Ірина Сисоєнко: «РАЗОМ МИ — СИЛА»

   sisoenko В українському політикумі вкрай мало жінок. Втім, є надія, що ситуація буде змінюватися і прекрасна половина людства посідатиме гідне місце у політичному та громадсько-суспільному житті країни.
    Ірина Сисоєнко належить до нової генерації громадських та політичних діячів, які все впевненіше заявляють про себе. Молода, енергійна, високоосвічена, з прогресивними поглядами на те, якою має бути Україна, Ірина Володимирівна переконана, що майбутнє України – за професіоналами патріотичного спрямування. Можливо, варто прислухатися до її думки, адже в арсеналі цієї молодої жінки чималий досвід…

     sisoenkoВ українському політикумі вкрай мало жінок. Втім, є надія, що ситуація буде змінюватися і прекрасна половина людства посідатиме гідне місце у політичному та громадсько-суспільному житті країни.
    Ірина Сисоєнко належить до нової генерації громадських та політичних діячів, які все впевненіше заявляють про себе. Молода, енергійна, високоосвічена, з прогресивними поглядами на те, якою має бути Україна, Ірина Володимирівна переконана, що майбутнє України – за професіоналами патріотичного спрямування. Можливо, варто прислухатися до її думки, адже в арсеналі цієї молодої жінки чималий досвід.
    Сьогодні вона – відомий правозахисник, юрист, партнер адвокатської компанії «Бабич, Сисоєнко та партнери», генеральний директор та керівний партнер Патентно-юридичної агенції «Бренд Групп», патентний повірений України.
     У травні цього року Ірина Сисоєнко боролася за місце депутата КМДА. Про перший досвід політичної боротьби, громадянську позицію провозахисника та складові життя учасного громадського і політичного діяча з Іриною Володимирівною спілкувалася журналіст «Оксамиту» Наталія Сухоліт.
«Оксамит»: – Назвіть, будь ласка, причини, які спонукали Вас до активної участі у політичному та громадському житті України?
Ірина Сисоєнко: – Я присвятила своє життя захисту прав людини та законних інтересів підприємств, знаю, які права мають громадяни і те, як їм допомогти. У передвиборчий період довелося зустрічатися із величезною кількістю людей. І я була вражена безправністю нашого населення, відсутністю знань про свої права.
«О»: – Вибори відбулися. Як Ви розцінюєте їхні результати?
І.С.: – За цей час я отримала безцінний досвід, хоча й не стала депутатом КМДА. Проте моя допомога громадянам не обмежилася передвиборчим періодом. Була створена безкоштовна юридична консультація для мешканців Святошинського району, де можна отримати правову допомогу із вирішення побутових питань, у тому числі питань із боротьби з незаконною забудовою прибудинкових територій та з неналежним виконанням зобов’язань комунальних служб.
«О»: – Чи існує на Вашій виборчій дільниці якась одна загальна проблема, з якої зверталося багато людей?
І.С.: – Якби існувала одна чи дві такі проблеми – все було б набагато простіше. На жаль, громадяни звертаються з дуже багатьох причин. Майже на кожному кроці трапляється пасивність та байдужість у роботі комунальних та державних служб. Наприклад, у сфері меценатства. Благодійників і так небагато. А їм на цьому шляху створюють практично непереборні перепони численні бюрократи та чиновники. Я сама витратила не тільки чимало коштів, але й багато часу, сил та нервів на переконання та доводи. З власного досвіду знаю, як іноді складно втілити у життя меценатські проекти. І такий стан речей треба змінювати. Суспільство та органи влади мають у будь-який спосіб сприяти та заохочувати таких людей, створювати передумови та сприятливий клімат.
