Росія висилає з країни чеських дипломатів

Москва оголосила персонами нон грата 20 співробітників посольства Чехії. Дипломати повинні покинути країну до кінця дня 19 квітня.

Як розповів глава міжнародного відділу адміністрації чеського президента Рудольф Йіндрак, після висилки в посольстві залишиться працювати всього п’ять осіб. За його словами, з Росії вислали всю політичну частину диппредставництва. «На те, щоб вони покинули територію РФ, їм надано 24 години, тоді як вислані з Чехії російські дипломати отримали 48 годин», – вказав чиновник.

Раніше Чехія вислала 18 росіян через підозри у співробітництві з російськими спецслужбами.

Дії Москви стали відповіддю на аналогічне рішення чеської сторони. 17 квітня Прага оголосила, що висилає з країни 18 російських дипломатів. Їх підозрюють в роботі на російські спецслужби, які Чехія вважає причетними до вибуху в Врбетице у 2014 році.

«Є обґрунтована підозра в причетності російських офіцерів до вибуху складу боєприпасів у Врбетице у 2014 році. Було завдано величезної шкоди. Але перш за все – там загинули два наших співвітчизника», – заявив чеський прем’єр-міністр Андрій Бабіш.

Вибух стався 16 жовтня 2014 року. Вибухнули, ймовірно, десять тисяч кілограмів боєприпасів, включно з ракетами середньої дальності. У результаті загинули двоє людей. Причина вибуху досі залишалася невідомою; за однією з версій, він стався через недбалість робітників. Крім того, 3 грудня того ж року під Врбетице стався другий вибух на складі, де теж зберігалося понад десять тонн вибухових речовин.

За підозрою в диверсії чеська поліція оголосила в розшук росіян Петрова і Боширова, відомих по «справі Скрипаля»

Представники чеських спецслужб заявили, що на місці вибуху у Врбетице у жовтні 2014 року нібито знаходилися росіяни Олександр Петров і Руслан Боширов, яких Лондон звинувачує в отруєнні колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля в 2018 році. У заяві спецслужби йдеться, що два росіянина відвідали склад, який був проданий з аукціону іноземним покупцям, за день до вибуху і заклали там вибухівку.

Поліція Чехії оголосила Петрова і Боширова в розшук. Ордер видав Національний центр по боротьбі з організованою злочинністю Служби кримінальної поліції і розслідувань «у зв’язку з розслідуванням обставин тяжкого злочину». За твердженням поліції, Петров і Боширов у жовтні 2014 року в’їжджали на територію Чехії.

За версією слідства, російська розвідка планувала організувати вибух після того, як боєприпаси будуть доставлені в Болгарію. Передбачається, що вантаж призначався підприємцю Еміліану Гебреву, якого намагалися отруїти в 2015 році. Болгарія в спробі отруєння звинуватила російську сторону. ЗМІ також вказують, що склад міг повністю належати Гебреву, бізнесмен нібито продавав зброю і боєприпаси владі України.

Скрипаль і його дочка Юлія були знайдені без свідомості на лавці в британському Солсбері 4 березня 2018 року. Фахівці з’ясували, що вони були отруєні нервово-паралітичною речовиною «Новачок». Лондон звинуватив у трагедії Москву і назвав передбачуваних винуватців – Петрова і Боширова. Згідно з розслідуванням Bellingcat і The Insider, Боширов насправді є кадровим співробітником російської військової розвідки полковником Анатолієм Чепігою, а Петров – військовим лікарем, співробітником ГРУ Олександром Мишкіним.

Росія ж вважає звинувачення абсурдними. У МЗС Росії був викликаний посол Чехії Вітезслав Півонька. Йому висловили рішучий протест у зв’язку з висилкою дипломатів і звинуваченнями в причетності до вибуху на складі боєприпасів.

У Вашингтоні підтримали рішення Чехії щодо висилки російських дипломатів. «США підтримують Чехію в її рішучому відповіді на підривні дії Росії на чеській території», – зазначив представник Держдепартаменту Нед Прайс. Він додав, що необхідно діяти рішуче у відповідь на дії Москви, «які ставлять під загрозу територіальну цілісність, енергетичну безпеку або життєво важливу інфраструктуру наших союзників і партнерів».

Через дипломатичний скандал «Росатом» може втратити контракт в Чехії.

Одним з наслідків звинувачення російських спецслужб в причетності до вибуху з великою ймовірністю стане заборона на участь російської держкорпорації «Росатом» в тендері на будівництво нового енергоблоку АЕС «Дуковани». Про це заявив віце-прем’єр Чехії і глава Мінпромторгу Карел Гавлічек.

В інтерв’ю газеті Pravo він оголосив про швидке, протягом найближчих декількох днів, офіційне виключення російської держкорпорації «Росатом» з числа кандидатів на будівництво АЕС «Дуковани» на південному сході республіки. За його словами, участь компанії в якості субпідрядника також буде неможливою: ніхто із запрошених до тендеру кандидатів не стане задіяти представників Росії.

До цього Гавлічек відзначав, що дані про причетність Росії до вибуху – дуже серйозна інформація, і будь-яка подібна дія, в разі його підтвердження, повинна мати свої наслідки. Він додав, що чеська влада прийматиме рішення про участь іноземних компаній у тендерах на підставі інформації від спецслужб країни.

Контррозвідка і розвідка Чехії протягом довгого часу домагаються від уряду відсторонення російських компаній від конкурсу через потенційні загрози національній безпеці.

НАТО підтримує Прагу в розслідуванні дій російських спецслужб.

Альянс пояснив, що вважає зловмисними дії російських дипломатів, висланих з країни за підозрою в роботі на спецслужби і організації вибухів у Врбетице в 2014 році. Вони «відповідають моделі небезпечної поведінки Росії», заявив представник НАТО. «Альянс висловлює підтримку близьким загиблих під час вибуху в Врбетице. Винні мають бути притягнуті до відповідальності », – йдеться в повідомленні.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code