9 травня – День пам’яті жертв Другої світової війни

   9 травня – День Перемоги за часів Радянського Союзу було державним святом і відзначалося щорічно «на згадку про переможне завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників». Дата пов’язана з прийняттям капітуляції Німеччини у війнів передмісті Берліна Карлсхорсті. Встановлене указом президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року (ще до підписання) як день «всенародного торжества»…

   9 травня – День Перемоги за часів Радянського Союзу було державним святом і відзначалося щорічно «на згадку про переможне завершення Великої Вітчизняної війни радянського народу проти німецько-фашистських загарбників». Дата пов’язана з прийняттям капітуляції Німеччини у війнів передмісті Берліна Карлсхорсті. Встановлене указом президії Верховної Ради СРСР від 8 травня 1945 року (ще до підписання) як день «всенародного торжества». У 1948 році, враховуючи жахливі наслідки війни, зокрема наявність на той момент величезної кількості інвалідів, свято скасували. Статус державного свята й неробочого дня 9 травня знову отримало 1965 року. З того часу супроводжувався урочистими військовими парадами радянської армії на Червоній площів Москві. Також святкувався у деяких країнах Варшавського договору. З 1991 року, після розвалу СРСР, продовжує святкуватися в низці пострадянських країн – Росії, Білорусі, Україні, Казахстан і тощо. В українському законодавстві від 2000 року визначається як день «торжества безсмертного подвигу народу – переможця над фашизмом, всенародної пам’яті про його боротьбу за свободу і незалежність Батьківщини».
   У більшості європейських країн День перемоги в Європі відзначають 8 травня, а країнах Британської Співдружності – 7 травня, коли антигітлерівська коаліція офіційно прийняла беззастережну здачу збройних сил Нацистської Німеччини. Формальна здача німецьких окупаційних військ на Нормандських островах не відбулася до 9 травня 1945 р. 30 квітня, під час битви за Берлін, Адольф Гітлер вчинив самогубство, отже капітуляція Німеччини була підписана його наступником, президентом Німеччини Карлом Деніцом. Акт військової здачі був підписаний 7 травня в Реймсі, Франція, і ратифікований 8 травня в Берліні, Німеччина.
    22 листопада 2004 Генасамблея ООН проголосила 8 та 9 травня днями пам’яті і примирення і запропонувала відзначати один з цих днів, або обидва – як день пам’яті жертв Другої світової війни.
   23 березня 2015 р група народних депутатів українського парламенту зареєстрували проект закону «Про День пам’яті та примирення» (№ 2463) посилаючись на те, що в Європі в цей день поминають жертв Другої світової війни. Законопроект передбачає, що 8 травня не буде вихідним днем.
  Авторами законопроекту є Ігор Мосійчук, Дмитро Лінько (фракція Радикальної партії), Юлія Тимошенко, Ігор Луценко, Іван Крулько, Борис Тарасюк (фракція «Батьківщина»), Борис Філатов, Володимир Парасюк (позафракційні), Андрій Левус, Сергій Висоцький, Михайло Бондар, Володимир Соляр і Михайло Гаврилюк (фракція «Народний фронт»).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code