?

В процесі підготовки до участі в 65 Сесії Комісії ООН з положення жінок, ми розробили напрями своїх зусиль для сприяння вирішенню проблем в українському і глобальному суспільстві.

Ми маємо сприяти стійкому розвитку світового Руху жіночих Рухів (Movement of Women’s Movements) задля зростання участі жінок у передовій науці, освіті і просвітництві; задля активізації їх економічної участі, в тому числі у високотехнологічних галузях, розвитку підприємництва, самореалізації і нашої фінансової незалежності; задля покращення психологічного стану жіноцтва та здоров’я в цілому.

Наші системні і послідовні дії мають знизити всі види насилля і дискримінації у суспільстві і підвищити рівень безпеки життя людей. Сьогодні, наші спільні зусилля мають унеможливити прийняття і реалізацію ключових державних і місцевих рішень в наших країнах без участі жінок.

Дорогі жінки, час взяти на себе відповідальність за світ і суспільство, де живуть і будуть жити наші діти.

Прес-конференція «Головний меседж українських жінок на 65-тій сесії Комісії ООН»

“Чини з іншими так, як хочеш, щоб чинили з тобою” – це золоте правило моральності лежить в основі багатьох світових релігій і філософських вчень Сходу та Заходу. Саме воно має стати основним постулатом жіночого руху у світі. Ми усвідомлюємо, що нам доведеться долати традиції, стереотипи й опір, але ми зобов’язані пройти цей складний і тернистий шлях для виконання нашої місії».

Матеріал підготувала Тамара МАРКЕЛОВА

Фото: Віктор КОВАЛЕВСЬКИЙ

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code