Кузьма Скрябін. Пам’ятаємо…

clip imageНа небесах 2 лютого загорілася нова зірка – це зірка Кузьми Скрябіна, який відійшов від нас в інший світ. Він загинув у жахливому ДТП біля села Лозоватка Криворізького району на Дніпропетровщині. Сталося зіткнення позашляховика, яким керував співак, та вантажівки-молоковоза.Травми, отримані Кузьмою, виявилися несумісними з життям. Музикант загинув на місці…

 clip image     На небесах 2 лютого загорілася нова зірка – це зірка Кузьми Скрябіна, який відійшов від нас в інший світ. Він загинув у жахливому ДТП біля села Лозоватка Криворізького району на Дніпропетровщині. Сталося зіткнення позашляховика, яким керував співак, та вантажівки-молоковоза.Травми, отримані Кузьмою, виявилися несумісними з життям. Музикант загинув на місці.
     Кузьма Скрябін – це сценічний псевдонім Андрія Кузьменка, талановитого самобутнього хлопця, який народився 17 серпня1968 року у Самборі Львівської області. Андрій, як і всі хлопці у дитинстві, не був надто слухняний. Іноді і в кутку стояв, і паском отримував. Добре вчився, полюбляв фізичні навантаження, займатися спортом, був кандидатом у майстри спорту з біатлону. Завдяки маминим старанням закінчив музичну школу по класу фортепіано, а вже потім і стоматологічний факультет у медінституті Львова. Батьки прагнули, щоб син став лікарем, але доля вирішила інакше. У 1998 Андрій Кузьменко створив власний гурт «Скрябін», став його солістом – Кузьмою Скрябіним. За довгий період існування групи багато її учасників змінилося, але Кузьма незмінно очолював гурт і не поступався своїми принципами.
     Кузьма Скрябін, як звикли його називати у народі,– це і талановитий співак, і класний телеведучий, і вмілий продюсер, і початківець-письменник, і зразковий сім’янин, і просто хороша людина. Вже давно його пісні вивчили напам’ять безліч шанувальників. Майже все своє життя Кузьма присвятив музиці. Сам писав слова і музику для пісень, які потім ставали хітами. Він допомагав новоствореним гуртам. Був ведучим телепрограм «Шанс» і «Шиканемо».
     clip image001У 2006 році видав книгу «Я, Побєда і Берлін». У матеріалах Вікіпедії зокрема сказано, що це — літературний дебют українського співака та шоумена. До збірки увійшли дві повісті: «Я, «Побєда» і Берлін» та «Місто, в якому не ходять гроші», а також тексти відомих пісень гурту«Скрябін». Книжка пройнята яскравим відчуттям гумору, веселим настроєм і її можна віднести до жанру пригоди та гостросюжетний трилер.
Андрію Кузьменку справді дуже подобалося подорожувати, дізнаватися щось цікаве і нове, насолоджуватися шаленими емоціями. Його кумиром ще з дитинства була Барбара    Брильська, саме на її честь він назвав свою доньку. У своїх поглядах Андрій, як громадянин, як митець, був відвертим. Він не боявся казати те, що думав, що вважав правильним. В останньому інтерв’ю щодо діяльності наших парламентарів під час війни, яка майже рік точиться на Донбасі, зауважив: «Ні один депутат, який просиджував там штани і крав у нас бабки не зробив нічого, щоб цієї війни не було». Через важке становище українських бійців з амуніцією та зброєю, Кузьма всіма силами допомагав воїнам у зоні АТО. Кошти, зароблені на концертах, віддавав воїнам і потерпілим. Він підтримував їх не лише матеріально, але й морально. Підтвердженням цього є остання композиція Андрія – «Історія», присвячена подіям на Майдані:
«Де правду шукати, коли брат на брата
Я хочу тут жити, а не стріляти
Де правду шукати, у кого питати
Я хочу тут жити, а не вмирати…»
Народ полюбив його за відкриту душу, за щире серце, за «простяцькі» манери і за небайдужість.
У народі кажуть, що першими зі світу живих йдуть найкращі. Так сталося із нашим Кузьмою…

Ольга Котляр,
студентка II курсу
Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code