Уряд РФ вчергове розширив економічні санкції щодо України

Уряд Росії розширив економічні санкції щодо України, доповнивши список заборонених для ввезення товарів, в тому числі деякими продуктами харчування. Їх повний перелік розкрито у відповідній постанові, розміщеній на офіційному інтернет-порталі правової інформації.

Таким чином російський уряд доповнив перелік продукції, яку заборонено ввозити з України постановою від 29 грудня 2018 року. 

Це рішення прийнято відповідно до указу президента від 22 жовтня 2018 року «Про застосування спеціальних економічних заходів у зв’язку з недружніми заходами України щодо громадян і юридичних осіб Російської Федерації».

Що увійшло в список
Новою постановою, яка набирає чинності в день офіційного опублікування, в список заборонених для ввезення з України на територію Росії вносяться деякі продукти харчування, серед яких м’ясна продукція, ракоподібні, молюски, цукор, макаронні вироби, ячмінь, томатний кетчуп, майонез, супи і бульйони, інгредієнти для приготування соусів, змішані приправи і смакові добавки, какао-паста.

Крім того, вводиться заборона на ввезення в Росію морозива і деяких видів харчового льоду, мінеральної води, а також газованої з вмістом підсолоджувачів і смакоароматичних речовин, пальмового масла, мюслів на основі обсмажених пластівців зі злакових зерен, продуктів для годування худоби, макухи, ферменти і ферментні препарати.
До переліку включено і непродовольчі товари. Тепер в Росію з України не можна буде ввозити лісоматеріали товщиною в шість сантиметрів, ящики і коробки, пакувальні кліті, барабани та аналогічна тара з деревини, піддони та інші завантажувальні щити і дерев’яні обичайки.

Чому вводяться обмеження
Обопільні обмеження на ввезення товарів між Росією і Україною вводилися, а потім багаторазово продовжувалися і розширювалися після приєднання Криму до Росії в 2014 році і через конфлікт на південному сході України. Росія неодноразово вказувала, що не має відношення до збройного протистояння, а приєднання Криму пройшло на законних підставах, і вводила контрсанкції, в тому числі ембарго на ввезення ряду продуктів.

Що робить Україна
Київ наприкінці березня в черговий раз посилив санкції проти Росії, заборонивши ввезення з країни пшениці, жита і соняшникової олії. Також перелік заборонених до ввезення в Україну товарів поповнився газетним і туалетним папером, крафт-папером, косметичними серветками, рушниками для рук, скатертинами, миючими засобами, ящиками, коробками, мішками, пакетами, інструментами для буріння, колесами і їх частинами тощо.

При цьому з 1 лютого Україна на тлі дефіциту вугілля відновила закупівлю електроенергії в Росії. Тоді виконуючий обов’язки міністра енергетики Юрій Вітренко назвав угоду неминучою, оскільки республіка як і раніше знаходиться в загальній енергосистемі з Росією і Білоруссю. За його словами, щоб уникнути закупівель, Україна повинна підключитися до Європи. До цього заступник міністра енергетики Віталій Шубін вказував, що процес займе близько трьох років.

Оборот між країнами
Як заявляв раніше віце-прем’єр Росії Олександр Новак, незважаючи на політичні розбіжності, торгово-економічний оборот між Росією і Україною зберігається, російські товари і послуги купують багато українських державних і приватних компаній: Центренерго, Енергоатом, підприємства бізнесменів Рената Ахметова, Ігоря Коломойського. Крім того, підкреслив він, в Росії працює понад трьох мільйонів мігрантів з України.

При цьому в лютому заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, торговий представник України Тарас Качка заявляв, що в 2020 році Україна різко скоротила економічну залежність від Росії. Імпорт знизився відразу на 35 відсотків, до 8,4 відсотка в загальній структурі, а експорт склав лише 5,5 відсотка. Однак головним торговим партнером України залишається Євросоюз, на який припадає 40,7 відсотка торгового обороту.

Джерело: Інтернет

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code