Кремль штовхає Грузію до авторитаризму – грузинський опозиціонер

Російська Федерація зацікавлена в формуванні парламенту за відсутності опозиції в Грузії, оскільки підрив демократичних інститутів в грузинському суспільстві та встановлення авторитарного режиму відповідають геополітичним інтересам Кремля.

Про це в коментарі Guildhall заявив екс-віце-спікер парламенту Грузії Сергі Капанадзе.   
«Спотворення результатів виборів відповідає інтересам Кремля в напрямку підриву демократії в Грузії. Коли опозиція бойкотувала вибори, проросійська партія «Грузинська мрія» нібито отримала близько 90% підтримки, що не може відповідати дійсності. Реальність дуже плачевна, так як ми можемо отримати парламент, в якому буде одна партія і не буде опозиції. Росія всіма силами штовхає Грузію до авторитаризму, підтримуючи Іванішвілі (екс-прем’єр-міністр Грузії, лідер проросійської партії “Грузинська мрія” – ред.) та його прихильників. Один правитель за відсутності демократичних державних інститутів – це сценарій, який повністю відповідає геополітичним інтересам Москви», – заявив політик.

«За такого сценарію буде рости розрив влади та грузинського суспільства і рости негатив до уряду. В умовах економічних викликів та викликів, породжених пандемією коронавірусу, напруга в суспільстві посилюватиметься. В таких умовах конфронтації суспільства і влади російські спецслужби також відчувають себе дуже комфортно і грають на таких настроях. Грузія сьогодні стоїть перед дуже серйозним викликом демократії», – підсумував екс-віце-спікер парламенту Грузії.

Другий тур парламентських виборів в 17 одномандатних округах завершився ввечері 21 листопада. ЦВК Грузії вже публікувала попередні результати, але відкликала їх через п’ять хвилин після публікації через технічний збій.

За первинними даними, деякі з кандидатів набрали до 154% голосів. Опозиційні партії, які пройшли до парламенту звинуватили ЦВК у фальсифікації підсумків виборів і оголосили бойкот роботі в законодавчому органі.

Вибори в однопалатний парламент Грузії пройшли 31 жовтня за новими правилами. Поріг для проходження партій був знижений з 3 до 1 відсотка. У виборах брали участь 48 партій і два блоки. До парламенту Грузії вибирають 150 депутатів: 120 – за списками і 30 – за мажоритарною системою.

За підсумками першого туру правляча партія “Грузинська мрія – Демократична Грузія” набрала 48,15 відсотків голосів виборців. Опозиційний блок “Єдиний національний рух – об’єднана опозиція Сила в єдності” (ЕНД), отримав 27,14 відсотка.

Опозиція не визнала підсумки виборів і відмовилася входити в новий парламент. Її прихильники вимагають провести нове голосування і відправити у відставку голову ЦВК Тамару Жванія, яку вони вважають причетною до фальсифікацій підсумків виборів. З тих пір в Тбілісі неодноразово проходили масові протести.

Читайте також: В Грузії заявили про загрозу провокації насильства на протестах спецслужбами РФ

Джерело: https://ghall.com.ua/2020/11/23/kreml-tolkaet-gruziyu-k-avtoritarizmu-gruzinskij-oppozitsioner/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code