У Німеччині назвали три умови, за яких Росія зможе завершити будівництво газопроводу «Північний потік-2»

У Німеччині назвали три умови, за яких Росія зможе завершити будівництво газопроводу «Північний потік-2». Своєю думкою з цього приводу поділився зі Spiegel глава Мюнхенській конференції з безпеки Вольфганг Ішингер.

Як зазначив Ішингер, в даний час ряд європейських країн і США чинять на Німеччину серйозний тиск, намагаючись зупинити реалізацію проекту. Однак, вважає він, відмова від російського газопроводу – «дуже погана ідея», оскільки це може призвести до хворобливого судового процесу.

У той же час, на думку дипломата, існує варіант, при якому будівництво «Північного потоку-2» все ж буде завершено – для цього необхідно зробити три кроки. Так, Німеччині доведеться впровадити механізм екстреної зупинки роботи газопроводу, при цьому забезпечивши ЄС доступ до нього.

Також, вважає Ішингер, Німеччина могла б запропонувати Євросоюзу і США «Євроатлантичний енергетичний договір», який проголошував би якнайшвидший перехід до поновлюваних джерел енергії, зміцненню цілісності європейського газового ринку і посилення підтримки України і її економічного розвитку. Надалі, на думку дипломата, до такої угоди могла б приєднатися і Москва. Крім того, за словами Ішингера, Берлін міг би пов’язати запуск «Північного потоку-2» з виконанням Москвою ряду політичних умов.

Раніше в лютому міністр охорони навколишнього середовища ФРН Свен Шульце заявила, що в разі зупинки будівництва «Північного потоку-2» Німеччина може зіткнутися з позовами про відшкодування шкоди в міжнародних арбітражних судах.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code