Вчені США виявили новий потенційно небезпечний вид коронавірусу

Вчені в США визнали можливим існування раніше невідомого науці виду коронавірусу, який міг викликати спалах пневмонії кілька років тому. Про проведене дослідження повідомляє журнал Science.

У роботі групи вчених, яку очолювала Анастасія Власова з державного університету Огайо, уточнюється, що на поточний момент відомі сім видів коронавірусів. Новий вид, про який йде мова, потенційно міг спровокувати пневмонію в Малайзії у 2017-2018 роках: у цей період було зареєстровано вісім випадків захворювання серед дітей.

Подібності в геномі вивчених вірусів дозволяють припустити, що діти могли підхопити вірус через собак. При цьому вчені поки вони не можуть озвучити остаточний висновок з даного питання, так як у них є підстави для сумнівів – вони поки не впевнені, що досліджуваний  вид коронавірусу дійсно має відношення до згаданих випадків. Крім того, на цей момент їм вдалося домогтися виживання коронавірусу в клітинах собаки, але не людини.

У Science нагадали, що схожі дослідження проводять вчені з Університету Флориди: дослідники висунули теорію про те, що спалах пневмонії, зафіксованої на Гаїті в 2014-2015 роках, міг передатися людям від свиней, у яких раніше виявили коронавірус. Однак і в цьому випадку фахівці не можуть відповісти на питання про можливість виживання конкретного вірусу за межами популяції свиней.

Незважаючи на сумніви вчених, автори статті відзначили, що обидва види коронавірусу можуть становити небезпеку завдяки здатності вірусу мутувати. Вони вважають, що навіть теоретично можлива загроза вже є достатньою підставою для проведення вакцинації серед уразливих видів.

За матеріалами Інтернету

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code