Перемога консерваторів у Литві. Що чекає Білорусь?

Швидше за все, у Вільнюсі буде найантилукашенківський уряд у світі. На парламентських виборах у Литві перемогла консервативна партія. Вже зараз її представниця, кандидат на пост прем’єра Інгрида Шимон, розкритикувала роботу міністра енергетики щодо бойкоту електроенергії з БелАЕС. Як може змінитися зовнішній курс Литви щодо Білорусі?

Тридцять два мандати проти п’ятдесяти. Литовський Союз селян і зелених не зміг пройти на другий правлячий термін до Сейму. Більшість голосів на парламентських виборах отримав опозиційний йому Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи. Переможці-консерватори почали формувати правоцентристську коаліцію.

Габріелюс Ландсбергіс, голова Партії «Союз Вітчизни – Литовські християнські демократи»:

«Ми хотіли б переступити через те, що називається поділом на правих і лівих. Тому ми хочемо сформувати коаліцію навколо центру, запрошуючи більше партій, ніж зазвичай, як було прийнято в якості культурної норми в Литві».

Об’єднання з Рухом лібералів і правою Партією Свободи, близькими консервативному Союзу Вітчизни, дає 74 голоси. Це гарантує більшість з 141 депутатського крісла в Сеймі. Партії вже заявили про намір сформувати єдиний уряд на чолі з Інгридою Шимон – лідером виборчого списку консерваторів і колишнім кандидатом на пост президента. Кандидатуру схвалив і президент Литви Гітанас Науседа. Чого чекати Білорусі від нового уряду під таким керівництвом?

Коментує Марюс Лаврінавічюс з Вільнюського інституту політичного аналізу:

«Цей уряд живили ілюзії, що можна домовлятися про щось з режимом Лукашенка. Зараз, звичайно, цих ілюзій уже немає. У плані якихось змін, більш послідовної підтримки громадянського суспільства».

Литовський політолог Лаурінас Йонавічюс вважає, що слід очікувати більш гострої позиції по Острівцю:
«Консерватори завжди були радикальні на цей рахунок, дуже критикували міністра, який пішов, і всіх, хто працював з цією проблемою».

Вже на наступний день після оголошення результатів парламентських виборів у Литві Інгрида Шимон розкритикувала міністра енергетики щодо тристоронньої методики торгівлі електроенергією з Росією. Консерваторам не подобається, що він залишить можливість доступу електроенергії з Островця на литовський ринок через Росію.

Інгрида Шимон, кандидат на пост прем’єр-міністра Литви:

«Те, що відбувається зараз в плані методичних погоджень і між країнами з технічних питань, що мають політичні і дуже серйозні практичні наслідки, цього просто не може бути. Якщо такі рішення будуть, зобов’язання будуть прийняті, тоді це доведеться переглянути».

Якщо радикальної зміни курсу щодо Білорусі від послідовної політики Литви чекати не доведеться, то слід розраховувати на лобіювання білоруських питань в Брюсселі.

Лаурінас Касчюнас, депутат Сейму Литви:

«У європейських форматах питання Білорусі буде завжди підніматися. Ми можемо робити так, щоб це питання не було 401-м або якимось на периферії».

Підтримка Світлани Тихановської, посилення позиції щодо Островецької АЕС і санкції проти Білорусі, що Литва разом з іншими країнами Балтії ввели ще до оголошення загальної позиції Євросоюзом, обурило Лукашенка. Він відповів пропозицією свого уряду переорієнтувати всі торгові потоки, що йдуть через Литву. Чи реальна така загроза, з урахуванням, що через порти Клайпеди проходить експорт більшої частини білоруських нафтопродуктів і калійних добрив?

Вадим Валовий, старший експерт Центру геополітичних досліджень Литви:

«Це дійсно економічно не вигідно Білорусі, однак тут ще немає остаточного розуміння, що у випадку з Білоруссю і Росією іноді приймаються політичні рішення, які не завжди збігаються з економічною логікою. Тут потрібно брати до уваги той факт, що Росія з урахуванням її великого економічного потенціалу може створити більш-менш альтернативні економічні умови експорту білоруських товарів».

У Литві зниження темпів співпраці не спостерігають. Правда, посилення тиску нелегітимний білоруський уряд поки теж не відчуває. Покарати ж офіційний Вільнюс – справа не швидка, додає експерт. Необхідно створити додаткову інфраструктуру, нову правову базу і домовитися про врегулювання тарифів. А до того часу, може, і Лукашенко не досидить.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code