Парламент Молдови ратифікував Стамбульську конвенцію

Парламент Молдови 14 жовтня ратифікував Стамбульську конвенцію – міжнародну угоду проти насильства щодо жінок і насильства в сім’ї.

Про це повідомляє  Newsmaker.

Ратифікацію підтримали 54 депутати від партії “Дія і солідарність”(PAS). Депутати від Блоку комуністів і соціалістів перед голосуванням залишили зал на знак протесту, а представники партії “Шор” проголосували проти ратифікації.

Депутат-соціаліст Григорій Новак на початку засідання запропонував виключити питання про ратифікацію конвенції з порядку денного, проте, більшість депутатів не підтримали цю пропозицію.

Стамбульська конвенція або Конвенція Ради Європи про попередження і боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства – міжнародна угода, вперше підписана у 2011 році. Молдова підписала Стамбульську конвенцію в 2017 році, проте ратифікувала тільки зараз.

Це перший подібний документ, який юридично зобов’язує створити правову базу для боротьби з насильством щодо жінок. Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне насильство, переслідування, фізичне і сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборти і стерилізацію.

Також, згідно з конвенцією, кримінальному або іншому правовому покаранню повинні підлягати і сексуальні домагання (харрасмент). У документі, крім того, дані визначення “гендера” і “гендерного насильства”.

Документ підписали 46 країн і Євросоюз. Проте ще 11 з них, у тому числі і Україна, не ратифікували цю угоду. Стамбульська конвенція була підписана Україною ще у 2011 році, але досі не ратифікована через протести церков та консервативних політиків проти вжитого у ній терміну “гендер”.

Очільник Парламентської асамблеї Ради Європи Рік Дамс заявив, що Україна може ратифікувати Стамбульську конвенцію  з “поясненнями про гендер”.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code