«Камертон»: твори молодих поетів прозвучали у виконанні акторів і надихнули відомого модельєра на нову колекцію одягу

«Камертон»: твори молодих поетів прозвучали у виконанні акторів і надихнули відомого модельєра на нову колекцію одягу. 

31 січня у камінній залі київського Будинку письменників Національної спілки письменників України було і холодно, і гаряче одночасно. Холодно – через проблеми з опаленням, а гаряче від емоційної напруги, яка не спадала до кінця вечора. У середовищі акторів, музикантів, письменників, журналістів, викладачів і численних глядачів відбулося відкриття Міжнародного проєкту «Музично-поетичний салон «Камертон», який започаткували «Кабінет молодого автора НСПУ» та Міжнародний благодійний культурно-науковий родинний фонд імені М. В. Лисенка.

31 січня у камінній залі київського Будинку письменників Національної спілки письменників України було і холодно, і гаряче одночасно. Холодно – через проблеми з опаленням, а гаряче від емоційної напруги, яка не спадала до кінця вечора. У середовищі акторів, музикантів, письменників, журналістів, викладачів і численних глядачів відбулося відкриття Міжнародного проєкту «Музично-поетичний салон «Камертон», який започаткували «Кабінет молодого автора НСПУ» та Міжнародний благодійний культурно-науковий родинний фонд імені М. В. Лисенка.

До цього дійства команда молодих літераторів – Юлія Бережко-Камінська, Любов Лисенко, Ольга Ольхова та Олександр Козинець, які взяли на себе не лише обов’язки журі, а й організаторів, – ішли понад два місяці, на кожному новому етапі залучаючи все нових і нових учасників і партнерів. Останні кілька тижнів довкола «Камертону» оберталося вже кілька десятків творчих людей: хтось готував музичні номери, хтось – вокальні, хтось вивчав поетичні тексти молодих лауреатів проєкту, хтось – включався у вирішення організаційних моментів.

«Суть ідеї полягала в тому, щоби привернути більше уваги людей до поезії, довіривши її виконання професійним читцям і поєднавши з живою інструментальною музикою. Поезія витончує душу і це позначається потім на всьому, що людина робить і як вона живе. Але, приходячи навіть у дуже велику книгарню, із жалем помічаю: для книг поезії відведено лише одну-дві шафки, що говорить про низький інтерес і запит на поетичне слово. Тож проєктів, які підтримували би творчість талановитих поетів, має бути більше. І “Камертон” – один із них. Втім, самотужки реалізувати цю ідею було би дуже складно. Тож я дуже щаслива, що маю таку надійну і відповідальну партнерку, яка відразу ж підтримала пропозицію поєднати зусилля та активно взялася за роботу, – Любов Лисенко», – зазначила ініціатор і співзасновник проєкту – секретар НСПУ по роботі з молодими авторами Юлія Бережко-Камінська.

До втілення задуманого були запрошені партнери – Національна музична академія України ім. П.І. Чайковського та Київський національний університет театру, кiно і телебачення ім. І.К. Карпенка-Карого, які радо відгукнулися. Згодом долучилися й представники Київської муніципальної академії музики ім. Р.М. Глієра та Студія театру та кіно «Ромео і Джульєтта» з міста Ірпеня (Київська обл.).

Ведучим концерту став заслужений діяч мистецтв України, віце-президент Міжнародного благодійного культурно-наукового родинного фонду імені М. В. Лисенка, праправнук видатного композитора Микола Лисенко. Як пересвідчилися присутні, Микола Віталійович, якого більше знають як диригента (він співпрацював із багатьма колективами, серед яких – Національний академічний симфонічний оркестр України, оркестр та хор Литовського радіо і телебачення, оркестр «Fames Project» студії звукозапису «Orchestral Music Recording» та багато інших), у ролі ведучого також виступає блискуче!

У концерті взяли участь як майбутні актори і музиканти, так і зіркові гості, серед яких – відомий український актор та режисер, народний артист України, який зіграв одного з героїв легендарного фільму Леоніда Бикова Володимир Талашко, заслужена артистка України Мирослава Которович, акторка Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки Ганна Гринчак, лауреати міжнародних музичних конкурсів, відома піаністка Тетяна Шафран, вокалісти Олена Ертус та Георгій Вешапідзе з концертмейстером Ольгою Березовенко (клас заслуженого діяча мистецтв Т.О. Коваль), студенти-саксофоністи Роман Мимрик, Михайло Чередниченко і Денис Зелінський (клас народного артиста України М. Р. Мимрика).

У залі були присутні і деякі автори-лауреати, чиї твори звучали у виконанні студентів Київського університету імені Карпенка-Карого. Людмила Іванець приїхала спеціально на концерт із Харкова. Інші автори мали змогу спостерігати за дійством через пряму трансляцію на сторінці «Камертона» у «Фейсбуці» (щоправда, Інтернет часом підводив).

«Коли мій вірш сподобався комусь, то він уже не мій, а тієї людини. Слухала з зали, як актор – Сергій Пащенко читав текст, написаний мною, і розуміла, що він розказує якусь історію ніби свою, зі своїми героями, наділяє їх своїми рисами – оживляє їх по-своєму, по-новому. Дякую! “Камертон” – це свято літератури, театру, музики, художнього мистецтва. Цей проєкт буде розширюватися і набирати висоти. Це дійство не має аналогів», – ділиться враженнями лауреатка «Камертону» Ірина Мостепан.

