Проблема ухилення від сплати податків нині стоїть надзвичайно гостро

2«Проблема ухилення від сплати податків нині стоїть надзвичайно гостро», – . заявив на початку брифінгу начальник оперативного управління ГУ ДФС у Київській області Роман Потапов. Інформуючи журналістів про підсумки оперативно-службової діяльності оперативних підрозділів ГУ ДФС у Київській області у січні – вересні 2017 року, податківець акцентував увагу на таких питаннях, як контроль витрат державного бюджету; викриття «конвертаційних центрів» та злочинів у сфері зовнішньоекономічної діяльності; протидія незаконному обігу підакцизних товарів, а також оборудкам з ПДВ.

1

Роман Потапов повідомив, що з початку 2017 року у Єдиному реєстрі досудових розслідувань податківцями області зареєстровано 57 кримінальних правопорушень, з яких 47 віднесено до категорії тяжких та особливо тяжких.

Ліквідовано 6 «конвертаційних центрів», через які було проконвертовано 962 млн грн. Сума ймовірних втрат бюджету складає 159,7 млн гривень. Вилучено та накладено арешт на грошові кошти на суму близько 6,9 млн гривень.

У ході відпрацювання викритих «конвертаційних центрів» встановлено 64 суб’єктів господарювання – вигодонабувачів. Проведено 6 перевірок, за результатами яких донараховано 2,2 млн грн., сплачено до бюджету 1,6 млн грн., стосовно інших на даний час збирається необхідна доказова база для проведення позапланових документальних перевірок, донарахувань та стягнення завданих державі збитків.
Перевірено 12 фактів отримання бюджетних коштів з переліку підприємств замовників – переможців державних закупівель. За результатами проведених заходів встановлено 12 порушень. До ЄРДР внесено 13 кримінальних проваджень відносно посадових осіб суб’єктів господарювання, задіяних у сфері державних закупівель. У кримінальних провадженнях даної категорії відшкодовано збитків на суму 2,7 млн гривень.
Розпочато 2 кримінальні провадження за ст.209 КК України за фактом легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом.

За фактами незаконної заяви на відшкодування ПДВ з державного бюджету розпочато 6 кримінальних проваджень на суму 34,6 млн грн. та 1 – за фактом незаконного відшкодування ПДВ на суму 1,1 млн. гривень.
Крім цього, розпочато 14 кримінальних проваджень за фактами ухилення від сплати ПДВ на суму 56,1 млн. грн. та відшкодовано збитків у кримінальних провадженнях даної категорії, зареєстрованих в ЄРДР у минулих роках, на суму понад 6,7 млн. гривень.

2

Останнім часом набирає популярності новий вид економічних злочинів у митній сфері. Це безготівкові операції, у народі так звана «резинки», які активно розгортають «центри мінімізації митних платежів». У напрямку протидії цим кримінальним правопорушенням з початку року розпочато 7 кримінальних проваджень. Сума встановлених збитків складає 10,4 млн. гривень, з яких відшкодовано суму у 3,3 млн гривень. Припинено діяльність двох «центрів мінімізації митних платежів». До митних органів направлено 6 орієнтувань та проведено 6 митних оглядів. В рамках кримінальних проваджень накладено арешт на товарно-матеріальні цінності загальною вартістю 4,9 млн гривень.

З незаконного обігу вилучено товарно-матеріальні цінності на загальну суму 26,1 млн грн., в тому числі підакцизної групи на суму близько 22,2 млн грн. Крім цього, вилучено з обігу 1,5 тис. підроблених акцизних марок.
За результатами проведених оперативними підрозділами заходів припинено діяльність 7 підпільних виробництв, з яких 6 – незаконного виготовлення лікеро-горілчаних виробів та 1 хімічної продукції.
Щодо цього виду економічних злочинів податківці підготували та наочно продемонстрували цілий арсенал фальсифікованої алкогольної продукції. Зокрема цікаво знати, що, наприклад, горілки або віскі у тетрапаках просто не існує в природі – це все фальсифікат сумнівної якості! Викликає щонайменше здивування той факт, що фальсифікатори навіть не звертають уваги на помилки на етикетках та кришках пляшок, в які розливають «елітні» марки алкогольних напоїв.

3

Як зазначив начальник оперативного управління не завжди співробітники мають шанс на успішне проведення оперативно-слідчих дій. Є бізнеси, які кришуються високопосадовцями вищих щабелів, так як це було у випадку із експортом зернових культур. Департаментом спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України спільно з податківцями було зупинено операцію, пов’язану з експортом зернових культур, на суму 5 млрд гривень без сплати жодних податкових платежів. І це, на жаль, не поодинокий випадок.

4

На завершення Роман Потапов висловив сподівання, що формуючи виважену громадську думку, привертаючи увагу суспільства до проблеми ухилення від сплати податків та їх мінімізації, податківці, за сприяння журналістів, мають більше шансів на перемогу у боротьбі з економічними злочинами.

Тамара Маркелова

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code