«О»: – Святошинський район загалом та Академмістечко зокрема – це території, на яких розкинулися реліктові ліси, яким більше 150 років. Сьогодні йде активна забудова, і ці унікальні масиви поступово знищуються…
І.С.: – Екологічна проблема у Києві – одна із тих, на які треба звертати особливу увагу. Доводиться спостерігати за неуважністю, а то й недбалістю. Будуються великі житлові масиви, але прибудинкові території для парків, скверів та дитячих майданчиків не передбачені. Власне, як і для всієї інфраструктури – дитячих садочків, шкіл, лікарень та поліклінік. Хіба що, для приватних. Та далеко не кожна родина може дозволити собі приватний дитячий садок. Все це мої клопотання та турботи. Я постійно спілкуюся із керівництвом району, тримаю на контролі ці питання, беру участь у зустрічах із громадськістю та відстоюю їхні інтереси. Зони відпочинку мають бути біля кожної багатоповерхівки, а унікальні ліси Святошино обов’язково треба зберегти для наших дітей та нащадків.
«О»: – Якими якостями, на Вашу думку, має володіти народний обранець?
І.С.: – Дякую за правильне запитання. Найперше – це порядність та відповідальність. Травень минув у обіцянках, і їх було багато. Тепер побачимо, як вони будуть виконуватися. Обираючи депутата, ми даємо йому великий аванс. І від того, як політик буде реалізовувати свої передвиборчі програми, залежатиме життя суспільства у найближчий час. Саме тому порядність – це першооснова. Друга важлива і необхідна риса політика – високий професіоналізм у своїй справі, досвід роботи і наявність реалізованих проектів, які якнайкраще характеризуватимуть його як професіонала у своїй сфері. Крім того, в сучасних умовах громадський та політичний діяч просто зобов’язаний добре знати закони. Адже без цих знань будь-яка гарна справа може зайти у глухий кут, зависнути саме на законодавчому рівні. Вважаю, що від того, скільки фахівців прийде у вищі законодавчі органи залежатиме успіх та процвітання України у майбутньому.
«О»: – Напередодні 25 травня Ви сприяли відкриттю каплички у Святошинському районі…
І.С.: – Я – віруюча людина, і тому, коли до мене із такою ініціативою звернувся архієпископ Олександр – відразу погодилася допомагати. Будівництво Храму Божого – це найголовніша справа у житті кожної людини. Бо Храм – це місце, куди люди приходять молитися, збагачуватися духовно. Мені дуже хотілося, аби в нашому мікрорайоні з’явився ще один осередок духовності, який залишиться у спадок дітям.
«О»: – Відомо, що Ви активно сприяєте у розв’язанні складних юридичних питань медичним працівникам та закладам.
І.С.: – Медицина сьогодні – одна із найважливіших і проблемних сфер у суспільстві. Думаю, що кожен мав із цим справу. Але мало хто замислювався над тим, що й лікарі потребують захисту та підтримки саме з юридичної точки зору. Наша компанія «Бабич, Сисоєнко та партнери» спеціалізується на допомозі лікарям та медичним закладам. Також був створений Благодійний фонд «Захисту прав медичних працівників», куди може звернутися за допомогою кожен лікар. Крім того, ми проводимо для медичних закладів семінари та конференції, допомагаємо із профільною літературою, постійно інформуємо про зміни законодавства.
«О»: – Вже стало традицією, що питання виховання та освіти дітей найчастіше адресують саме жінкам-політикам. Тож якими принципами слід керуватися, аби виховувати маленьких українців справжніми громадянами та патріотами?
І.С.: – Як мати, переконана, що будь-яке виховання починається із родини. Саме у колі батьків дитина черпає ті беззаперечні цінності, які сприятимуть вихованню високоморальної людини, громадянина і патріота. Дитина бере з батьків приклад, рівняється на них. Саме тому бути батьками – це величезна відповідальність, яку неможливо перекласти на чужі плечі. Безумовно, що велике значення відіграє шкільне і особливо позашкільне виховання. Хоча за останні роки кількість гуртків та секцій суттєво зменшилася. Особливо це стосується безкоштовних закладів. Тому ця тема також мене хвилює. Переконана, що сприяння якомога ширшому і всебічному вихованню дітей – надзвичайно важливий напрям, який потребує особливого підходу, розуміння специфіки і соціальної захищеності. Коли дитина відчуває справжню турботу, то її відданість і довіра стають безмежними.
