Нагірний Карабах: загострення конфлікту

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров і глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу обговорили загострення конфлікту в Нагірному Карабасі. Про це повідомляється на сайті російського дипломатичного відомства.

У повідомленні зазначається, що Лавров «висловив серйозну заклопотаність у зв’язку з триваючими широкомасштабними бойовими діями на лінії зіткнення та інформацією про вбитих і поранених». Російська сторона закликала до якнайшвидшого припинення вогню і запевнила в готовності виступати посередником у врегулюванні конфлікту.

Раніше стало відомо, що Туреччина готова надати Азербайджану будь-яку підтримку в ситуації з Нагорним Карабахом.

Про нове загострення конфлікту стало відомо  27 вересня. Азербайджан оголосив про обстріл з боку військ Вірменії, що спричинило  жертви серед мирного населення, і почав військову операцію на кордоні. У Вірменії оголошено повну мобілізацію, влади спірного регіону повідомляють про загиблих вірменських солдатів і цивільних.

У 1991 році Нагірний Карабах проголосив незалежність від Азербайджану. Баку спробував повернути регіон силою, спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і невизнана Нагірно-Карабахська Республіка за посередництва Росії підписали протокол про перемир’я. Періодично військові дії поновлюються. У липні цього року сталися зіткнення на вірмено-азербайджанському кордоні, приблизно в 300 кілометрах від Карабаху. Число загиблих з обох сторін склало 18 осіб.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code