Володимир Арешонков: «Чорнобильська акція – це накопичений роками солідарний біль»

Минулого тижня Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо соціального захисту постраждалих осіб (реєстр. № 2093).
Виступаючи з парламентської трибуни, співавтор законопроекту, народний депутат України Володимир Арешонков, висловив на адресу колег слова вдячності від себе і від своїх земляків за розуміння і підтримку чорнобильського законопроекту та наголосив на тому, що уряд має розробити комплекс конкретних і дієвих заходів, щоб зняти соціальну напругу серед постраждалих, бо закон не дає відповідей на питання, які накопичувались роками.

Минулого тижня Верховна Рада України ухвалила Закон про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо соціального захисту постраждалих осіб (реєстр. № 2093).
Виступаючи з парламентської трибуни, співавтор законопроекту, народний депутат України Володимир Арешонков, висловив на адресу колег слова вдячності від себе і від своїх земляків за розуміння і підтримку чорнобильського законопроекту та наголосив на тому, що уряд має розробити комплекс конкретних і дієвих заходів, щоб зняти соціальну напругу серед постраждалих, бо закон не дає відповідей на питання, які накопичувались роками.
– Законопроект, який ми проголосували – це велика справа, це жест поваги до чорнобильців. Але в ході парламентських слухань минулої середи з цієї трибуни чорнобильцями неодноразово висловлювалась стурбованість, і я її розділяю. Ця стурбованість викликана тим, що закон не вирішує всього комплексу проблем, пов’язаних з подоланням наслідків аварії, які накопичувались роками. Чи цей, чи наступний уряд, має визнати тему Чорнобиля однією з першорядних і представити суспільству конкретний план подолання наслідків аварії, – констатував Арешонков, звертаючись до колег – депутатів.
За його словами, 30 роковини катастрофи після всіх суспільно – політичних подій останніх років, Революції Гідності і війни на Сході – це вже не чергова пам’ятна дата, це лакмусовий папірець того, чи в країні відбулись зміни, чи влада почала сигналізувати людям, що вона їх чує, що їхні проблеми не заговорюватимуть біля монументів і стел загиблим у двобої зі смертельним атомом, як це було раніше.
“ Чорнобильці мають отримати чітку і конкретну відповідь від уряду, якою буде державна політика і стратегія по відношенню до них? Що буде з зонами враження, чи отримають постраждалі, ліквідатори належну медичну допомогу, як будуть виконуватись рішення судів щодо компенсацій, а це мільйонні борги, чи й надалі чорнобильці час від часу будуть отримувати потрясіння від перегляду пільг і компенсацій? Наш закон, безумовно, є важливим з точки зору відновлення соціальної справедливості щодо чорнобильців, однак, не менш важливо, щоб його не було заветовано. Кабінет Міністрів не виконав жодного з пунктів прийнятої парламентом Постанови «Про вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та про заходи, пов’язані з 30-ми роковинами Чорнобильської катастрофи», а в у своїй версії бюджету на 2016 рік коштів на заходи соціального захисту громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, не передбачив. Нинішній уряд традиційно не підтримує соціальні ініціативи, навіть такі, що стосуються постраждалих дітей та вдів ліквідаторів аварії, пенсіонерів і інвалідів, можна очікувати різних підступних ходів щодо реалізації окремих положень чорнобильського Закону у плані тлумачення Кабміном, – прогнозує Володимир Юрійович.
Стосовно чинності статей прийнятого Закону, слід зазначити, що окремі його положення вступлять у дію вже з першого числа місяця, наступного за місяцем його опублікування, зокрема:
– непрацездатним членам сім’ї, які були на утриманні годувальника, та дружині (чоловіку), які не одружилися вдруге, які втратили годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається незалежно від причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою;
– поновлюється дія статті 58: пенсії особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплачуються в повному розмірі, без урахування одержуваного заробітку (доходу) та незалежно від місця роботи, інші – набирають чинності з 1 січня 2017 року, а саме:
– дітям, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи надаються пільги: повне державне забезпечення дітей до вступу їх до школи (не старше 8 років) шляхом безплатного виховання (утримання) їх у державних та комунальних дошкільних навчальних закладах і надання щомісячної грошової допомоги, розмір якої визначається Кабінетом Міністрів України”;
– безплатне харчування учнів середніх загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, студентів коледжів і технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення (пункти 2 і 3 частини другої статті 2 цього Закону), та учнів зазначених навчальних закладів, розташованих на території, що до 1 січня 2015 року була зоною посиленого радіоекологічного контролю, які продовжують там навчання, а також дітей, які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи. Дітям, які не харчуються в зазначених навчальних закладах, а також за всі дні, коли вони не відвідували ці заклади, до досягнення повноліття виплачується грошова компенсація в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України”;
– виплата грошової компенсації батькам потерпілих дітей, які не відвідують дитячі дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади (у тому числі тих, які не перебувають в обліковому складі шкіл), якщо діти не перебувають на повному державному забезпеченні, здійснюється в порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.
Також з 1 січня 2017 року громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи надаються пільги:
– щодо першочергового безоплатного надання санаторно-курортних путівок чи одержання компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування громадянам, віднесеним до категорії 2, а для категорії 3,4 – за умови, що розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу;
– дружині (чоловіку), які не одружилися вдруге, неповнолітнім дітям померлого учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесеного до категорії 1, незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою, зокрема, напільги з оплати житлово-комунальних послуг та інші, передбачені статтею 20 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”;
– дружині (чоловіку), які не одружилися вдруге, дітям померлого учасника-інваліда –одноразову компенсацію за втрату годувальника незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою (стаття 48 базового Закону);
– дружині (чоловіку), які не одружилися вдруге, померлого учасника-інваліда незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою – щомісячну компенсацію за втрату годувальника (стаття 52 базового Закону);
– дітям, які втратили одного з батьків із числа учасників – інвалідів незалежно від наявності причинного зв’язку смерті з Чорнобильською катастрофою ? на виплату щорічної допомоги на оздоровлення (стаття 48 базового Закону).

Насамкінець доводиться резюмувати, що всі роки, кожна наступна українська влада по відношенню до попередніх робила спроби штучно звузити коло чорнобильських проблем, а, відтак, і основний Чорнобильський Закон, вносячи зміни до нього. Далі велись перемовини, створювались робочі групи, напрацьовувались пропозиції щодо відновлення гарантованого соціального захисту, але все розбивалось об залізобетонну байдужість.
Чорнобильців, на Україні більше двох мільйонів. Це велика армія людей, серед яких більше половини дітей та хворих і немічних людей поважного віку, які проживають у віддалених селах без найнеобхідніших благ цивілізації. Прийнято судити про владу по тому, як вона відноситься до стариків і дітей… Щодо чорнобильців, з 30 річниці трагедії для них має розпочатись новий відлік часу, новий етап конкретного, чесного і предметного діалогу з владою, адже вони не хочуть чогось неймовірного – їхні вимоги прості і справедливі: гідне життя і соціальний захист у власній державі, лише те, що гарантовано Конституцією.

Підготувала Алла Яковенко
RuporZT

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code