Перша леді відкрила перший регіональний форум «Реформа шкільного харчування»

Вітання учасникам форуму Олени Зеленської

13 серпня 2021 року, за ініціативи Першої леді України у співпраці з Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством економіки, Міністерством розвитку громад та територій, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, ДП «ПРОЗОРРО» та за підтримки громадської організації «Національна асоціація громадського харчування» відбувся перший регіональний форум «Реформа шкільного харчування».

 

У Літньому театрі центрального міського парку міста Буча зібралися керівники Київської, Житомирської, Черкаської та Чернігівської ОДА; представники обласних департаментів освіти і науки та економіки; територіальних громад, Державної служби якості освіти, Держпродспоживслужби.

Форум відкрила особисто Перша леді України Олена Зеленська. У вітальному слові вона окреслила важливість розпочатої роботи: «Це глобальна реформа, всеукраїнська реформа – про дітей і для дітей, задля здоров’я наших дітей сьогодні і задля здоров’я українців у майбутньому». Перша леді зазначила, що реформування шкільного харчування розпочалося з комплексного дослідження стану шкіл, вивчення проблемних питань у сфері харчування. Наступним кроком, за її словами, є імплементація напрацювань на місцях. Для цього повинна бути взаємодія та порозуміння в командній роботі, єдине бачення реформи, розподіл задач і обов’язків.

Олена Зеленська наголосила на важливості просвітницької місії даного форуму.

«Зрозуміло, що дуже часто перешкодою на шляху до впровадження нових цікавих, чудових ідей може стати брак комунікації, тому сьогодні ми з вами тут. Ми маємо обговорити всі питання, всі проблеми, які можуть виникати, і знайти відповіді на всі запитання», – сказала ініціаторка даного заходу.

Олена Зеленська анонсувала проведення у регіонах ще чотирьох форумів «Реформа шкільного харчування».

«Наразі ми запланували 5 таких регіональних форумів, це перший. І протягом серпня, вересня і жовтня ми проведемо ще чотири. Ми поки що плануємо тільки, тому не можемо сказати, в яких саме регіонах вони пройдуть, це буде також залежати від активності місцевої влади. Хто перший запропонує – ми приїдемо», – розповіла дружина Президента.

У вітальній промові Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет нагадав присутнім важливі критерії шкільної освіти: «Що таке школа? Якість, доступність і безпечність. Навколо цих трьох базових складових ми маємо рухатися вперед. Саме для забезпечення безпечності, якості і доступності була започаткована ця велика реформа», – зазначив урядовець. На його думку, реформа спрямована ще й на формування правильних харчових звичок на майбутнє майбутніх поколінь, майбутнє здорової нації. Сьогодні, як про це каже постулат НУШ,  формується безпечне та здорове освітнє середовище, відбувається реформа у родинах стосовно культури харчування, діти починають формувати нові стандарти здорової їжі.

За словами міністра у березні 2020 року МОН спільно з іншими міністерствами та відомствами значно просунулися у справі реформування шкільного харчування. Було опитано 4500 респондентів. Опитування показало, що є значні проблеми з харчуванням у школах. Уряд виділив 400 млн грн державної субвенції на ремонт та модернізацію їдалень і харчоблоків у 1809 закладах. 375 млн грн вже освоєно, а це майже 94 % виділених коштів.

Під час виступу міністр подякував керівникам Кіровоградської, Тернопільської та Черкаської областей за 100 %  освоєння субвенції.

Україна – велика країна, неоднорідна, різноманітна культурою харчування, обізнаністю та поінформованістю керівників закладів освіти стосовно реформи шкільного харчування. Тому важливим елементом реформи є інформаційно-роз’яснювальна робота, вважає  Сергій Шкарлет.

Нагадаємо, що у травні було підписано цільовий Меморандум про взаєморозуміння і співпрацю з метою реалізації комунікаційної кампанії здорового харчування в рамках реформування системи шкільного харчування з Офісом першої леді, Дитячим фондом ЮНІСЕФ, Посольством Швейцарської Конфедерації в Україні.

Активно підключаються до реалізації цієї реформи заклади вищої освіти. Міністр з вдячністю відгукнувся на адресу Київського Національного торговельно-економічного університету, Національного університету харчових технологій, які розробляють та впроваджують нові технологічні карти приготування страв для шкільного харчування.

Сергій Шкарлет розповів, що у травні 2021 року було презентовано нове повноцінне 4-тижневе меню, яке розробили шеф-кухар Євген Клопотенко та команда проекту CultFood спільно з технологами, дієтологами та представниками МОЗ України.

Під час вітального слова міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів форумчанам про пріоритети в роботі МОЗ у реформуванні шкільного харчування. Зокрема, про втілення нових санітарних норм, їх значення, етапність переходу і «гнучкий період». А також про нове рекомендоване меню та підхід до його складання.

«При рекомендованих 25 грамах, діти до 3-х років вже споживають у нас близько 50 грамів цукру за добу. Збільшується споживання майже у два рази. Якщо ми говоримо про шкільний вік, то в середньому діти у нас споживають 67 грамів цукру. Тобто вже аж в три рази перевищення.  Це приходить з солодкими газованими напоями, яких достатньо велика кількість, низька фізична рухливість до цього. І це призводить до того, що у нас ожиріння у дітей. Наприклад, 12 % хлопців і 8 % дівчат мають ожиріння у віці між 11 до 17 років. Саме в шкільний період», – зазначив Віктор Ляшко.

Він звернув увагу присутніх на те, що правильне харчування дітей дозволить попередити в майбутньому появу різних захворювань. Запровадження такого меню в школах свідчить, що здорове харчування це не тільки корисно, а ще й смачно і різноманітно.

Зокрема, змінилися наступні норми: обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. До норм не включено ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби, тому що ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них ще й консерванти та трансжири, що суперечить принципам здорового харчування.

Прес-підхід Першої леді України та співорганізаторів форуму до журналістів

Також зменшено кількість споживання хліба та картоплі. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, свіжого м’яса, риби, круп та бобових. Оновлене меню розраховане на 4 тижні, включає 160 страв. Оновлене меню планується впровадити з 1 вересня.

Програма першого регіонального форуму «Реформа шкільного харчування» передбачала крім виступів стейкхолдерів, участь у 5-ти панельних дискусіях, ще й сюрприз від організаторів.

Кухарі Національної асоціації громадського харчування наочно продемонстрували присутнім у залі впровадження нових стандартів приготування їжі у режимі реального часу.  Четверо кухарів на імпровізованій шкільній кухні приготували денне меню із 7-ми страв усього за 45 хвилин. На очах  учасників форуму відбувалося незвичне дійство: готувалися котлети, варився суп, нарізалися салати, тушкувалися овочі. Сюрприз дійсно вийшов  вражаючий.  680 порцій привабливих на вигляд страв шкільного меню, до того ще й смачних і корисних, були приготовлені вчасно і успішно та з апетитом продегустовані під час обіду.

Таке меню безперечно буде впроваджуватися  поступово, по мірі обладнання харчоблоків,  осучаснення матеріально-технічної бази закладів освіти і починатися з найперших місць соціалізації людини – садочків, шкіл, коледжів та університетів. Крім того, необхідно підвищувати фаховий рівень кухарів, посилити контроль за якістю харчування у закладах освіти.

Матеріал підготувала Тамара МАРКЕЛОВА

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code