Журналісти не повинні зловживати правом на оціночні судження

Заява Комісії з журналістської етики

За останні роки в українських медіа активно розвивається такий різновид журналістики, як журналістика думок. Це явище відповідає запитам аудиторії, яка потребує не лише нової інформації, а й професійного аналізу подій. На відміну від журналістики фактів, журналістика думок тісно пов’язана з прізвищем автора. Популярний автор підвищує рейтинг медіа, в якому виступає, та збільшує свою власну аудиторію.

Така популярність в деяких випадках призводить до того, що журналісти нехтують Кодексом етики українського журналіста, вдаючись до перекручування фактів, дискримінації, наклепу, розпалювання ворожнечі.

У зв’язку з цим Комісія з журналістської етики вважає за необхідне висловити свою позицію стосовно відповідальності журналістів і редакцій за такі дії.

Як і кожна людина, журналіст має право вільно висловлювати власні думки з тієї чи іншої теми. Свобода слова та висловлювань є невід’ємною складовою діяльності журналіста, зазначається в п. 1 Кодексу етики українського журналіста. Однак авторський погляд на події не звільняє журналіста та медіа від дотримання етичного кодексу. Кодекс поширюється на журналістику думок так само, як на журналістику фактів.                     Іншими словами, висловлюючи оціночні судження, журналіст має будувати їх на перевірених фактах. Неприпустимим є розповсюдження інформації, що містить упередженість чи необґрунтовані звинувачення (п. 9 Кодексу етики). Не можна вдаватися до безпідставних образ чи наклепу і назвати це оціночними судженнями, суб’єктивною точкою зору тощо.

Журналісти повинні усвідомлювати відповідальність, якщо вони своїми діями посилюють сегрегацію або поляризацію в суспільстві. Ми спостерігаємо приклади, коли, коментуючи актуальні події, журналісти використовують негативні стереотипи стосовно певних груп людей – замість того, щоб розвінчувати ці упередження. Навіть якщо ніхто персонально не поскаржився на програму (публікацію), це не знімає з журналіста чи редакції відповідальності за порушення етики.

Журналістика думок будується на засадах поваги до людської гідності. Критикувати ідеї, погляди – це нормально. Ненормально принижувати людей, які не поділяють погляди автора, і підвищувати власний рейтинг за рахунок знецінення інших.

Редакція може зазначати, що не поділяє позицію авторів, проте медіа несе відповідальність за наслідки сказаного, в тому числі в прямому ефірі, – якщо йдеться про дискримінаційні висловлювання або розпалювання ворожнечі.

Комісія з журналістської етики рекомендує редакційним колективам розробляти єдині правила для авторів, які виступають у жанрі «журналістика думок»: наприклад, настанови для ведучих прямих ефірів або рамкові правила для блогерів. Зберігаючи плюралізм поглядів та свободу слова, редакція має виключити випадки, коли медіа перетворюється на майданчик для поширення упереджених висловлювань або неперевіреної інформації під виглядом оціночних суджень.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code