Про фейки, маніпуляцію та джинсу

Незадовго до  виборів у журналістів роботи більше, ніж зазвичай. У цій публікації “Оксамит” знайомить своїх читачів з найкращими моніторингами та дослідженнями за попередній квартал, проведеними Інститутом масової інформації. Ви дізнаєтеся про гендерний баланс, найвищі показники фейків і маніпуляцій та які політичні партії стали основними замовниками політичної джинси.

ЯДЕРНИЙ УДАР І МАГІЯ. ФЕЙКИ ТА МАНІПУЛЯЦІЇ ПРОЦВІТАЮТЬ В УКРАЇНСЬКИХ МЕДІА

Фейки й маніпуляції активно присутні в національних онлайн-медіа. Їхнє головне джерело далеко не тільки російська пропаганда.  Ми проаналізували всі новини 23 загальнонаціональних онлайн-медіа, які виходили протягом 7–9 вересня 2020 року. За цей короткий період ми виявили 150 фейків і ще 461 маніпуляцію. Основними темами фейків виявилися: побутові (39 % – забобони, магія, прогнози ноунейм-астрологів щодо всіх аспектів життя, або “політична астрологія”), проросійські (34 %) та фейки, пов’язані з місцевими виборами (12 %). Що стосується маніпуляцій, то майже половина (47 %) була пов’язана з місцевими виборами, Детальніше за посиланням.

ЛИШЕ У 24 % МАТЕРІАЛІВ У МЕДІА ЗГАДУЮТЬ ЖІНОК ЯК ЕКСПЕРТОК

Спільно з «Детектор медіа» ми провели моніторинг двадцяти найпопулярніших загальноукраїнських інтернет-видань, п’яти друкованих видань та одинадцяти загальнонаціональних телеканалів на тему гендерного балансу в ЗМІ. З’ясувалось, що українські медіа цитують жінок як експерток лише у 24% матеріалів. Водночас чоловіки в ролі експертів виступають утричі частіше – у 76% матеріалів. У яких медіа жінки як експерти з’яються частіше за чоловіків, читайте у нашому дослідженні.

У ЧОТИРЬОХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ СТАРТУВАЛА КАМПАНІЯ INFOCRIME З ВИЯВЛЕННЯ ФЕЙКІВ

У вересні у чотирьох регіонах України – Одесі, Херсоні, Луцьку та Кропивницькому – стартувала кампанія INFOCRIME. Її мета – викривати фейки та допомагати журналістам місцевих медіа перевіряти факти й поширювати достовірну інформацію. За словами виконавчої директорки ІМІ Оксани Романюк, мережа фактчекерів уже виявила перші тренди. Виявляється, що головні категорії фейків і дезінформації в чотирьох регіонах України пов’язані з трьома темами. Перша – це неправдиві повідомлення про ситуацію коронавірусом, друга – маніпуляції і неправда з вуст кандидатів на місцевих виборах, які ніяк не спростовуються в медіа. І третя – це проросійські наративи, які активно проникають у місцеві медіа окремих регіонів. Детальніше про кампанію.

ЗВІТ З МОНІТОРИНГУ ДОТРИМАННЯ ПРОФСТАНДАРТІВ В ОНЛАЙН-МЕДІА

Напередодні місцевих виборів на 4% впав середній показник дотримання професійних стандартів журналістики в загальнонаціональних онлайн-медіа. Найвищий показник у понад 96 % матеріалів, написаних без порушень професійних стандартів, був у таких медіа: “Дзеркало тижня”, “Українська правда”, “Український тиждень”, “Суспільне”, “Ліга”, “Букви” та Укрінформ. І ще два медіа з показником у 94 % матеріалів без порушень професійних стандартів посіли другу сходинку рейтингу ІМІ: НВ та “Цензор”. Детальніше про це та, хто отримав найгірші показники читайте тут.

ДЖИНСА В ОНЛАЙН-МЕДІА. МОНІТОРИНГОВИЙ ЗВІТ ЗА 3-Й КВАРТАЛ 2020 РОКУ

Лише 11 з 50 найвідвідуваніших інформаційних сайтів не містили матеріалів з ознаками замовлення. Основним замовником політичної джинси стала партія “Опозиційна платформа – За життя”, на її піар припадає 55 % матеріалів із загальної кількості політичної заказухи. 15 % матеріалів з ознаками замовлення припало на кандидата на посаду очільника київського міського голови Андрія Пальчевського та його партію “Перемога Пальчевського”. Третьою політсилою, що ввійшла до трійки найактивніших замовників політичної джинси, стала партія екс-президента Петра Порошенка “Європейська солідарність” (8,5 %). 7 % замовних матеріалів становить піар партії “Батьківщина” та її лідерки Юлії Тимошенко. Детальніше про результати нашого моніторингу читайте тут.

18 % УКРАЇНСЬКИХ ЖУРНАЛІСТІВ ЗМУШУЮТЬ ПИСАТИ ДЖИНСУ

18 % опитаних журналістів вказали, що їх змушують писати джинсу в тих медіях, де вони працюють. Ще 8 % опитаних пишуть джинсові матеріали добровільно. Цікавим є те, що тільки 30 % опитаних ІМІ медійників зазначили, що в медіа, де вони працюють, існує прайс на джинсу. 15 % респондентів не знають про такий прайс. Ще 55 % стверджують, що його не існує. Повний текст дослідження посиланням.

40 % УКРАЇНСЬКИХ ОНЛАЙН-МЕДІА ДЕМОНСТРУЮТЬ ПРОЗОРІСТЬ СВОЇХ ДАНИХ

У серпні 2020 року ми провели щорічне дослідження прозорості новинних веб-сайтів, яке показало, що станом на сьогодні ринок інтернет-медіа в Україні лишається радше непрозорим, ніж прозорим. Дані про власників переважно недоступні на самих веб-сайтах, і їх ще треба вміти пошукати в реєстрах. Водночас прогрес у прозорості інтернет-ЗМІ на рівні 10 % порівняно з даними минулого року. Які видання є відкритими або тотально непрозорими читайте у нашому матеріалі.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code