Ще одна лауреатка, яка була присутня на концерті, – Анна Щербак, розповіла про свої враження: «Я від “Камертона” в захваті! Йшла туди дуже втомленою, знесиленою, та ще й погода видалася жахливою – дощ і пронизливий вітер. А вийшла натхненна, в позитивному настрої і з відчуттям гармонії. Як можу описати подію – дуже влучним буде слово “вишукано”. Якісна глибока поезія у неперевершеному виконанні справжніх акторів, що чергувалося з класичною музикою – дуже взаємодоповнююче і гарне поєднання. А ще було дуже цікаво, хвилююче і приємно почути серед виконаних поезій власну».

Несподівана і дуже перспективна пропозиція, яка вразила своєю новизною та оригінальністю, надійшла від відомого модельєра, засновниці українського бренду «VoleeYu Fashion House» Юлії Кацьянової, яка завітала на концерт привітати учасників «Камертона» і навіть представила кілька своїх унікальних робіт. Як виявилося, поезія і брендовий одяг можуть мати дещо спільне! Послухавши твори молодих авторів, Юлія Володимирівна надихнулася на створення нової колекції жіночих суконь і костюмів, на яких будуть вишиті фрагменти віршів лауреатів «Камертона» з відповідним оздобленням. Знаючи, наскільки вишукані й унікальні речі створює Юлія Кацьянова, можна не сумніватися в тому, що на фінальному гала-концерті, який відбудеться наприкінці 2020 року, представлена колекція стане справді неповторним явищем. Тож тепер члени журі не лише визначатимуть поезії для озвучення їх акторами, а й доберуть низку найкращих цитат лауреатів.

Цікаво, що «Музично-поетичний салон «Камертон» став основою для підготовки дипломної роботи студентки Інституту журналістики Київського національного університету імені  Тараса  Шевченка Анастасії Лісовіної. «Захопившись ідеєю поєднати поетичне слово з уст акторів із вишуканою музикою, ми несподівано знайшли ще одну ідею – продовжити досвід творчих колаборацій і створити проєкт у проєкті – “Медіаакомпонемент Камертону”. Анастасія навчається у магістратурі з арт-журналістики, залучивши студентів молодших курсів, вона має на меті поступово розкривати настрій, ідеї та задуми нашого проєкту в коротких дописах, портретних замальовках про авторів та виконавців, організовувати інформаційну підтримку всього того, що відбувається в залі наживо. Крім того, завдяки відеозйомці та чудовим фото з’явиться можливість ще повніше передати атмосферу заходу, залучити до нашого проєкту ще більшу аудиторію та потенційних учасників, а отже – поступово втілювати задум із популяризації поетичного слова», – зазначила голова журі Ольга Ольхова.

«Я раніше зіштовхувався з різними поетичними конкурсами, в деяких здобував перемогу. Але більшість із них один на одного схожі. Й часто в тих конкурсах мені бракувало мультимистецької взаємодії. Особливістю “Камертону” якраз і є розширення мистецьких кордонів, де вже зараз поети знайомляться та співпрацюють з акторами, музикантами, дизайнерами, а слово стає мостом між різними сферами культури. Твори починають звучати виразніше, до текстів авторів виникає більше уваги, йде розголос. Тож хочемо вірити, що цей конкурс об’єднає довкола літератури людей різних інтересів, створить багато яскравих проєктів та житиме довго», – розповів член журі Олександр Козинець.

«На конкурс надійшло понад 500 творів із різних областей України і навіть з 11 країн світу. Однак ми націлені та те, щоб популяризувати лише якісну поезію, яку б з інтересом вивчали актори і потім читали люди на сторінках газет, журналів, на літературних сайтах. Тому відбір жорсткий і його проходять далеко не всі. А зважаючи на те, що ми запланували не один чи два концерти, а цілу низку упродовж року, то для наступних виступів нам потрібно більше творів, ніж ми відібрали. Тож мусимо оголосити продовження прийому заявок для участі в “Камертоні”», – зауважила Любов Лисенко.

Прийом додаткових робіт триватиме до 1 квітня за попередніми умовами. Також на численні прохання літераторів, старших 40 років, оголошується набір поезії для одного концерту цієї вікової категорії.

«Концертом наш проєкт не закінчується. Наступний етап – опублікування добірки усіх віршів, які звучали на сцені 31 січня, в літературних газетах та на офіційному сайті НСПУ, створення листівок із цитатами авторів для поширення в Інтернеті, а також запуск на сторінці проєкту у “Фейсбук” відеозаписів із виступами акторів, за які буде запропоновано всім охочим проголосувати, поширивши відео. Це буде одним зі способів визначення переможця, який пройде у фінал. Звісно, на фіналістів чекають приємні подарунки, публікації в Україні і закордоном (США) і, сподіваємося, визнання серед нових читачів», – додала Юлія Бережко-Камінська.

Нагадаємо, проєкт «Камертон» відбувається за підтримки літературного агента із США Єлизавети Соломатіної. Також організатори висловлюють подяку начальнику відділу культури, національностей і релігій Ірпінської міської ради Євгенії Антонюк, завідувачці кафедри сценічної мови КНУТКіТ ім. Карпенка-Карого, заслуженій діячці мистецтв Любові Підлісній, інформаційним партнерам – редакціям журналів: «Оксамит», «Гетьман», «Ukrainian people», «Дніпро»; газет: «Літературна Україна, «Українська літературна газета».

Кабінет молодого автора НСПУ

Посилання на попередні умови:

https://nspu.com.ua/konkursi-i-premiji/molodih-poetiv-zaproshujut-do-uchasti-v-mizhnarodnomu-proiekti-kamerton/

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code