Голографічне телебачення – і знову українці!

holog01

Матеріал підготував

Андрій Козка

 

У Харкові випередили Японію у розробці нового об’ємного телебачення. Інститут голографії Академії наук прикладної електроніки розробив технологію об’ємного телебачення, засновану на голографії. Про це повідомив журналістам Генеральний директор інституту, академік Володимир Титар. За його словами, в минулому інститут розробляв голографічні технології для військових потреб, зокрема, для фотографування Землі з космосу. На базі цих технологій (синтезованої апертури) і пропонується створення об’ємного телебачення. Його відмінність від стереотелебачення в тому, що користувачам не потрібні окуляри. За даними Титаря, в США на створення голографічного телебачення витратили вже 10 млрд доларів, але так і не зробили його. В Японії на розробки вже витратили 7 млрд дол. І ще просять $ 3 млрд.

***

Щоб зробити до 2020 року таке телебачення в Україні потрібно набагато менше. «Ми практично зробили об’ємне телебачення, але нам не вистачає близько 1 млн грн, щоб зробити дослідний зразок», – повідомив Титар. За його словами, дослідний зразок телевізора з невеликим екраном вже був зроблений і працював. «Але зразок загубився при переїздах інституту. Та й зроблений він був за старими технологіями. Із застосуванням існуючих нині технологій установка буде набагато кращою. А інвестори не хочуть давати кошти, поки не побачать дослідного зразка. Зараз наш представник в Лос-Анжелесі намагається розворушити інвесторів в США», – повідомив Титар.

Зрозумілий загальний інтерес до можливості створення об’ємного голографічного телебачення. Таке телебачення максимально наблизить мистецтво і техніку телевізійного відтворення до реальних умов і дозволить створити майже стовідсотковий ефект присутності. Хоча перше об’ємне телевізійне зображення, отримане за іншим принципом, було продемонстровано професором Шмаковим 17 років тому, подальші перспективи тривимірного телебачення зв’язуються саме з голографією.

***

Розробка таких систем інтенсивно обговорюється і, мабуть, прогресує. Так, є інформація, що вже у 1967 році було показано макет комерційної голографічної системи, що передає тривимірні зображення.

Вперше ідея голографічного телебачення напевно була висловлена Роджерсом в його патенті від 1958 року – ще до винаходу лазера. Найбільш докладне обговорення вимог до голографічної системи тривимірного телебачення приведено в його роботі. Показано, що така система потребує смугу близько 10 “гц (при дозволі телеекрану 700 ліній! Що на чотири порядки перевищує смугу сучасного телеканалу. Тому передача тривимірних зображень звичайним телеканалом можлива в даний час лише для простих об’єктів або в режимі повільного сканування. Якщо виготовити крупно структурні голограми, вибираючи малий кут між предметними опорними пучками, то їх можна буде відразу ж передавати по телебаченню.

Першу успішну телетрансляцію таких голограм уже вдалося провести. Однак цей метод придатний лише для малих двовимірних предметів типу транспаранта. У порівнянні зі звичайною телетрансляцією він має лише ті переваги, що інформація про зображення передається в закодованому вигляді та, що така передача відрізняється високою стійкістю до поміх, що виникають. Навіть втративши до 90 % інформації (наприклад, 9 з 10 хвилин зв’язок не працював через перешкоди), можна відновити різні контури всього вихідного зображення.

***

Інший можливий шлях – телебачення в СВЧ-діапазоні. Як СВЧ-голограми можна використовувати багатоелементні антенні решітки. Кількість інформації, що міститься в голограмі, яка отримана в міліметровому діапазоні, не надто велика, може бути передана звичайними засобами. Спостереження на приймальному кінці телеканалу передбачається здійснити шляхом опромінення лазером зменшеної голограми. Однак такі голограми дуже малі і не дають помітного паралакса. Якщо склеїти набір таких голограм, предмет буде видно таким, як ніби його спостерігають через безліч маленьких отворів в екрані.

holog02

***

Подальший наступ на голографічне телебачення, очевидно, піде з декількох сторін. По-перше, вдосконалення телевізійної техніки дозволить підвищити швидкість передачі і якість тривимірності голографічних зображень. Далі, розвиток лазерної техніки забезпечить створення надширокосмугових оптичних ліній зв’язку, а також відповідних систем модуляції і сканування світлових пучків. Мабуть, використання лазерного променя є єдиним шляхом передачі колосального обсягу інформації, що міститься в голограмі. Третій напрям пов’язаний з розробкою динамічних приймачів зображення і більш швидкодіючих екранів з підвищеною роздільною здатністю. Сьогодні особливо нерсієктивними здаються фотохромні матеріали і термопластики. У перших розрішення знаходиться на молекулярному рівні, але поки малочутливе. Другі відрізняються швидкодією – вже зараз виготовлення голограми займає кілька секунд, і цей час може бути знижено до часток секунди.

Крім того, голографічне телебачення має знайти кошти економії смуги пропускання. Наприклад, можна без значної шкоди зменшити поле зору в вертикальному напрямку. Необхідно, крім того, скористатися і тим, що послідовні зображення лише злегка відрізняються один від одного.

Матеріал підготував

Андрій Козка

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code