Внаслідок ракетних обстрілів у ніч на 17 жовтня загинули мирні жителі міста Гянджі

Ситуація в Нагірному Карабасі, незважаючи на обнадійливі заяви дипломатів, все більше нагадує шаховий цугцванг – положення, в якому будь-який хід веде до погіршення позиції. Під час перемовин Вірменія і Азербайджан домовилися про перемир’я. Представники протиборчих сторін пообіцяли, що процес врегулювання зрушиться нарешті з мертвої точки, в якій залишається з 1994 року. Однак режим припинення вогню дотримувався не довше години – Єреван і Баку майже відразу звинуватили один одного в його порушенні, і бойові дії на території невизнаної Нагірно-Карабахської республіки продовжилися.

Представники влади Вірменії та Азербайджану звинуватили один одного в ракетних обстрілах у ніч на 17 жовтня, внаслідок яких загинули мирні жителі. Про це повідомила прес-служба Міноборони Азербайджану у Фейсбук та прес-служба МЗС Вірменії у Twitter.

У Баку заявили, що збройні сили противника нанесли удари по населеним пунктах у центральній частині Гянджі приблизно о 1-й годині ночі за місцевим часом, унаслідок чого 12 людей загинули, а ще понад 40 отримали поранення, списки жертв уточнюються. Також було завдано значної шкоди об’єктам цивільної інфраструктури і транспортних засобів.

Азербайджан заявив про загибель десяти мирних жителів в результаті обстрілу Гянджі з боку Вірменії. Про це помічник президента Азербайджану Хікмет Гаджієв в своєму Twitter-акаунті повідомляє про те, що серед загиблих є двоє дітей. Рятувальні служби займаються пошуком осіб, які вижили під обвалами зруйнованих ракетними ударами будинків. Він розповів, що для обстрілу Гянджі Вірменія використовувала оперативно-тактичну балістичну ракету “Скад” (Р-17).

Раніше президент Азербайджану Ільхам Алієв звинуватив Вірменію в атаці на свою країну і поклав на неї відповідальність за новий виток напруженості в конфлікті навколо Нагірного Карабаху. Алієв заявив, що саме вірменська сторона першою відкрила вогонь і вдарила по цивільних об’єктах у Азербайджані. Він зазначив, що азербайджанська армія в Карабасі діє в рамках контрнаступательной операції.

Ситуація в Нагірному Карабасі (Арцах) різко загострилася 27 вересня. Азербайджан повідомив, що вірменські сили обстріляли його позиції і населені пункти на лінії розмежування і оголосив про контрнаступ. Вірменія, в свою чергу, звинуватила азербайджанських військових в нападі на Арцах. Пізніше Вірменія і Азербайджан домовилися про перемир’я і погодилися почати обмін полоненими і вбитими після вступу в силу режиму припинення вогню. Сторони вирішили припинити вогонь з полудня 10 жовтня, однак незабаром почали звинувачувати один одного в порушеннях.

У 1991 році Нагірний Карабах, більшу частину населення якого складали вірмени, проголосив незалежність від Азербайджану. Баку намагався повернути регіон силою, спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і невизнана Нагірно-Карабахська республіка за посередництва Росії підписали протокол про перемир’я, проте військові дії періодично поновлюються.

Нинішня третя карабаська війна за інтенсивністю в рази перевершує як чотириденну квітневу війну за Карабах 2016 року, так і першу війну 1990-х років. Деякі аналітики порівнюють цю війну з війною Судного дня між коаліцією Єгипту і Сирії  з Ізраїлем  1973 року (Жовтнева війна).

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*

code