Росія заявила про вихід з Договору з відкритого неба

Росія розпочинає процедури по виходу з Договору про відкрите небо (ДВН), який дозволяє розвідувальні польоти країн-учасниць над територією один одного. Про це заявило Міністерство закордонних справ Росії, відповідне повідомлення розміщене на сайті відомства.

За словами МЗС Росії, вихід США з угоди в минулому році серйозно порушив баланс інтересів країн-учасниць. У відомстві підкреслили, що Москва висувала різні пропозиції щодо підтримки життєздатності договору, але жодна не знайшла відгуку у союзників Вашингтону, що залишилися в угоді.

У зв’язку з відсутністю прогресу в справі усунення перешкод для продовження функціонування Договору в нових умовах, 15 січня у МЗС Росії заявили про початок внутрішньодержавних процедур щодо виходу Російської Федерації з ДВН.

Після закінчення процедур Росія офіційно повідомить країни-депозитарії угоди: Канаду і Угорщину.

США завершили процедури по виходу з Договору про відкрите небо 22 листопада минулого року. Своє рішення американська сторона пояснила тим, що Москва не дотримується пунктів угоди. Білий дім також заявив, що Росія під час польотів над США стежила за місцезнаходженням американського президента Дональда Трампа.

Москва звинувачення Вашингтона відкидає. У МЗС Росії вважають вихід США з угоди корисливим. При цьому в Міноборони Росії припустили, що реальна причина виходу США з угоди полягає в бажанні повністю контролювати космос. Начальник Національного центру по зменшенню ядерної небезпеки Сергій Рижков також припустив, що Вашингтон вирішив заборонити розвідувальні польоти Росії над своєю територією через побоювання, що переваги російської сторони в отриманні інформації зросли.

Обраний президент США Джо Байден заявляв раніше, що підтримує Договір про відкрите небо. Політик заявляв, що союзники Вашингтона хочуть, щоб США залишилися в договорі. За його словами, в іншому випадку угода може потерпіти крах. Вихід з договору загострить зростаючу напруженість у відносинах між Заходом і Росією і збільшить ризик прорахунків і конфліктів.

Москва сумнівається в готовності Байдена повернутися в договір.

Після остаточного виходу США з угоди деякі американські сенатори закликали майбутню адміністрацію Байдена знову приєднатися до договору.

Однак в Москві сумніваються, що Вашингтон повернеться в угоду з приходом нової адміністрації. Директор департаменту з питань нерозповсюдження та контролю над озброєннями МЗС Росії Володимир Єрмаков зазначив, що після виборів новообраний президент жодного разу не торкався теми угоди. «Тому робити прогнози передчасно», – сказав дипломат.

Договір про відкрите небо укладено у 1992 році між країнами НАТО і колишнього Варшавського договору. Угода набула чинності  2002 року. Згідно з документом,  34 країни-учасниці можуть здійснювати розвідувальні польоти над територією один одного, щоб стежити за військовою діяльністю і дотриманням діючих договорів у галузі контролю над озброєннями. Договір був покликаний зміцнити довіру між недавніми противниками.

ДВН – далеко не єдина угода в сфері контролю над озброєннями, що виявилося на межі колапсу протягом  останніх років. У 2019 США в односторонньому порядку покинула договір про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД). Крім того, США і Росія так і не домовилися про продовження Договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО, неофіційна назва – СНО-3), дія якого закінчується у лютому 2021 року.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code