З турботою про Хортицю

686751865Ситуація, що склалася у Хортицькому Національному заповіднику стала темою прес-конференції, яка відбулася в прес-центрі «Журналіст». Головними доповідачами на зустрічі були Арнольд Сокульський, директор Державного історико-культурного заповідника «Хортиця» у 1970-1979 та 1981-1983 рр., кандидат історичних наук, Костянтин Сушко, генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» у 2005-2007 рр, член Національних спілок – журналістів та письменників України, Олександр Пляха, радник президента громадської організації «Запорізькі обереги».

686751865Ситуація, що склалася у Хортицькому Національному заповіднику стала темою прес-конференції, яка відбулася в прес-центрі «Журналіст». Головними доповідачами на зустрічі були Арнольд Сокульський, директор Державного історико-культурного заповідника «Хортиця» у 1970-1979 та 1981-1983 рр., кандидат історичних наук, Костянтин Сушко, генеральний директор Національного заповідника «Хортиця» у 2005-2007 рр, член Національних спілок – журналістів та письменників України, Олександр Пляха, радник президента громадської організації «Запорізькі обереги». Головною причиною звернення керівників заповідника минулих років до широкого загалу, Міністерства культури, преси стало занепокоєння сучасним становищем та подальшою долею Острова Хортиця – «унікального Дніпрового материка». На їхню думку, методика розбудови заповідника під керівництвом гендиректора Максима Остапенка ігнорує головний постулат: відновлення й облаштування історичного природного середовища. Через що на протязі останніх років не було зведено жодного нового меморіально-туристичного об’єкту, занапащені створені у 2005-2007 роках «Скіфський стан» і «Протовче», що були перлиною Хортиці. Костянтин Сушко зазначив, посилаючись на нещодавно зроблені фотографії, що стан захаращених лісосмуг, розбитих шляхів, зруйнованих козацьких бекетів (оглядових веж) – нагальна проблема, яку треба вирішувати керівнику заповідника та його команді. Концентруючись лише на клопоті навколо Музею історії запорізького козацтва та історико- культурного комплексу «Запорізька Січ», решта території острова – 2359 га – залишається без належної уваги. Арнольд Сокульський, що був першим директором заповідника впродовж 12 років, вважає, що зараз Хортиця втрачає своє козацьке обличчя. Тоді, як саме цей священний острів мав би повернути увагу суспільства до своєї національної історії, бути пам’ятником козацтву в нашій свідомості, в історичній та моральній сфері. Треба повернути духовність, код національної гідності. Але, як вважає А. Сокульський, сучасний статус о. Хортиця, що був змінений у 2012 році, в якому більше не існує визначень «запорізьке козацтво», «запорізька Січ», «пороги», методика теперішнього керівництва, яка частково базується на деяких приватних інтересах, не можуть сприяти розвитку наукової діяльності, туристичного облаштування території тощо. Отож, за зверненням Арнольда Сокульського та Костянтина Сушко до Міністерства культури з проханням зміни генерального директора НЗХ та не бути байдужими до хортицької проблеми, є надія на створення спеціальної комісії для візуального ознайомлення зі станом справ на Хортиці.

Олена Морозова

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code