Арахамія сказав, що прагне переймати досвід компартії Китаю. В “Слузі народу” виправдовуються

Давид Арахамія. Фото: liga.net

Як повідомляє  Інститут масової інформації Голова парламентської фракції “Слуга народу” Давид Арахамія має намір переймати досвід Комуністичної партії Китаю (КПК) в управлінні економікою та побудові держави. Як передає китайське державне інформагентство Сіньхуа, про це Арахамія сказав в інтерв’ю китайським ЗМІ.

Сіньхуа запевняє, що Арахамія вважає, ніби принципи “Слуги народу” і КПК багато в чому збігаються, оскільки їхнім девізом є служіння народу.

В Україні з’явився переклад книги Сі Цзіньпіна про державне управління (видавництво “Фоліо”), в презентації якого взяли участь українські урядовці та народні депутати. Сіньхуа зазначає, що Арахамія торік прочитав цю книгу і “вирішив сприяти появі українськомовного перекладу, щоб українці змогли дізнатися, як Китай подолав труднощі й досяг стрімкого зростання економіки”.

Низка українських ЗМІ повідомила, що звернулася до Арахамії по коментар щодо цього інтерв’ю, проте він поки що не відгукнувся.

Проте голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко в коментарі Радіо Свобода сказав, що спільними принципами “Слуги народу” та комуністичної партії Китаю є те, що будь-яка партія має працювати в інтересах своїх виборців.

“Китайська Народна Республіка – це торговельний партнер України, економічний партнер, найбільший… Там у нас є економічні контакти, є, скажімо так, політичні. Відбуваються візити, відбуваються розмови. Зокрема, відбувається і певна взаємодія по лінії наших партій. Зрозуміло, що це не є членство в якихось світових комуністичних партіях”, – заявив Корнієнко.

Водночас China.org.cn повідомляє, що лідерка фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко та голова фракції “Опозиційна платформа – За життя” Юрій Бойко взяли участь у саміті Комуністичної партії Китаю і світових політичних партій з нагоди 100-річчя КПК.

Нагадаємо, 25 червня агентство Associated Press із посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що Україна відкликала свій підпис під заявою більш ніж 40 країн щодо розслідування порушення прав людини в китайському регіоні Сіньцзян після погроз Китаю зупинити постачання Україні вакцин проти коронавірусу. Посольство Китаю в Україні заявило, що Пекін не тиснув на Київ з вимогою відкликати підпис.

Демократична спільнота закликає Китай забезпечити безперешкодний доступ міжнародних спостерігачів до Сіньцзян-Уйгурського автономного регіону, де проживають уйгури та інші національні меншини. Деякі правозахисні організації повідомляють про жахливі умови утримання та трудову експлуатацію нацменшин у так званих виховних таборах у Сіньцзяні. Китай відкидає ці звинувачення.

Зазначимо, що ситуація зі свободою слова в авторитарному Китаї також складна. Зокрема, 23 червня в Гонконгу, який є китайською автономією, закрилася єдина продемократична газета Apple Daily, а її головного редактора Йонга Чінг Кі заарештували за підозрою в “змові з іноземними державами або іноземними силами” в межах місцевого закону про нацбезпеку.

Перед тим влада Гонконгу отримала право забороняти фільми, які “ставлять під загрозу національну безпеку”, що викликає побоювання з приводу свободи вираження думок.

Також у Китаї телебачення почало розмивати в кадрі логотипи відомих західних брендів, які виступили проти примусової праці уйгурських меншин.

Крім того, уряд Китаю запровадив нові правила, що вимагають від блогерів та впливових осіб в інтернеті отримувати схвалення від уряду для публікації контенту з певних тем, включно з політикою, охороною здоров’я, економікою та судовою системою.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code