Журнал «Архіви України» – це живий літопис архівного життя

 

У Києві презентували онлайн-доступ до цифрових копій повного зібрання науково-практичного журналу «Архіви України». Проєкт в Укрінформі презентувала Державна архівна служба України.

Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов вважає, що цифровізація часопису «Архіви України» значно полегшить профільну наукову й освітню діяльність.

«За рік ми змогли оцифрувати повне зібрання нашого журналу «Архіви України». І це посилить архівознавчі пошуки й наукову складову роботи як архівних установ, так і в освітньому процесі нових архівістів. Там величезний пласт актуальної інформації, різноманітні концепції, мрії, погляди, ідеї архівістів різних часів України щодо розвитку архівної справи. Крім того, там величезна кількість статистичної інформації, і можемо досліджувати, як збагачувався національний архівний фонд», – зазначив Хромов.

На думку директора Інституту української археографії та джерелознавства імені М.С. Грушевського НАН України Георгія Папакіна, онлайн-доступ до часопису насамперед прислужиться студентству.

«Починаючи з 1947 року, ми маємо повну базу всіх опублікованих статей, заміток, хронік, інформацій. Фактично створено цифрову історію архівної справи, яка відбилася на сторінках «Архіви України». Насамперед це буде цікаво для студентів, тому що жоден матеріал з поля архівістики, архівної справи й практики фактично не втратив своєї актуальності. Фактично створено велику цифрову енциклопедію архівної справи в Україні, яка є частиною нашої великої культурної спадщини», – наголосив Папакін.

Завідувачка кафедри архівознавства та спеціальних галузей історичної науки Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, головна редакторка науково-практичного журналу «Архіви України» Марина Палієнко переконана, що цифровізація профільного часопису дасть значний поштовх розвитку архівної галузі.

«Архіви України» – це живий літопис архівного життя, віддзеркалення історії діяльності не лише наукових архівних установ, але й самої архівної професії. Він засвідчує еволюцію архівної науки впродовж багатьох десятиліть і є тим містком, який зв’язує кілька генерацій українських архівістів та істориків. Проєкт оцифрування й репрезентація у вільному доступі всіх публікацій «Архівів України» – це інтеграція історичної спадщини в сучасний цифровий простір і свідчення відкритості та інноваційності самих архівів», – зазначила Палієнко.

Як вважають організатори, онлайн-доступ до цифрових копій повного зібрання журналу «Архіви України» створить можливість долучити не тільки українського читача, а й на світовому рівні презентувати унікальні архіви та документи.

«Архіви України» – це відомий у світі науково-практичний журнал, який засновано Державною архівною службою України у 1947 році. Журнал «Архіви України» містить дослідження актуальних питань історії, теорії і практики архівної справи в Україні та світі, теорії і методології архівознавства.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code