Презентація україно-британського проєкту «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ»

Національна оперета України   презентує масштабний україно-британський проєкт «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ»

  «Сучасне небезпечно розділене суспільство поділене за можливостями,

расою, релігією і перш за все, за статком.

Як ми можемо об’єднати цей роздроблений світ?

Де шукати наше спільне, нашу людяність?

Я знаходжу її в музиці. Музика належить кожному».

                     Грем Вік,* режисер і фундатор Бірмінгемської опери

Масштабний проєкт Національної оперети України «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ», що реалізується спільно з Бірмінгемською оперою за підтримки УКФ та Британської Ради поєднує музичний театр і музичну освіту. Проєкт влючає: концерт британської музики на головній сцені Національної оперети України, відеофільм-концерт за участю соліста Бірмінгемської опери, професора співу Королівської Музичної Академії Великобританії Марка Вайльда, майстер-класи з англійської вокальної мови, запуск двомовної, україно-англійської веб-платформи. Проєктом передбачена спеціальна комунікаційна програма для людей з інвалідністю. У концерті та в освітніх заходах проєкту поряд з професійними артистами і музикантами братимуть участь волонтери. Проєкт присвячений пам’яті режисера і фундатора Бірмінгемської опери Грема Віка, відомомого в усьому світі завдяки своїм новаторським постановкам оперних вистав за участю волонтерів, що «переживали оперу зсередини».

21 жовтня 2021 року о 19:00 на головній сцені Національної оперети України відбудеться ключова подія україно-британського проєкту – безкоштовний концерт «Автентична британська музика. Бірмінгем-Київ».  Для українських слухачів концерт стане путівником британської музичної культури. Програма концерту складена з найпопулярніших британських творів різних епох: прозвучать народні мелодії та їхні сучасні інтерпретації, хорові твори та інструментальні композиції, фрагменти семіопер часів бароко, музика з оперет і опер ХІХ і ХХ століть, твори Айвора Герні, Х’юберта Перрі, Генрі Перселла, Едварда Елгара, Георга Фрідріха Генделя, Олександра Кошиця.

Шотландські пісні Олександра Кошиця українською мовою виконують волонтери проєкту – хор хлопчиків та юнаків Київського дитячого музичного ліцею ім. М.Лисенка. На головній сцені Національної оперети України, у тій самій залі, де 105 років тому Кошиць диригував оркестром першого українського стаціонарного театру Миколи Садовського, звучатимуть твори британської музики в обробках легендарного українського композитора. Шотландські пісні Олександра Кошиця маловідомі в Україні, вони були створені композитором під час перебування в Америці (1924-25), вже після гастрольного туру Великобританією (1920), де хорову капелу Кошиця назвали «Оркестром голосів».

12 та 15 жовтня 2021 року ментор з Британії, соліст Бірмінгемської опери професор співу Королівської Музичної Академії, диригент хору Норвічського собору (Norwich Cathedral), Марк Вайльд онлайн проводить майстер-класи для українських солістів-вокалістів та хору. Відцифровані версії майстер-класів будуть доступні 24/7 на веб-платформі проєкту. Для концертної програми Марк Вайльд онлайн виконає кілька творів, серед яких улюблена британцями лірична Кашмірська пісня (Kashmiri Song) А.Герні.

Марк Вайльд: «Гадаю, що цей проєкт – гарна можливість попрацювати з українськими колегами й дослідити досягнення британської музики, особливо під час виконання пісень, завдяки яким можна віднайти щось нове. Сподіваюся, що зможу передати чуття стилю, те, як ми виконуємо англійські пісні, поділитися репертуаром, що не дуже відомий поза межами Великої Британії. Сподіваюся, мені вдасться донести цю чудову музику до людей, які раніше її не чули. Вважатиму успіхом зацікавленість глядачів цими творами, їхнє бажання ближче познайомитися з репертуаром, прийти на  концерт, де буде ще більше англійської музики».

*Грем Вік (30.12.1953-17.07.2021) – фундатор і художній керівник Бірмінгемської опери Грем Вік. Режисер, чиї постановки опер у Ла Скала, Зальцбурзі, Метрополітен-опера, Лондоні, Парижі, Сіднеї, Мадриді, Санкт Петербурзі, Бухаресті, Афінах і Бірмінгемі відомі як незвичайні, по-справжньому новаторські. Його бачення сучасного театру, як учасницького проєкту, було покладене в основу україно-британської колаборації.

Пресслужба театру

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code