«О»: – У статтях, які стосуються Вашої діяльності, часто згадують про батька, який відіграв свого часу мало не головну роль у виборі професії…
І.С.: – Так. Власне формування та становлення як особистості відбулося саме завдяки батькам (замислюється, посміхається з теплом в очах). Мене часто запитують: звідки у вас стільки бажання допомагати людям? Відповідь завжди одна: так мене виховали батьки. Тато був і є тим, хто особистим прикладом навчав і вкладав життєві принципи, вчив багато працювати, а головне, він завжди професійно ставиться до кожної своєї справи, цьому вчив і мене. Він відповідальна та порядна людина. Багато людей йому вдячні за його працю, а це дуже важливо. Мама – безкінечна мудрість і океан любові до дітей та онуків, всю себе вона реалізувала в родині, навчила нас завжди підтримувати один одного.
«О»: – Чи є у Вашому напруженому житті час для захоплень та хобі?
І.С.: – Вільного часу вкрай мало. Однак, коли випадає можливість, віддаю перевагу подорожам. І мандрую не тільки за кордон. Дуже люблю Україну, адже у нас дивовижна країна – багата на історію та культуру, із унікальною природою та мальовничими куточками.
«О»: – Ваші улюблені міста на мапі України?
І.С.: – Моє рідне місто – Миколаїв, Харків. Полтава, Донецьк. Та, як на мене, кожне місто – неповторне, має власний шарм і атмосферу. Я справді насолоджуюся прекрасними площами та вулицями, пам’ятками архітектури, монументами. До того ж, маючи декілька вільних годин, із задоволенням відвідую театри та виставкові зали, галереї. Мені цікаво, як працюють українські дизайнери. Взагалі, все, що створено українськими митцями, має для мене особливий сенс та значення. Я не просто люблю, а відчуваю особливу енергетику та пульс їхніх творів.
«О»: – Наостанок, дайте пораду читачам «Оксамиту» як віднайти рівновагу та не впасти у депресію у наш нелегкий та суперечливий час?
І.С.: – Дійсно, нам усім доводиться переживати дуже складні часи. Найперше, кожен має поставити собі питання: а що я зробив, аби ситуація змінилася? Кого підтримав? Чим сприяв? Саме це й відволікатиме від упадницьких думок, надаватиме сил. Також дуже важливо підтримувати одне одного. Адже тільки разом ми – сила. Кожен раз, коли навертаються погані думки та смуток, треба пам’ятати, що поряд є хтось, кому набагато гірше. А підтримка має бути на всіх рівнях. І якщо немає можливості сприяти фінансово, то навіть гарне і тепле слово може стати для когось рятівним колом, допоможе вистояти і перемогти. Коли допомагаєш більш слабшому, в самого беруться сили і віра в те, що все буде добре. І, звичайно, не забувати просити милості у Бога, адже через молитви Бог чує про наші потреби.

Довідка: Ірина Сисоєнко. Патентний повірений України № 347.
Генеральний директор та керівний партнер патентноюридичної
агенції «Бренд Групп». Закінчила Міжнародний Соломонів
університет (диплом бакалавра права), Національну академію
внутрішніх справ України (диплом спеціаліста права) та Інститут
інтелектуальної власності і права (диплом магістра права з
відзнакою в сфері інтелектуальної власності).
Довгий час працювала в судовому відділі Державного
департаменту інтелектуальної власності України.
Ірина Сисоєнко – член Асоціації юристів України, автор
численних статей про захист прав інтелектуальної власності.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code