30 березня відбувся брифінг заступника міністра охорони здоров’я, головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 30 березня в Україні 480 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 11 летальних, 6 пацієнтів одужало. За добу було зафіксовано 62 нових випадки. Про це сказав заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко під час чергового брифінгу, який транслював телеканал «Прямий».

Підозри на коронавірусну інфекцію COVID-19 продовжують фіксуватися і перевірятися. Зокрема Віктор Ляшко наголосив, що по всій країні діють жорсткі вимоги і покарання щодо карантину. 29 березня уряд прийняв Постанову про обов’язкову обсервацію тих громадян, які повертаються з-за кордону.

Особливу увагу заступник міністра звернув на лікарів, які працюють в умовах карантину: «Наш пріоритет номер один зараз зберегти команду лікарів, зберегти здоров’я медпрацівників, вирішити їхні нагальні проблеми для того, щоб наша система охорони здоров’я при боротьбі з коронавірусною хворобою не зазнала колапсу».

Також Віктор Ляшко повідомив, що за його дорученням керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації державного рівня, у всіх областях України створені мобільні бригади, які виїжджають на виклик сімейного лікаря, екстреної медичної допомоги та інших медичних працівників до пацієнтів з підозрою на COVID-19 для забору зразків на проведення досліджень у лабораторії. Таких мобільних бригад вже є 567. Їх кількість буде збільшуватися.

“Це ті бригади, які будуть виїжджати на місце дислокації пацієнта, забирати зразки і потім логістичними шляхами передавати їх до вірусологічних лабораторій, які проводитимуть дослідження. Система організована, алгоритми працюють”, – сказав він.

На сайті МОЗ та обласних управлінь працюють телефонні «гарячі лінії», які приймають звернення та скарги громадян про випадки відмови від проведення дослідження на коронавірусну інфекцію, за наявності симптомів.

Крім того, заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив на брифінгу: “Було визначено лікарні так званої першої хвилі, їх понад 240, які призначені для прийому хворих з коронавірусною інфекцією. До цих лікарень можуть додаватися інші заклади…. Але ми говоримо про ті 240 закладів охорони здоров’я, які є в підпорядкуванні структурних підрозділів обласних державних адміністрацій. І саме вони будуть по маршруту пацієнта першими приймати хворих на коронавірус”.

Він зазначив, що ці лікарні доступні, їх перелік є на сайті МОЗ. Кожен самостійно може відслідкувати кількість апаратів штучної вентиляції легень, кількість лікарів, медичних працівників тощо.

Відповідаючи на запитання журналістів чиновник повідомив, що кожна вірусологічна лабораторія може робити як мінімум 200 текстів на добу, у той же час є потужніші лабораторії, які спроможні робити до 2000 текстів. Екстрена бригада, яка створена при МОЗ, об’їжджає по всіх обласних лабораторіях і допомагає налаштувати тестування на тих приладах, які існують.

Щодо забезпечення тестами. Сьогодні є 50 тисяч тестів, очікуємо ще 100 тисяч. До кінця тижня надійде ще 20 тис. наборів для ПЦР-діагностики, які дозволять зробити 2 млн  досліджень пацієнтам.

Чи доцільне тотальне ПЛР-тестування тих, хто повертається з-за кордону? На це запитання Віктор Ляшко відповів, що  не тестуватимуть всіх громадян, тому що це економічно і епідемічно не обґрунтовано. Правильно для тих хто повернувся в Україну – двотижнева обсервація.

За інформацією МОЗ з 29 березня Україна працюватиме за оновленими медичними стандартами надання медичної допомоги хворим на COVID-19. Зокрема, МОЗ України оновив алгоритми амбулаторно-поліклінічної допомоги пацієнтам з підозрою на COVID-19.

Відповідно до цих алгоритмів, пацієнтів з легкою формою захворювання, які не мають ризику ускладнень, а також пацієнтів, що одужують та вже не потребують цілодобового нагляду лікарів, рекомендовано лікувати амбулаторно, тобто в домашніх умовах.

При цьому лікарі забезпечують постійний контроль поточного стану пацієнта і його контактних осіб за телефоном та/або можуть здійснювати виїзні консультації з дотриманням правил інфекційного контролю. Медичні працівники, які надають медичну допомогу за місцем проживання, і контактні особи пацієнта обов’язково мають використовувати засоби індивідуального захисту.

/http://oksamyt.org

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code