Працюєте над брендом роботодавця? 5 HR-трендів 2021, які важливі для співробітників

Згідно з даними Randstad Employer Brand Research (дослідження проводилося методом незалежного опитування більш ніж 190 000 респондентів у 34 країнах світу, що сукупно становлять понад 80 % глобальної економіки), компанії зі слабким брендом роботодавця переплачують співробітникам приблизно 10 % заробітної плати. Ще 80 % керівників зізналися, що сильний бренд роботодавця дозволяє їм наймати хороших працівників. Коронавірус і пандемія підштовхнули сферу управління талантами до розвитку нових трендів, які впливають на бренд роботодавця, – конкуренція за таланти на ринку праці вийшла на новий рівень – завдяки віддаленому формату роботи компанії тепер шукають співробітників не тільки в своєму регіоні, а й за його межами.

Ще одним фактором, що впливає на збільшену потребу в «сильному бренді роботодавця», стала зміна поколінь співробітників. Згідно з даними міжнародних досліджень, покоління Y і Z в найближчі кілька років складуть 75 % ринку робочої сили. Для них вкрай важливо поділяти цінності і смисли, які транслює компанія, «бути на одній хвилі з роботодавцем».

Експерти grc.ua виділили ТОП-5 трендів, які стануть ключовими для ринку праці в 2021-2022 роках.

Працюєте над брендом роботодавця? 5 HR-трендів 2021, які важливі для співробітників

Фокус на поліпшення досвіду співробітників

Досвід співробітника в компанії стає винятковою зоною уваги багатьох роботодавців. Багато компаній тепер вивчають не тільки клієнтський досвід, а й досвід співробітників (Employee Experience), починаючи з перших «точок контакту» ще при підборі, найманні й адаптації і закінчуючи exit-інтерв’ю. Досвід співробітника містить усі точки взаємодії з роботодавцем: навчання, розвиток, побудову кар’єри, взаємодію в команді, управління виконанням, інструменти для досягнення цілей та комунікації. Три кити досвіду співробітника: культура, технології і фізичне робоче середовище – все це вимагає постійного вивчення та поліпшення з боку роботодавця.

2020-2021 роки стали викликом – компанії вчилися, як управляти досвідом співробітника на дистанційці, й управління Employee Experience також перейшло в digital: розсилки, чат-боти, онлайн-формати навчання та комунікацій, VR.

Зарплата – як і раніше вагомий аргумент при виборі роботи, але все частіше пошукачі, ухвалюючи рішення про вихід на роботу, враховують й інші чинники: атмосферу в колективі, стиль управління, цінності компанії. Так, згідно з даними LinkedIn, майже 75% пошукачів вивчають репутацію компанії перед ухваленням рішення про працевлаштування. Аби підвищити шанси компанії знайти і втримати «свого співробітника», HR-експерти рекомендують впровадити в компанії EVP – ціннісну пропозицію для співробітника.

Ще одним ефективним інструментом можуть стати HR-амбасадор компанії і створення спільнот, alumni співробітників (колишніх і наявних). Подібна практика спільнот уже давно успішно впроваджується провідними консалтинговими компаніями світу: наприклад, у PwC, E&Y, Mars і низки інших компаній є свій Alumni Club, в якому колишні співробітники підтримують зв’язок один з одним і компанією.

Працюєте над брендом роботодавця? 5 HR-трендів 2021, які важливі для співробітників

«Нова реальність посилила усвідомлення того, що людський капітал – це головний актив будь-якого бізнесу. Протягом останніх двох років бізнес вчиться балансувати між бізнес- цілями і людьми й будує в нових реаліях організацію майбутнього: нові рольові моделі, нове робоче середовище, нові формати зайнятості, нові підходи до навчання, розвитку, комунікацій», – коментує Лариса Онипко, керівник премії HR-бренд Україна, HR-експерт grc.ua.

Діджитал-рішення

Використання сучасних технологій у залученні, відборі, адаптації та навчанні співробітників (VR, використання штучного інтелекту в оцінці кандидатів, імерсивні ігри, діджитал-аналіз результативності співробітника тощо) не лише підвищує ефективність працівника, а й оптимізує процеси, дозволяючи економити час, ресурси і гроші компанії.

