Відкриймо двері дітям із сиротинців!

10440923 809667412424841 5685043767545700074 n20 листопада, у 25-у річницю підписання Конвенції ООН про права дитини, галерея М17 відкриє двері для презентації соціально-культурного проекту «Відкриваємо двері дітям». Проект присвячено проблематиці вихованні дітей в інтернатних закладах і триватиме з 20 до 23 листопада. До участі в проекті долучилися сучасні українські митці. Глядачі матимуть змогу побачити 8 арт-об’єктів, різних за формою та стилем, об’єднаних однією темою…

10440923 809667412424841 5685043767545700074 n20 листопада, у 25-у річницю підписання Конвенції ООН про права дитини, галерея М17 відкриє двері для презентації соціально-культурного проекту «Відкриваємо двері дітям». Проект присвячено проблематиці вихованні дітей в інтернатних закладах і триватиме з 20 до 23 листопада. До участі в проекті долучилися сучасні українські митці. Глядачі матимуть змогу побачити 8 арт-об’єктів, різних за формою та стилем, об’єднаних однією темою.
Напередодні відбулася прес-конференція, присвячена цьому проекту. На ній побувала кореспондент журналу «Оксамит».
Соціальна кампанія «Відкриваємо двері дітям» триває в Україні з 2013 року і має на меті змінити на краще ситуацію та життя дітей, які виховуються в інтернатних закладах, і тих дітей, які можуть потрапити до сиротинців. Ця громадянська кампанія є частиною європейської кампанії, яка впроваджується на рівні ЄС і в 12 європейських країнах.
«Мета нашої кампанії – вплинути на політиків на рівні Європейського Союзу, щоб вони зробили пріоритетом перехід від системи інституційного догляду дітей до системи, яка забезпечує їх виховання в сім’ї та громаді. Також – вплинути на національні уряди країн членів ЄС та країн сусідів, аби вони також це визначили одним зі своїх пріоритетів в політиці щодо захисту дітей», – розповіла про кампанію Галина Постолюк, представник благодійної організації «Надія і житло для дітей». Крім неї, на конференції були присутні Дар’я Касьянова, представниця фонду Ріната Ахметова, Максим Смєтана, режисер соціального ролику, Юрій Кручак, художник, та Євгеній Лященко, генеральний директор телеканалу «Україна».
Учасники анонсували сам захід, який відбудеться в арт-центрі М17.
«Це мистецький погляд на життя дітей, схованих від суспільства», – заінтригували, запрошуючи всіх небайдужих долучитися до проекту.
Кампанія «Відриваємо двері дітям» передбачає виконання певних завдань. Такими є: підвищити поінформованість суспільства про шкоду і неприйнятність зростання дітей в інтернатах та про існуючі альтернативи; досягти прогресу в прийнятті політичних рішень і законодавства щодо здійснення переходу від інституційного догляду до системи, яка забезпечує виховання дітей у сімейному середовищі та стимулює розвиток послуг з підтримки дітей і сімей у громадах; розвинути спроможність фахівців соціальної сфери та неурядових організацій щодо впровадження деінститулізації.
Наразі впроваджується перше завдання, що має на меті підвищити інформованість суспільства про проблеми дітей в інтернатах.
«На виконання цього завдання ми шукаємо різні шляхи, щоб донести розуміння проблеми до суспільства й залучити людей з різним досвідом до її вирішення, – розповіла Галина Постолюк. – Ми створили спеціальний сайт кампанії, який є відкритим майданчиком для спілкування, для обміну досвідом, для пропозицій своїх ідей, де кожен може знайти свій шлях допомоги.
Також на прес-конференції презентували соціальний ролик режисера Максима Смєтани, який зворушує та змушує задуматися над проблемою тих, хто не знає сімейного щастя.
«Проект полягає в тому, щоб долучити до нього й творчий процес», – мовив режисер.
Нині десятки тисяч дітей в Україні зростають у інтернатних закладах. Значна частина суспільства вважає це прийнятним, оскільки діти ростуть «не на вулиці». Однак насправді діти потребують набагато більшого, ніж просто задовільних умов проживання. Кожен із нас в змозі їм допомогти. Для початку варто бути не байдужим та знати свої права, бо хто ж, як не ми, потурбується про наше майбутнє й нові покоління.

Анна Процюк
Фото – зі сторінки проекту у Фейсбуку

1416216869 afisha fin

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code