Як відомо, під час локдауну дозволено торгувати тільки: продуктами харчування, лікарськими засобами, виробами медичного призначення, засобами гігієни, побутовою хімією, засобами зв’язку, друкованими ЗМІ, ветеринарними препаратами, кормами, насінням, засобами захисту рослин (на торгових площах, не менше 60% яких призначені для торгівлі такими товарами).

Торгівля іншими групами товарів може здійснюватися тільки через адресну доставку замовлень.

Як пояснив Степанов, ряд товарів заборонили продавати в супермаркетах не тому, що через них коронавірус активніше поширюється. Зроблено це було для того, щоб громадяни спеціально не їхали в магазин за зазначеними товарами.

“Ні, COVID-19 не поширюється активніше на іграшках, шкарпетках або батарейках, в порівнянні з кормами для тварин або насінням. Логіка тут зовсім в іншому, і вона абсолютно очевидна, вона ґрунтується на законах епідеміології. Наприклад, є супермаркет, в ньому є товари на будь-який смак і будь-яку потребу. І є 100 людей, яким потрібно придбати різні товари. 20 людей підуть у супермаркет, щоб купити їжу, ще 20 підуть, щоб придбати засоби гігієни. Наступні 20 підуть у супермаркет, щоб купити новий посуд або предмети побутової техніки, а решта – щоб придбати одяг, батарейки, шкарпетки”, – зазначив Степанов.

“Якщо ми забороняємо реалізацію певних товарів у приміщенні магазину, то люди, яким вони необхідні, замовляють їх через інтернет-магазин і не будуть контактувати з іншими, наражаючи на небезпеку інфікуватися COVID-19. Тобто зі 100 людей, які могли бути в супермаркеті і контактувати між собою, в супермаркеті буде лише 40. Імовірність того, що вони інфікуються або інфікують оточуючих, зменшується просто в рази”, – додав очільник МОЗ.

Крім того, міністр навів приклад, що люди, які хочуть купити дитині іграшку і не мають потреби йти за продуктами харчування, тепер не підуть за іграшкою в супермаркет, а дочекаються завершення жорсткого карантину або замовлять товар через інтернет.