Так, за словами Євгена Бондаренка, HRD «Медіа Група Україна», використання автоматизованих дашбордів допомогло зрозуміти причини звільнення співробітників і знизити ризики відходу персоналу: «До впровадження дашборда дуже часто керівники нарікали, що працівники звільняються через низькі зарплати. Коли ми впровадили дашборди, з’ясувалося, що причин звільнення в компанії кілька: через розмір заробітної плати, з особистих причин, через невиконання планів, через конфлікт у колективі або з керівником тощо. Причому причина звільнення через недостатньо високу зарплату стоїть на четвертому чи п’ятому місці, а атмосфера – на першому».

Працюєте над брендом роботодавця? 5 HR-трендів 2021, які важливі для співробітників

Навчання і розвиток

Ще кілька років тому в HR-фахівців у пріоритеті був розвиток hard skills співробітників. Зараз же прогресивні роботодавці розвивають персоналізоване навчання, впроваджують програми менторингу тощо, роблячи ставку на гармонійний розвиток hard & soft skills. Це, своєю чергою, формує корпоративну культуру компанії, утримуючи і мотивуючи співробітників. «Люди працюють не просто в компанії, а в межах певної корпоративної культури. Кандидати активно шукають інформацію про корпоративну культуру потенційного роботодавця, щоб зрозуміти, наскільки вона їм підходить», – коментує Лариса Онипко.

Зміщення фокуса з employee experience на human experience

Згідно з даними HR Innovation Research, під час пандемії в США більше половини роботодавців скоротили робочий час і надавали спеціальні ресурси для поліпшення ментального і фізичного здоров’я працівників. В Україні, згідно з даними опитування grc.ua, частина компаній також переглянула свої соціальні пакети, зробивши акцент на фізичному і психологічному здоров’ї співробітників. «Питання здоров’я, ресурсу, енергії, комфортного самопочуття і самовідчуття – це головне HR-питання сьогодні», – коментує Марія Гаравська, HR-директор Альфа-банк Україна.

Новий формат роботи

Дистанційна робота, гнучкий графік, можливість комбінувати роботу в офісі й удома – на початку 2020 року для більшості ці слова були рядками з фантастичного роману. Через півтора року такий формат став «новою нормою». Багато міжнародних компаній заявили про свій намір ввести формат віддаленої роботи на постійній основі.

Український бізнес теж підтримує цей тренд. Опитування, проведене серед користувачів порталу grc.ua, показало, що трохи більше третини (35%) роботодавців з числа респондентів повернулися до звичного формату роботи. Ще 27% використовують гібридну форму роботи, і там, де функціонал дозволяє працівникам виконувати робочі завдання у віддаленому режимі, роботодавці розширюють дистанційку. Кожен п’ятий респондент (20%) повідомив, що до остаточної стабілізації ситуації співробітники компанії (всі або більшість) працюватимуть віддалено. А ось 13% роботодавців дозволили ухвалювати це рішення кожному співробітнику особисто: якщо умови дозволяють, то працівник може продовжувати виконувати завдання дистанційно, якщо ні – то може працювати в офісі. Найчастіше така «самостійність», згідно з опитуванням, практикується в IT-компаніях, у консалтингу та інших послугах для бізнесу.

Це дозволяє по-іншому переформатувати організацію бізнес-простору в компаніях: мобільні робочі місця, коворкінговий простір, більше переговорних кімнат.

Працюєте над брендом роботодавця? 5 HR-трендів 2021, які важливі для співробітників

Підбиваючи підсумок, у 2021-2022 роках HR-фахівцям варто звернути особливу увагу на впровадження digital-технологій у процеси адаптації, розвитку та навчання співробітників, розвиток спільнот/бренд-амбасадорів компанії, а також зробити особливий акцент на створення комфортної атмосфери всередині колективу. «Корпоративна культура – це не те, що пишеться в офісах на стінах, а комунікація зі співробітниками, ступінь відкритості й готовність сприймати співробітника як «внутрішнього клієнта», який оцінює роботодавця. Все більше компаній системно працюють з брендом роботодавця і синхронізують бренд роботодавця з бізнес-стратегією, місією і баченням, з HR-стратегією, корпоративною культурою і цінностями, корпоративним брендом. Ця робота стає стратегічним пріоритетом не тільки для HR і маркетингу, а й для керівників компанії. Ми бачимо, як зараз в Україні на наших очах створюється нова індустрія – HR-брендинг. Доказ – попит на Employer Branding фахівців. Раніше тільки в ІТ-компаніях була така посада і підрозділ, зараз же банки, ритейл, промисловість, фарма, агробізнес та інші професійні сфери в обов’язковому порядку включають таких фахівців і такі скіли в команду. Зараз на сайті grc.ua вакансій у сфері Employer Branding більше 150», – коментує Лариса Онипко.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code