Росію у Гаазі визнали винною у порушенні конвенції ООН

Постійна арбітражна палата, що є органом ООН і розташована в Гаазі (Голландія) в понеділок оголосила, що Росія визнається винною у порушенні конвенції ООН і має виплатити компенсацію голландській стороні.
Таке повідомлення опублікував офіційний сайт суду.
В документі зазначається, що трибунал був створений у відповідності до статуту ООН, а предметом його розгляду стало захоплення російською владою голландського судна “Arctic Sunrise”, яке використовували екологи з організації GreenPeace.
Як відомо, інцидент з участю “Arctic Sunrise” стався в 2013 році – тоді екологи, що протестували проти видобутку нафти в Арктиці, прикували себе до плавучої платформи.
Росія затримала не лише екологів, але також весь екіпаж та саме судно, що подорожувало під голландським прапором.
Тим самим Росія порушила вимоги Морської конвенції ООН, стверджували позивачі.
Росія від початку розгляду позову відмовилася брати участь у процесі, не призначила уповноважених та не внесла банківську заставу. Водночас, статус ООН дозволяє виносити рішення без згоди відповідача.
Позов був задоволений судом.
“Суд постановив, що Нідерланди мають право на компенсацію за шкоду, нанесену Arctic Sunrise, а також за матеріальний і нематеріальний збиток Arctic 30 (компанії-власнику судна), суми внесених застав (за членів екіпажу судна)…, а також за понесені Нідерландами витрати у зв’язку видачею банківської гарантії, згідно з постановою Міжнародного трибуналу ООН з морського права”, – наголошується в прес-релізі суду.
Суми компенсації наразі не називаються.
Як відомо рішення Постійної арбітражної палати у іншій справі, за позовом власників ЮКОСу проти РФ, вже стало приводом для численних арештів російського майна за кордоном.

Українська правда

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code