Відомості про оплату праці у держкомпаніях стануть прозорими

Цього тижня Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроєкт № 3952, яким пропонується зробити відомості про оплату праці у держкомпаніях доступними для громадян. Публічною інформацією вважатимуться дані про структуру, принципи формування і розмір оплати праці, а також винагороди посадовців. Зміни стосуватимуться членів правління держкомпаній, а також членів наглядових рад.

Цей закон парламент підтримав 8 вересня, повідомляється на сайті Центру демократії та верховенства права.

Законопроєкт вносить зміни до положень Законів України “Про доступ до публічної інформації” та “Про захист персональних даних”, розширюючи перелік розпорядників і визначаючи обсяг інформації, що оприлюднюватимуть ці суб’єкти.

Мова йде саме про зарплати топ-чиновників з деяких державних компаній, зокрема це стосується голів наглядової ради та членів наглядової ради. Раніше це питання викликало досить жваве суспільне збурення, і тому влада пішла на такий крок, щоб зробити цей процес публічним.

Для того, щоб отримати відомості не тільки про загальний рівень заробітної плати за рік, а й подивитись помісячно, можна було також перевірити декларацію. Тому що, як правило, зарплати цих посадовців були вищими, ніж той мінімум, через який особі потрібно подавати декларацію про суттєві зміни в майновому стані. Тобто фактично кожного місяця, отримуючи заробітну плату, такі особи повинні були подавати декларацію.

Щодо того, як нараховується зарплата, то цю інформацію можна отримати шляхом надсилання публічного запиту, і це зможуть робити не тільки допитливі журналісти, а й будь-який громадянин України. Крім того, з 1996-го року існує декрет Кабінету Міністрів, який встановлює те, що рівень заробітної плати не може мати гриф службової інформації, бо ці гроші з бюджету, і кожен українець повинен знати, скільки коштів витрачається на того чи іншого чиновника в тій чи іншій організації. Тобто ситуація і так була врегульована. І не думаю, що цей закон якось вплине на розкриття якоїсь інформації.

Зарплати повинні бути прив’язані до КРІ і нарешті це вже закріплено в законі. В деяких громадян виникає питання, за що ці особи отримують такі величезні заробітні плати. В цьому немає жодної проблеми, якщо пояснити за що. Якщо дійсно підприємство є конкурентоспроможним і приносить прибуток до державного бюджету України, то чому б невелику частину цього прибутку не отримати тій посадовій особі, з якою безпосередньо пов’язаний цей прибуток.

Автори проєкту пропонують забезпечити відкритість інформації про структуру, принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага керівника, заступника керівника юридичної особи публічного права, державного підприємства або державної організації, що має на меті одержання прибутку, особи, яка постійно або тимчасово обіймає посади члена виконавчого органу чи входить до складу наглядової ради господарського товариства, у статутному капіталі якого понад 50 % акцій (часток, паїв) прямо чи опосередковано належать державі та/або територіальній громаді.

Зазначених юридичних осіб пропонують зарахувати до розпорядників публічної інформації, а відповідна інформація не зможе бути віднесена до інформації з обмеженим доступом.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code